TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

perjantai 28. kesäkuuta 2013

SÄILÖNNÄN ABC osa 2, keittämätön raparperimehu



Tämä raparperimehu on tarkoitettu laimennettavaksi 1:5 
Se siis säilyy viileässä vaikka kuinka pitkään, jopa vuosia, tai kunnes se on tullut juoduksi.
 
(Mansikkamehun ohje löytyy täältä )

Säilönnän ABC osa 1 löytyy täältä

Keittämätön raparperimehu

6 litraa raparperinpaloja
2 litraa kylmää vettä
2 kg sokeria
20 g viinihappoa (apteekista)

muita tarpeellisia tarvikkeita:
3 isoa ämpäriä
kattila
vaippaharsoa
suppilo
pulloja
iso kauha
wanhan ajan kumikorkkeja
paistolämpömittari
(säilöntäainetabletteja)

(Raparperimehun ohje on erikseen, sillä sen resepti on hiukan erilainen kuin pehmeistä marjoista tehtävän keittämättömän mehun . Ensi viikolla keittämättömän mansikka-/vadelma-/jokumuumarjamehun resepti.  Olen usein ensin pakastanut raparperinpalat, koska mielestäni niistä silloin irtoaa paremmin mehua. Asiaa ei ole missään tieteellisesti todistettu eikä pakastaminen ole siis mitenkään välttämätöntä. Joka tapauksessa raparperit täytyy kiehauttaa jotta ne soseutuisivat. Jos raparperit on pakastettu, ne laitetaan jäisinä kattilaan kiehumaan.)

Keitä raparperit kolmessa osassa: 2 litraa raparperia ja 2 dl vettä kunnes raparperit ovat täysin pehmeitä ja hajoavat kattilassa hämmennettäessä. (Tämän verran on pakko keittää jotta raparpereista irtoaisi mehu.)  Kaada raparperisose ämpäriin. Kun kaikki raparperit on pehmitetty keittämällä, kaada loput reseptin vedestä raparperisoseen joukkoon ja sekoita hyvin.

Kiinnitä harsokangas niin hyvin että se ei vahingossa humpsahda ämpäriin soseen mukana.

Kiinnitä yksinkertainen vaippaharso huolella toisen ämpärin päälle niin että se pysyy hyvin paikallaan. Jos kangas on riittävän iso, se kannattaa kiertää koko ämpärin ympäri ja solmia kiinni. Laita kankaan päälle tiheä siivilä, joka nojaa ämpärin reunoihin. Paina kangas sen verran kuopalle ettei siivilä kosketa sitä. Näin mehu valuu paremmin (liittyy kapillaari-ilmiöön). 

Sakkaa ei joudu mehuun niin helposti kun sose valutetaan ensiin tiheän siivilän läpi.

Valuta raparperisose vähän kerrallaan siivilän läpi ja sitä kautta harsokankaan läpi. Kun mehua ei enää valu, kerää kauhalla survos pois siihen kolmanteen ämpäriin. Valuta koko satsi raparperinpaloja ja poista vaippaharso ämpärin päältä. Ämpärissä pitäisi olla nyt noin 2,5-3 litraa mehua. Peitä ämpäri kannella ja anna mehun odotella seuraavaa vaihetta huoneenlämmössä vuorokauden ajan.

Tästä epämääräisen näköisestä soseesta tulee makoisaa hilloa.

Raparperisosetta ei pidä heittää pois, sillä siitä tulee hyvää hilloa. Sekin voi odotella seuraavaan päivään asti ämpärissään huoneenlämmössä ennen hilloksi keittämistä.

Siivilän läpi valuu jonkin verran soseen hienointa ainesta, jota ei saa painella mehun joukkoon.

Valuttaminen on kaikkein hitain ja turhauttavin työvaihe eikä sitä voi mitenkään nopeuttaa. Kyllä se mehu siitä valuu kankaan läpi ihan itsekseen, kun vaan jaksaa odotella. Raparperisosetta ei missään tapauksessa saa painella kankaan läpi ettei mehuun tule sakkaa. Sakka heikentää oleellisesti mehun säilyvyyttä.

Sokeria tarvitaan paitsi makeuttamiseksi, myös parantamaan säilyvyyttä.

Lisää mehuun sokeri ja sekoita kauhalla kunnes kaikki sokeri on liuennut. Ota kuppiin pieni määrä mehua ja liuota siihen viinihappo. Sekoita tämä huolellisesti mehun joukkoon ämpäriin. Anna mehuämpärin olla rauhassa parin tunnin ajan. Sillä välin voit valmistella pullot ja korkit.

Sekoita mehua niin kauan että sokeri on kokonaan liuennut. Viinihappo lisätään viimeksi.

Aseta hyvin puhdistetut ja pestyt pullot ämpärin pohjalle. Tipauta jokaiseen pulloon 0,5-1 säilöntäainetabletti (natriumbentsoaatti) ja täytä pullot piripintaan kiehuvalla vedellä. Kaada vähän kuumaa vettä myös ämpärin pohjalle. Kun vesi on jäähtynyt, kaada pullot tyhjiksi ja laita ne takaisin lämpimään veteen ämpäriin. Keitä kumikorkkeja kiehuvassa vedessä n 15 min.

Kuumenna pullot ennen mehun pullottamista.

Täytä isohko kattila mehulla n. 2/3 ja laita sinne paistolämpömittari. Sekoittele välillä että mehu lämpenee tasaisesti. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se varovasti pois lusikalla. Kun mehun lämpötila on kauttaaltaan n 85-90 astetta (eli mehu pastöroidaan), ota kattila pois liedeltä, täytä pullot välittömästi kuumalla mehulla piripintaan suppilon avulla ja korkita heti. Mehun ja korkin väliin ei saisi jäädä yhtään ilmaa eikä vaahtoa. Jatka kunnes kaikki mehu on pulloissa. Pullot on hyvä täyttää ämpärissä siksi, että keittiö pysyy siistimpänä koska mehua valuu aina yli.

Pullot kannattaa täyttää ämpärissä jotta keittiö pysyy siistimpänä.

Kun pullot ovat jäähtyneet, nesteen pinta on laskenut, kumikorkki painunut kuopalle ja korkin alle on muodostunut tyhjiö jonne ei pääse hometta. Pese pullot, kuivaa ne ja teippaa etiketti. 


Valmiin vaaleanpunaisen raparperimehun laimennussuhde on noin 1:5

Avaamattoman, jäähtyneen pullon (oik.) korkin tulee olla kuopalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti