Viikon
hedelmä 33/52 : mustaherukka
Mustaherukka eli musta viinimarja
tunnetaan varmaan parhaiten mehusta, jota tarjoillaan usein flunssapotilaille
runsaan C-vitamiinipitoisuutensa takia. Mustaherukka sisältää C-vitamiinin
lisäksi myös runsaasti E-vitamiinia, K-vitamiinia sekä kuitua ja tärkeitä
kivennäisaineita. Mustaherukkahyytelö
sopii erinomaisesti erilaisten linturuokien lisäkkeeksi. Olen käyttänyt
mustaherukkaa myös suklaatryffelien valmistuksessa.
Kaikki eri väriset herukat sekä
karviaiset ovat läheistä sukua toisilleen. Viherherukassa on jopa melko lailla
samanlainen maku kuin vihreässä karviaisessa.
Alkujaan ajattelin leipoa erään
porukkatapaamisen jälkiruoaksi muutaman isomman puoleisen espressopalvovan,
mutta ilmankosteus on tähän vuodenaikaan niin korkea, että matkalla Helsingistä
Joensuuhun kaikki pavlovat olisivat saattaneet muuttua tahmeaksi mössöksi.
Siispä vaihdon reseptin britakakkuun. Edelleen marenkia, mutta hiukan helpommin
säilyvässä muodossa. Tai kyllähän senkin marenkipinta vähän kärsii
kuljetuksesta ja reilun vuorokauden odottelusta ennen tarjoilua, mutta ei ihan
yhtä pahasti kuin pavlova.
Britakakku muuntautuu moneksi sen
mukaan, mistä leipoja pitää. Alkuperäinen britakakku lienee se, jonka täytteenä
ja koristeena on kermavaahtoa ja mansikoita? Sen lisäksi, että kakkuun voi
käyttää erilaisia marjoja, myös taikinaa ja marenkia voi maustaa eri tavoin.
Kahvin, mustaherukan ja paahdetun mantelin yhdistelmä toimii loistavasti monenlaisessa
jälkiruoassa, myös britakakussa. Meitä
oli viikonloppuna ruokapöydän ääressä yli 20 henkilöä ja varmaankin
kolminkertainen annos jälkiruokakakkua olisi riittänyt, mutta tein varmuuden
vuoksi nelinkertaisen määrän – ja kaikki meni …
Espresso-britakakku mustaherukkatäytteellä
*pohja
150 g leivontamargariinia
1,5
dl sokeria
4
keltuaista
2
dl vehnäjauhoja
2
rkl Nescafe espressojauhetta
2
tl leivinjauhetta
2
tl vaniljasokeria
1,5
dl maitoa
*marenki
4
valkuaista
0,25
tl valkoviinietikkaa
2
dl erikoishienoa kidesokeria
1
tl perunajauhoa
1
rkl Nescafe espressojauhetta
*täytteeksi ja päälle
3 dl kuohukermaa
2
rkl sokeria
tuoreita
mustaherukoita
mantelilastuja
Erottele
ensimmäiseksi kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Jos valkuaisessa
on pisarakin keltuaista, se ei vatkaannu vaahdoksi. Valuta siis valkuaiset yksi
kerrallaan ensin juomalasiin tms ja vasta siitä isompaan kulhoon ettei koko
määrä mene pilalle jos jokin keltuainen rikkoutuu ja sitä joutuu valkuaisen
sekaan. Sekoita keskenään jauhot, pikakahvijauhe, vaniljasokeri ja leivinjauhe.
Vatkaa
keskenään vaahdoksi huoneenlämpöinen leivontamargariini ja sokeri. Lisää
keltuaiset yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää taikinaan vuorotellen
maitoa ja jauhoseosta. Levitä taikina tasaisesti uunipellille leivinpaperin
päälle.
Pese
ja kuivaa teräsvatkain huolellisesti ennen kuin alat vatkata valkuaisvaahtoa.
Kaada valkuaiset kuivaan ja puhtaaseen lasi- tai teräskulhoon. lisää
valkoviinietikka ja ala vatkata. Sekoita keskenään sokeri, perunajauho ja
pikakahvijauhe. Lisää sokeriseos vähän kerrallaan ja vatkaa kunnes vaahto on
kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki tasaiseksi kerrokseksi taikinan päälle ja
ripottele marengin päälle hiukan mantelilastuja. Paista kakkupohja 175 asteessa
20-25 minuuttia tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä. Anna kakkupohjan
jäähtyä ja leikkaa se 2-4 tasakokoiseksi palaksi.
Täytä
kakku kermavaahdolla sekä mustaherukoilla ja päällystä kermavaahdolla sekä
tuoreilla mustaherukoilla juuri ennen tarjoilua ettei marenki ehdi pehmetä. Viimeistele
kourallisella mantelilastuja.
Britakakkupohja kärsii ilmankosteudesta ja pitkästä odottelusta, mutta ei hätää... |
...herukoiden kaveriksi voi täytteeksi lisätä rapeaksi kuivattuja kakkumuruja parantamaan purutuntumaa. |
Uunissa rapsakaksi kuivattuja kakkumuruja. |
Britakakkupohjien leivonta torstai-iltana, ilmankosteus huipussaan ja kakun täyttö sekä tarjoilu vasta lauantaina - mahdoton yhtälö?... Jotta tässä britakakussa olisi
ollut jäljellä edes vähän rapeutta, tein reunoista ”keksimuruja”, joita käytin
lisätäytteeksi kakkuun. Leikkasin ensin uunipellillä olleet kakkupohjat
kuljetuslaatikkoon sopiviksi paloiksi ja pilkoin kaikki reunat parin sentin
palasiksi. Sitten kuivasin reunapalaset uunissa kiertoilmassa 50 asteessa yli yön,
jolloin ne rapsakoituivat. Kuivuneet kakunmurut käärin talouspaperissa
ilmatiiviiseen rasiaan, jonka avasin vasta kun aloin täyttää kakkua. Ripottelin
rapeita kakunmuruja mustaherukoiden kanssa kakun täytteeksi ja vaikka itse
kakkupohjat olivatkin ehtineet jo melko pahasti pehmetä, rapeat kakunmurut
antoivat lähes kelvollisen britakakun purutuntuman.
Britakakkua en ole ikinä tehnyt, se kuulostaa hyvin vaikealta:)
VastaaPoistaItse asiassa se on tosi helppo tehdä, suorastaan idioottivarma.
VastaaPoistaPerusohje on tässä:
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/05/britakakku-paras-kesa-eikun.html
Pahinta koko reseptissä on tiskien määrä :)
oi britakakku.
VastaaPoistaPitäisi itsekin leipoa, mutta ainoa muisto herkusta on kun äiti leipoi tälläisen mun famun kunniaksi ja mä repäisin sen pöydältä lattialle ennen kun ehdittiin maistamaan :)
Leipomaan siitä, hus! :) Pitäähän tuo lapsuuden trauma korjata.
VastaaPoistaJa kun olet kerran tehnyt britakakkua, teet sitä toisen ja kolmannenkin ja ... kerran.