Viikon hedelmä 35/52: omena
Omenalajikkeita tunnetaan kaikkiaan
yli 7500 erilaista, joista Suomessa viljellään menestyksekkäästi ainakin 40
lajiketta. Niistä pääasiallisin viljeltävä on Lobo. Omenan väri, maku, makeus
sekä ravintoainesisältö riippuvatkin lajikkeesta ja kasvukauden säästä, eikä kasvatusmenetelmästä.
Uuniomenahillossa on ihan
omanlaisensa, hiukan toffeinen maku ja punaruskea väri. Raaka-aineeksi kelpaa
mikä tahansa omenalajike tai sekalainen seurakunta omppuja. Tässä ohjeessa neuvotaan
kuorimaan omenat, mutta jos haluaa säästää aikaa, kuoriminen ei ole ihan välttämätöntä.
Kuoret kyllä muhentuvat omenasoseen joukkoon ja
antavat hillolle hiukan rustiikkisen olemuksen – jos pitää sellaisesta. Ja hillohan valmistuu uunissa ihan itsekseen.
Uuniomenahillo sopii syötäväksi niin
sellaisenaan paahtoleivällä tai jugurtin joukossa kuin maustamaan vaikkapa
possukastiketta. Sitä kannattaa hyödyntää myös erilaisten leivonnaisten ja jälkiruokien
valmistuksessa.
Uuniomenahillo
10
litran kattila
8
litraa kuorittuja, lohkottuja omenoita
5 dl
vettä
1 kg
sokeria
0,5 kg fariinisokeria
Leikkaa omenat neljään osaan,
kuori lohkot ja poista siemenkota. Jos jätät kuoret, leikkaa omenat vielä pienemmiksi paloiksi. Laita omenalohkot ja vesi isoon kattilaan ja
keitä noin 15 minuuttia, minkä jälkeen soseuta omenat. Lisää sokeri ja sekoita
se huolellisesti omenasoseen joukkoon. Laita sokeroitu sose kattilassaan uuniin
225 asteeseen 2,5 tunniksi. Sekoittele välillä muutaman kerran pohjaa myöten. Paista lopuksi
vielä noin tunnin ajan 100 asteessa. Jos sose on kovin löysää, sitä voi paistaa vielä toisenkin tunnin, jolloin sose hiukan vielä sakenee. Tölkitä omenasose heti otettuasi sen
uunista.
Pähkinäiset omenaleivokset (6 kpl)
2
voitaikinalevyä (pakaste)
1
muna
3 rkl uuniomenahilloa
1
omena
1
rkl rouhittua hasselpähkinää
1/4
tl kanelia
1
rkl fariinisokeria
0,5
tl vaniljasokeria
ripaus
raastettua muskottipähkinää
tomusokeria
Kuori
omena ja leikkaa se 18 samankokoiseksi viipaleeksi. Kauli voitaikinalevyjä
hiukan ohuemmiksi. Leikkaa kumpikin levy kolmeen samankokoiseen osaan ja voitele pinta
vatkatulla munalla. Levitä taikinalevyn keskelle hiukan uuniomenahilloa ja sen
päälle omenaviipaleita, kolme jokaiseen leivokseen. Sekoita keskenään
hasselpähkinärouhe, kaneli, fariinisokeri, vaniljasokeri sekä muskottipähkinä
ja ripottele seosta omenaviipaleille.
Kypsennä
omenaleivokset uunissa 225 asteessa n 10-15 minuuttia. Siivilöi tomusokeria
hiukan jäähtyneille leivoksille.
Tästä voi tehdä myös oikean omenapiirakan hiukan isommalle voitaikinalevylle.
Tästä voi tehdä myös oikean omenapiirakan hiukan isommalle voitaikinalevylle.
Kauniin väristä hilloa!
VastaaPoistaSepä onkin vuosikertaa 2011 :)
VastaaPoistaReseptistä tulee aina niin paljon, ettei sitä ihan joka vuosi tarvitse paistella. Paitsi nyt, kun tuo oli viimeinen purkki...