Viikon
hedelmä 30/52: luumu
Luumupuu,
Prunus domestica, on läheistä sukua aprikoosille, persikalle ja kirsikalle. Lajikkeesta
riippuen hedelmät voivat olla punaisia, keltaisia, tumman violetteja ja jopa
vihreitä.
Tätä
voisi kutsua nimellä jäädyke, jäätelökakku tai pakastettu juustokakku, mutta halusin otsikon kertovan enemmän siitä, mitä makuja kakku sisältää. Portviinistä
johtuen tämä on enemmän aikuisten herkku eikä ihan nopeakaan tehdä, mutta maku
on kaiken siihen käytetyn vaivan arvoinen. Kakussa yhdistyy makea ja
hapan, kylmä ja lämmin, pehmeä ja rapea. Siis ihan upea sunnuntaijälkiruoka niillekin, jotka eivät yleensä syö jälkiruokia.
Pidätkö rapujuhlat? Tätä lautaselle ja portviiniä lasiin, niin siinä on täydellinen jälkiruoka ravuille. Suosittelen lämpimästi :)
Pidätkö rapujuhlat? Tätä lautaselle ja portviiniä lasiin, niin siinä on täydellinen jälkiruoka ravuille. Suosittelen lämpimästi :)
Valitse
kaupasta/luumupuusta tähän jälkiruokaan vain täysin kypsiä luumuja. Tämän voi
valmistaa myös kriikunoista, jos sellainen puu sattuu matkan varrelle.
Italialainen marenki vaatii hyvän lämpömittarin, jotta sokeriin saadaan mitattua
oikea lämpötila. Lopuksi kakun päälle kuorrutettu marenki ruskistetaan
kaasupolttimella. Ruskistaminen on enemmän ulkonäköjuttu ja jos kaasupoltinta ei ole käytettävissä, marenki voi jäädä ihan valkoiseksikin. Mikäli marenki halutaan
ruskistaa uunissa grillivastuksen alla, koko kakku on kauttaaltaan
päällystettävä täysin yhtenäisellä marenkikerroksella. Jos marenkikerroksessa
on reikiä, grillin kuumuus pääsee liian syvälle ja jäätelö saattaa ehtiä sulaa
velliksi ennen kuin kakku ehtii ruokailijoille asti.
Jäädytetty
luumu-portviini-juustokakku
(italialainen marenkikuorrutus)
maku ja kastike
500
g luumuja (värillä ei väliä)
1
dl portviiniä
2
dl sokeria
2 rkl limettimehua
200
g mascarponejuustoa
rapeat murut
2
rkl voita
1
dl fariinisokeria
2
dl kaurahiutaleita
0,5
dl grahamjauhoa
jäätelöseos
3
munankeltuaista
1,5 dl tomusokeria
1
dl täysmaitoa
1,5
dl kuohukermaa
0,75
dl glukoosisiirappia
italialainen marenki
3
valkuaista
1 rkl sokeria
150
g sokeria
0,4
dl vettä
Valmista
ensin luumut. Halkaise luumut, poista kivet ja leikkaa hedelmät pieniksi
paloiksi. Laita luumut kattilaan portviinin, sokerin ja limettimehun kanssa.
Lämmitä seos kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia koko ajan sekoitellen ja vahtien,
ettei sokeriliemi kiehu yli. Anna luumujen jäähtyä liemessä huoneenlämpöiseksi,
minkä jälkeen siivilöi pehmeät luumut erikseen, sekoita ne mascarponejuuston
kanssa ja laita jäähtymään jääkaappiin. Redusoi liemestä keittämällä makusiirappi
jälkiruoan kastikkeeksi.
Sulata
paksupohjaisessa kattilassa voi, lisää sokeri, kaurahiutaleet ja grahamjauho.
Sekoittele koko ajan kunnes seos on kauttaaltaan paahtunut. Kaada paahtuneet,
rapeat murut leivinpaperille jäähtymään. Varo ettei sokeri pääse palamaan ja
pilaamaan muruseosta. Jos niin sattuu käymään, muruseoksen valmistus on aloitettava
alusta. Palanut sokeri on pahaa ja kitkerää eikä sitä voi käyttää jälkiruoassa.
Vatkaa
munankeltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Keitä kattilassa
maito, kerma ja glukoosisiirappi kiehuvaksi. Vatkaa sähkövatkaimella kuuma kerma-maito-glukoosiseos
keltuaisvaahdon joukkoon vähän kerrallaan. Siivilöi jäätelömassa ja jäähdytä se
jääkaappikylmäksi. Massan jäähdyttyä sekoita joukkoon luumu-mascarponeseos ja
kaada massa jäätelökoneeseen. Kun jäätelö on valmista, kaada se pitkänomaiseen
kakkuvuokaan ja painele päälle kauramuruseosta. Laita vuoka pakastimeen
tunniksi tai pariksi.
Jos jäätelökonetta ei ole
käytettävissä, jäätelömassa jäädytetään pakastimessa ensin erikseen, vatkataan muutaman kerran välillä ja vasta sitten laitetaan kakkuvuokaan. Jos yrittää olla nopea ja näppärä, levittää muruseoksen vuoan pohjalle ja kaataa sen päälle nestemäisen jäätelömassan, pohja
pehmenee ja kaikki kauramurun ihana rapeus häviää.
Vatkaa
valkuaiset ja 1 rkl sokeria vaahdoksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Laita
kattilaan sokeri sekä vesi ja anna veden ensin imeytyä sokeriin kokonaan.
Kuumenna seosta hämmentämättä kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Keitä sokeria
kunnes sen lämpötila on 124 astetta ja ota kattila pois liedeltä. Kaada
sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka
vatkaamista 10-15 minuuttia kunnes italialainen marenki on valmista: jäähtynyt,
kovaa ja kiiltävää.
Tällä pursotuksella ei vielä taitaisi päästä "pastry chefiksi" ;) |
Kumoa
kakku tarjoilulautaselle, pursota marengista koristeita ja paahda marengin
pinta hiukan ruskeaksi kaasupolttimella. Tarjoile heti lämpimän luumu-portviinisiirapin
kera. Jos kauramuruja sattui jäämään, niitäkin voi ripotella vielä lisää lautaselle
Edit: Tämän voi laittaa pakastimeen odottelemaan uudelleen heti sen jälkeen, kun marenki on pursotettu. Tarjoiltaessa kakku otetaan huoneenlämpöön 5-10 minuutiksi ja paahdetaan marengin pinta kaasupolttimella juuri ennen tarjoilua.
Edit: Tämän voi laittaa pakastimeen odottelemaan uudelleen heti sen jälkeen, kun marenki on pursotettu. Tarjoiltaessa kakku otetaan huoneenlämpöön 5-10 minuutiksi ja paahdetaan marengin pinta kaasupolttimella juuri ennen tarjoilua.
Ihana kakku!!! Hyvän värinenkin, sellainen rapujuhlanpunainen :)
VastaaPoistaTestasin tämän viime viikonloppuna ja perhe nuoli lautaset viimeiseen tippaan. Nyt tein pakastimeen kaksi näitä odottamaan lauantain rapujuhlavieraita.
Kiva kuulla että tykättiin :)
VastaaPoistaTämä on makeudestaan huolimatta kivan raikas jälkkäri.
Hei tämä näyttää huikean hyvältä! Pari kysymystä:
VastaaPoista1)Kannattaako edes yrittää, jos ei omista jäätelökonetta, lämpömittaria eikä kaasupoltinta..?
2)Kuinka monelle hengelle yksi kakku riittää?
Tämä onnistuu ilman niitäkin. Lisäkapistukset vaan helpottavat keittiöhommia :)
VastaaPoista* Blogikuvan kakkua ei ole tehty jäätelökoneella, koska unohdin laittaa jäätelökoneen kulhot pakastumaan etukäteen.
* Sokerin lämpötilataulukko löytyy vaikkapa täältä:
http://ketutar.vuodatus.net/lue/2007/11/sokerilampotilataulukko-karkin-keittoa-varten
Suosittelen silti hyvän paistolämpömittarin hankintaa. Sellainen on ehdottomasti hintansa väärti, vaikka tällainen:
http://kauppa.chezmarius.fi/naytatuote.php?lTuoteTunniste=1700
* Marengin pintaa ei välttämättä tarvitse paahtaa, mutta jos paahdat sen uunissa grillivastuksen alla, pursota kakku todella huolellisesti ettei marenkiin jää reikiä josta uunin kuumuus pääsee sulattamaan jäätelön.
Kakku riittää kuudelle herkuttelijalle tai kahdeksalle jotka "eivät koskaan syö jälkiruokaa" :)
Mukavia herkkuhetkiä sinulle.
Ok, kiitos vastauksista! Laitetaan kokeiluun. :)
VastaaPoista