TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

lauantai 31. elokuuta 2013

Koko aamiainen yhdessä lasissa



(eikä ihan kaikki edes mahtunut lasiin, vaan siitä sai vielä santsimukillisen)

Hedelmäkorissa oli yksinäinen appelsiini ja pöydällä purkki maapähkinävoita, jota olin tarvinnut mausteeksi edellisviikkoiseen maapähkinäkanaan. Niistä ja parista muusta aineksesta pyöräyttää nopeasti sellaisen aamiaisen, joka pitää nälkää pitkään. Olin lähdössä ruokaostoksille ja kauppaan ei koskaan pitäisi mennä nälkäisenä. Siispä blenderi esiin ja hommiin. Appelsiini-maapähkinäsmoothie valmistuu käden käänteessä.


Koko aamiainen yhdessä lasissa
(appelsiini-maapähkinävoismoothie)

1 appelsiini
1 rkl maapähkinävoita
1 tölkki (250 g) rahkajugurttia
1 raaka kananmuna
1 rkl suolapaahdettuja pistaasipähkinöitä

Kuori appelsiini ja lohko se. Laita kaikki pistaasipähkinöitä lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja pyöräytä aineksista aamiaisjuoma. Rouhi pistaasipähkinät morttelissa ja ripottele niitä lasiin juoman päälle.

perjantai 30. elokuuta 2013

Sorsaterriiniä ja siihen sopivia lisukkeita



Niissä kahdessa sorsassa oli vielä paljon lihaa, vaikka rintapalat käytettiinkin sorsaruukkuun taikinakuoren alle. Kaikki pitää ottaa talteen sorsasta ja hyödyntää uudeksi ateriaksi. Irrotettaessa kypsiä lihoja rangasta osa sorsanlihasta muhjaantui kovin pieneksi silpuksi, joten tuntui luonnolliselta jauhaa kaikki ja kirjoittaa resepti sorsaterriinille. Sorsan kanssa lautaselle appelsiini-fenkolisalaattia ja annoksen ainoana lämpimänä elementtinä palsternakka-herkkutattipaistosta. Terriinistä riittää 4-6 ruokailijalle, muut reseptit on mitoitettu kahdelle. Sorsaterriini maistuu hyvältä myös leikkeleenä voileivän päällä.


Sorsaterriini

1 rkl voita
3 timjaminoksaa
puolikas sipuli pieninä kuutioina
1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
150 g broilerinmaksaa
4 cl konjakkia
80 g rasvaista siansivua
100 g silavaa
n. 200 g kypsää sorsanlihaa (kahdesta sorsasta riivitty liha ilman rintalihoja)
250 g possujauhelihaa
2 tl karkeaa suolaa
2 timjaminoksaa
2 rosmariininoksaa
12 mustapippuria
6 katajanmarjaa
aurinkokuivattuja tomaatteja


Sulata paistinpannulla voi, lisää timjaminoksat, sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetken aikaa. Lisää broilerinmaksat ja paista ne täysin kypsiksi. Lisää konjakki, liekitä maksat ja laita jäähtymään.

Leikkaa siansivu ja silava pieniksi paloiksi ja hienonna ne monitoimikoneessa. Lisää sorsanlihat sekä possujauheliha ja jatka hienontamista. Lisää huoneenlämpöiseksi jäähtynyt broilerinmaksaseos ja hienonna kunnes massa on tasaista. Laita mortteliin suola, timjami, rosmariini, mustapippurit ja katajanmarjat ja hierrä kunnes mausteseos on täysin tasaista. Lisää mausteseos terriinimassan joukkoon hyvin sekoittaen.

Voitele terriinivuoka tai pitkä leipävuoka voilla. Lusikoi puolet terriinimassasta vuoan pohjalle, lisää keskelle ohut kerros aurinkokuivattuja tomaatteja, sitten loppu terriinimassa ja lopuksi tasoita pinta. Kypsennä uunissa 175 asteessa vesihauteessa 50-60 minuuttia.

Anna terriiniin jäähtyä 15-20 minuuttia ja laita sitten päälle paino (toinen terriinivuoka joka on täytetty jollain painavalla). Kun terriini on jäähtynyt, siirrä se jääkaappiin seuraavaan päivään. Painon alla viileässä terriini kiinteytyy ja maut tasaantuvat.

Jos terriini ei tahdo tulla vuoasta ulos, laita vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja yritä uudelleen. Leikkaa terriini viipaleiksi terävällä veitsellä ja tarjoile kylmänä.


Appelsiini-fenkolisalaatti

1 appelsiini
1 pieni fenkoli
100 g herneitä
kourallinen lehtipersiljaa
tilkka oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Leikkaa fenkoli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa lehtipersilja silpuksi. Raasta appelsiinin kuoresta vajaa teelusikallinen kuoriraastetta ja leikkaa sisus kalvottomiksi lohkoiksi. Pilko lohkot edelleen 2-3 osaan. Sekoita kulhossa fenkoliviipaleet, herneet, appelsiini ja lehtipersilja.  Lisää hiukan oliiviöljyä ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Anna salaatin maustua puolisen tuntia ennen tarjoilua.


Palsternakka-herkkutattipaistos

200 g palsternakka
200 g esikäsiteltyjä herkkutatteja paloina
0,5 dl kermaa
2 murskattua katajanmarjaa
1 pieni rosmariininoksa
suolaa
mustapippuria

Kuori palsternakka ja leikkaa se kuutioiksi. Kypsennä keittämällä ne miedosti suolatussa vedessä, minkä jälkeen valuta palsternakkakuutiot siivilässä. Laita herkkutattipalat kattilaan ja kääntele niitä hetken aikaa kunnes ne hiukan lämpiävät. Lisää kypsät palsternakkakuutiot, katajanmarjat sekä rosmariini ja hämmentele seosta miedolla lämmöllä minuutin tai pari. Lisää kerma, sekoita ja kun kerma on hiukan saostunut, mausta paistos suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile lämpimänä.


torstai 29. elokuuta 2013

Sitruunakuhaa



Olen joskus ostanut Turun kauppahallin Herkkunuotasta tillillä ja sitruunankuorella maustettuja kuhafileitä. Niistä tuli paistettuna tosi hyviä. Kun sitruunasta käytetään vain kuoren keltainen osa, kala saa sitruunasta maun mutta ei sitruunan happamuutta. En tiedä Herkkunuotan tarkkaa reseptiä, mutta meillä se tehtiin nyt siten, että kuhafileet graavattiin sitruunankuoren kanssa parin tunnin ajaksi ja sitten paistettiin. Eikä takuulla jää viimeiseksi kerraksi kun kuha valmistetaan näin. Yksinkertaista ja hyvää…



Sitruunakuha

2-3 nahatonta kuhafileetä
1 sitruuna
merisuolaa
ripaus sokeria
tilliä
paistamiseen voita

Raasta sitruunasta keltainen kuori, sekoita se suolan, sokerin sekä tillin kanssa ja ripottele seos kuhafileille. Anna fileiden graavaantua parin, kolmen tunnin ajan. Leikkaa pois ruotorivi ja paista fileet voissa kullanruskeiksi. Tarjoile keitetyn perunan, kantarellien ja salaatin kanssa.


keskiviikko 28. elokuuta 2013

Uuniomenahilloa ja omppuleivoksia



Viikon hedelmä  35/52: omena

Omenalajikkeita tunnetaan kaikkiaan yli 7500 erilaista, joista Suomessa viljellään menestyksekkäästi ainakin 40 lajiketta. Niistä pääasiallisin viljeltävä on Lobo. Omenan väri, maku, makeus sekä ravintoainesisältö riippuvatkin lajikkeesta ja kasvukauden säästä, eikä kasvatusmenetelmästä.


Uuniomenahillossa on ihan omanlaisensa, hiukan toffeinen maku ja punaruskea väri. Raaka-aineeksi kelpaa mikä tahansa omenalajike tai sekalainen seurakunta omppuja. Tässä ohjeessa neuvotaan kuorimaan omenat, mutta jos haluaa säästää aikaa, kuoriminen ei ole ihan välttämätöntä. Kuoret kyllä muhentuvat omenasoseen joukkoon ja antavat hillolle hiukan rustiikkisen olemuksen – jos pitää sellaisesta. Ja hillohan valmistuu uunissa ihan itsekseen.

Uuniomenahillo sopii syötäväksi niin sellaisenaan paahtoleivällä tai jugurtin joukossa kuin maustamaan vaikkapa possukastiketta. Sitä kannattaa hyödyntää myös erilaisten leivonnaisten ja jälkiruokien valmistuksessa.


Uuniomenahillo

10 litran kattila
8 litraa kuorittuja, lohkottuja omenoita
5 dl vettä
1 kg sokeria
0,5 kg fariinisokeria

Leikkaa omenat neljään osaan, kuori lohkot ja poista siemenkota. Jos jätät kuoret, leikkaa omenat vielä pienemmiksi paloiksi. Laita omenalohkot ja vesi isoon kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia, minkä jälkeen soseuta omenat. Lisää sokeri ja sekoita se huolellisesti omenasoseen joukkoon. Laita sokeroitu sose kattilassaan uuniin 225 asteeseen 2,5 tunniksi. Sekoittele välillä muutaman kerran pohjaa myöten. Paista lopuksi vielä noin tunnin ajan 100 asteessa. Jos sose on kovin löysää, sitä voi paistaa vielä toisenkin tunnin, jolloin sose hiukan vielä sakenee. Tölkitä omenasose heti otettuasi sen uunista.


Pähkinäiset omenaleivokset (6 kpl)

2 voitaikinalevyä (pakaste)
1 muna
3 rkl uuniomenahilloa
1 omena
1 rkl rouhittua hasselpähkinää
1/4 tl kanelia
1 rkl fariinisokeria
0,5 tl vaniljasokeria
ripaus raastettua muskottipähkinää
tomusokeria

Kuori omena ja leikkaa se 18 samankokoiseksi viipaleeksi. Kauli voitaikinalevyjä hiukan ohuemmiksi. Leikkaa kumpikin levy kolmeen samankokoiseen osaan ja voitele pinta vatkatulla munalla. Levitä taikinalevyn keskelle hiukan uuniomenahilloa ja sen päälle omenaviipaleita, kolme jokaiseen leivokseen. Sekoita keskenään hasselpähkinärouhe, kaneli, fariinisokeri, vaniljasokeri sekä muskottipähkinä ja ripottele seosta omenaviipaleille.

Kypsennä omenaleivokset uunissa 225 asteessa n 10-15 minuuttia. Siivilöi tomusokeria hiukan jäähtyneille leivoksille.

Tästä voi tehdä myös oikean omenapiirakan hiukan isommalle voitaikinalevylle.