Eilisestä ateriasta jääneet
sorsanrangat ruskistettiin pannulla, kypsennettiin ja otettiin kaikki liha
talteen. Liemestä tuli kastikepohja seuraavaa linturuokaa varten ja lihoista
tehtiin chili con sorsa. Joskus pitää hiukan joustaa periaatteista (siis että
mausteet eivät saa peittää raaka-aineen omaa makua) ja irrotella eksoottisemmilla
sekoituksilla. Yleensä chili con carne valmistetaan naudan jauhelihasta, mutta mikään
ei estä käyttämästä jotain muutakin lihaa. Kypsennettyjen sorsien koivista ja
rangoista irrotetut lihat toimivat erittäin hyvin tässä ruokalajissa, jossa mausteet
ovat lihaa tärkeämpiä.
Chili con sorsa
tarjoillaan keitetyn basmatiriisin sekä cheddarkastikkeen ja creme fraiche –kastikkeen
kera.
Ilman
lihaa ja voita sorsakastikkeen resepti käy maukkaasta laktovegeannoksesta, chili sin carnesta.
Sorsa
esivalmistelut
2 sorsaa joista on
irrotettu rintafileet
1 rkl voita
1 rkl ruokaöljyä
puolikas sipuli
yksi porkkana
pieni pala
juuriselleriä
20 mustapippuria
2 laakerinlehteä
3 pientä linnunsilmächiliä
kiehuvaa vettä
Kuumenna voi ja öljy uuninkestävässä
kasarissa, ruskista siivet ja koivet erikseen sekä rangat erikseen. Siirrä
linnut odottelemaan leikkuulaudalle. Freesaa samassa rasvassa lohkoiksi
leikattu sipuli, selleri pieninä paloina ja viipaloitu porkkana. Lisää
mustapippurit, laakerinlehdet ja linnunsilmächilit. Nosta linnut näiden päälle
ja peitä kaikki kiehuvalla vedellä. Laita kasari uuniin 100 asteeseen, kansi
kiinni ja kypsennä lintuja yön yli kunnes liha irtoaa luista lähes itsekseen.
Jäähdytä ja perkaa kypsät linnut huolella. Ole tosi tarkka perkaamisessa, sillä
sorsassa on joitain ihan neulanohuita luita. Rangoista, siivistä ja koivista pitäisi
irrota vähän yli 200 grammaa lihaa. (Siivilöi ja keitä lientä kokoon sen verran
että saat noin puoli litraa riistalientä jonka voit pakastaa vastaista käyttöä
varten.)
Valmista kastikkeet
ennen kuin jatkat chili con sorsan valmistusta.
Cheddarkastike
1 dl kuohukermaa
100 g raastettua
cheddarjuustoa
0,25 tl juustokuminaa
0,25 tl paprikajauhetta
sipulijauhetta
valkosipulijauhetta
ripaus cayennea
Tämän kastikkeen
cheddarin pitää ehdottomasti olla oikeaa 100% cheddaria, ei mitään yksittäispakattua
sulatejuustoa jossa on vain noin 25% cheddaria ja 75% erilaisia apu-, lisä- ja täyteaineita.
Kuumenna kerma ja
raastettu cheddar kattilassa koko ajan sekoittaen niin että juusto sulaa kuuman
kerman joukkoon. Lisää mausteet, sekoita hyvin ja anna kastikkeen jäähtyä
vähintään tunnin ajan. Sekoittele silloin tällöin kastikkeen jäähtyessä.
Creme
fraiche kastike
150 g creme fraichea
0,5 tl kuivattua
oreganoa
2 rkl tuoretta
silputtua lehtipersiljaa
hiukan
valkosipulijauhetta
hiukan paprikajauhetta
Sekoita kaikki ainekset
keskenään ja anna kastikkeen makuuntua jääkaapissa tunnin ajan.
Chili
con sorsa
1 rkl voita
1 rkl ruokaöljyä
1 sipuli pieninä
kuutioina
2 valkosipulinkynttä
ohuina viipaleina
2 tuoretta chiliä
(voimakkuus maun mukaan) silputtuna
1 tl juustokuminaa
200 g tomaattimurskaa
70 g tomaattisosetta
(pikkupurkki)
1 rkl fariinisokeria
0,5 tl paprikajauhetta
200-250 g ylikypsää
sorsanlihaa
2 rkl limettimehua
280 g kidneypapuja
(tölkki)
0,5 tl oreganoa
10 tippaa tabascoa
mustapippuria
(suolaa)
tarjoiluun silputtua
lehtipersiljaa
Kuumenna kasarissa voi
ja ruokaöljy ja kuullota siinä sipuli, valkosipuli ja chili. Lisää juustokumina,
tomaattimurska, tomaattisose, fariinisokeri ja paprikajauhe, sekoita hyvin ja
anna kiehahtaa. Lisää sorsanlihat, limettimehu, valutetut kidneypavut ja oregano ja keittele sekoitellen miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Mausta tabascolla, mustapippurilla ja
tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitetyn basmatiriisin ja reseptin kastikkeiden
kanssa. Ripottele lautasella annoksen päälle lehtipersiljaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti