Wieninleike
on klassikko, joka tunnetaan eri puolilla maailmaa. Se valmistetaan
oikeaoppisesti ilmeisesti vasikanlihasta. Suomiversio useimmiten on possua.
Lisää tietoa asiasta Raholan blogissa. Leike paneroidaan, paistetaan öljyssä ja
tarjoillaan perunamuhennoksen kera. Leikkeen päällä on koristeina ja
makuelementteinä sitruunanviipale (sekä anjovista ja kapriksia).
Epätrendikkään
keittiön leike lisukkeineen sisältää eri maissa käytettyjä elementtejä, joten
tätä voisi nimittää vaikka EU-leikkeeksi. Suomalaisuutta tässä annoksessa on
porsaanleike. Skandinaavisuutta edustaa meillä yleisimmin käytetty anjovis,
joka on valmistettu kilohailista, erotuksena muun Euroopan anjovikseen, joka on
sardellia. Tavallisen perunamuusin asemesta tässä annoksessa on irlantilaisen
colcannonin tapainen muusi, jossa on mukana lehtikaalia. Koristeina annoksessa on
sitruunan lisäksi ranskalaisittain kapriksia.
Wieninleike
1
kpl porsaan- tai
vasikanleike/syöjä
sitruunaa viipaleina
anjovisfileitä
kaprista
panerointiin
vatkattua kananmunaa
vehnäjauhoa
korppujauhoja tai pankoa
(tässä oli fifty-sixty)
suolaa
valkopippuria myllystä
muusiin (colcannonin suomalainen
serkku)
jauhoista perunaa
lehtikaalia
maitoa
voita
suolaa
muskottipähkinää
Keitä
syöjien lukumäärän ja nälkäisyysasteen mukainen määrä perunaa. Oikea tapa olisi
ehkä keittää ne kuorineen, jolloin perunan sisältämät vitamiinit säilyvät
paremmin. Itse keitin perunat valmiiksi kuorittuina. Hyi minua!
Kuumenna
kasarissa 2 dl maitoa, 2 rkl voita ja muutama lehti silputtua lehtikaalia.
Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Älä laita liikaa muskottia, jotta kaalin
maku ei peity. Keittele hiljaa n. 10 minuuttia.
Kun
perunat ovat kypsiä kaada vesi pois (kuori perunat kun ne ovat vähän jäähtyneet).
Riko perunat, lisää voita sekä tilkka maitoa ja tee niistä muusi. Mausta
suolalla ja sekoita huolellisesti joukkoon haudutettu kaali haudutusliemineen.
Anna makujen tasaantua hetken aikaa.
Leivitä
kuivaksi talouspaperilla taputellut leikkeet kierittämällä ne ensin
vehnäjauhoissa, sitten upottamalla vatkattuun kananmunaan ja lopuksi
kierittelemällä ne korppujauhoissa, joihin on lisätty suolaa ja valkopippuria.
Kuumenna reilusti rypsiöljyä tai vastaavaa paistinpannulla ja paista leikkeet
siinä molemmin puolin kullanruskeiksi. Laita lautasella kullekin leikkeelle
sitruunanviipale, 1-2 anjovisfilettä ja muutama kapris. Kauniin vihertävää muusia
(ja ravintosuositusten mukaiset salaatit) viereen ja EU-leike on valmis.
Jostain syystä täällä ei vasikkaa lihatiskissä näy, parhaiten tuntemissani ulkomaissa, Sveitissä ja Ranskassa se on hyvin arvostettua ja sitä on hyvin saatavilla.
VastaaPoistaOn hiukkasen "kulttuurieroja" näissä ruoka-asioissa ;)
VastaaPoista