Viikon
hedelmä 20/52: Raparperi
Puutarhasta
terhakkaasti nouseva raparperi on varma kesän merkki. Se on monivuotinen
tatarkasvi, josta ruoanlaittoon käytetään kasvin mehukkaat varret. Raparperista
saa satoa pitkin kesää, joskin alkukesän varret ovat niitä parhaita.
Raparperi
ei kuitenkaan sovi ihan kaikille sisältämänsä oksaalihapon takia. Oksaalihappo,
jota on runsaasti myös pinaatissa ja punajuuressa, voi pahentaa kihtipotilaan
vaivoja ja aiheuttaa munuaiskiviä. Lisäksi oksaalihappo jossain määrin sitoo
kalsiumia elimistöstä. Sen takia raparperiruokia suositellaankin nautittavaksi yhdessä
maitotuotteiden kanssa. (Puhdasta oksaalihappoa käytetään mm ruosteenpoistoon
ja valkaisuaineena sekä lasikuituveneiden pohjan puhdistamiseen ja sille on oma
kansainvälinen kemikaalikorttinsa.)
Äitienpäivänä
teimme kauden ensimmäisistä kotimaisista raparpereista granitaa, josta
mascarponevaahdon ja mintun kanssa kerrostettiin näyttävä jälkiruoka. Haluan
kuitenkin varoittaa, että tämä jälkiruoka vie kielen mennessään. Muutamasta
ylimääräisestä raparperinvarresta keitettiin raparperichutney, joka sopii
loistavasti grilliruokien kaveriksi.
Raparperigranitaa ja
mascarponevaahtoa
raparperigranita
1
nippu raparperia ohuina viipaleina
5
dl vettä
1
dl sokeria
pieni
hyppysellinen suolaa
1
vaniljatanko
puolikas
tähtianis
0,5
tl kardemummaa
mascarponevaahto
2
dl mascarponea
2
dl kuohukermaa
1
tl vaniljasokeria
2
dl tomusokeria
hienonnettuja
mintunlehtiä
Granita
pitää tehdä pakastimeen hyhmettymään jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Kuoret
antavat raparperiruokiin hiukan punertavan vivahteen. Jos haluat
raparperigranitasta vihreämmän, raparperinvarsien pintakerros kannattaa kuoria kokonaan
pois. Jo isoisoäiti kokatessaan tiesi, että pieni suolalisäys kesyttää
raparperin hapot ja tasapainottaa perusmakujen keskinäiset suhteet.
Laita
kaikki granitan ainekset kattilaan ja keittele 15-20 minuuttia kunnes
raparperit ovat hajonneet ja mausteet luovuttaneet aromeitaan. Anna seoksen
jäähtyä kattilassa ja jäähdyttyään paseeraa se siivilän läpi laakeaan
pakastusastiaan. Laita astia pakastimeen ja raaputtele sitä haarukalla
jääsohjoksi vähintään tunnin välein. Kun koko erä on jäätynyt ja saatu
käsitellyksi, raparperisohjo saa odotella pakastimessa tarjoiluun asti.
Sekoita
ensin mascarpone ja kuohukerma keskenään tasaiseksi seokseksi. Lisää
vaniljasokeri ja tomusokeri ja vatkaa kevyesti kunnes siitä tulee pehmeää
vaahtoa.
Lusikoi
korkeaan annoslasiin kerroksittain raparperigranitaa, mascarponevaahtoa ja mintunlehtiä.
Tarjoile heti ennen kuin raparperijääsohjo ehtii sulaa.
Chilinen raparperichutney
1
keltasipuli
2
valkosipulinkynttä
1
punainen chili
pingispallon
kokoinen pala tuoretta inkivääriä
2
rkl rypsiöljyä
0,25
tl jauhettua kanelia
1,5
dl valkoviinietikkaa
1
dl juoksevaa hunajaa
0,5
tl suolaa
3-5
raparperinvartta
Kuori
ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet ja sisuksen
valkoiset osat ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja pilko inkivääri
pieniksi paloiksi. Kuumenna kasarissa öljy ja kuullota siinä sipulit, chili
sekä inkivääri. Lisää kaneli, sekoita hyvin ja anna kiehua pari minuuttia.
Lisää lopuksi valkoviinietikka, hunaja ja suola ja keitä seosta kannen alla
pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia.
Leikkaa
raparperinvarret 5 cm mittaisiksi pätkiksi (voi ne leikata lyhyemmiksikin jos haluaa). Kun liemi on maustunut, nosta
raparperinpalat kiehuvan liemen joukkoon, ota kasari pois liedeltä ja anna
raparperien kypsyä jäähtyvässä liemessä. Näin raparperit saavat makua ja pehmenevät, mutta eivät
pääse kiehumaan tohjoksi.
Kun
liemi on jäähtynyt, raparperichutney on valmis käytettäväksi. Jos sitä ei
käytetä heti, se säilötään lasitölkkiin. Chutney kuumennetaan uudelleen kiehumispisteeseen
ja raparperit nostetaan lasipurkkiin kerroksittain sipuli-chiliseoksen kanssa.
Lopuksi purkki täytetään piripintaan kuumalla chutneyllä ja kansi kierretään
kiinni. Chutney saa jäähtyä huoneenlämmössä, minkä jälkeen purkki siirretään
jääkaapin puolelle.
Nami,tätä täytyy kyllä joskus tehdä.Täällä onnekseni saan yhdestä torikojusta raparperia melkein vuoden ympäri;lukuunottamatta kesän kuumimpia kuukausia.
VastaaPoistaGranita on ihanan helppo tehdä kun se ei vaadi mitään koneita. Juuri tänään M ehdotti että raparperigranitaa pitäisi tehdä pakastimeen vähän isompi satsi "kaiken varalta" :)
VastaaPoistaIhania reseptejä teillä täällä on!:) Linkitän bloginne omalle listalleni.
VastaaPoistaMeillä saa hetken vielä raparperia odotella. Hyvin lyhkäisiä on vielä varret. Granitaa on pitänyt testata. Voisikin tehdä tällaista raparperista.:)
Tervetuloa lukijaksi :)
VastaaPoistaTässä se minttu on ihan must!