Viikon
hedelmä 19/52: Limetti
Limetille
ei ehkä löydy ihan yhtä montaa käyttökohdetta kuin serkulleen sitruunalle,
mutta keittiössä limetti on ihan ylivoimainen antamaan makua erilaisiin ruokiin
ja juomiin. Eniten limettiä käytettäneen curryjen ja thaimaalaisten ruokien
sekä jälkiruokien maustamiseen ja moni drinkki on sellainen jota ei voisi
ajatellakaan sekoittaa ilman limettiä. Kaffirlimetistä käytetään ruoanlaittoon
myös kasvin kuivattuja lehtiä. Joissain ruokaohjeissa mainitaan hedelmä nimeltä
key lime. Raholan ruokasanaston mukaan kyseinen limetti on pieni, keltainen ja
maultaan enemmänkin kitkerä kuin hapan ja sen sijasta key lime piiraan
valmistukseen käytetään nykyään tahitin limettiä.
Yksinkertainen limetti-kookosbrûlée
(4
annosta)
4 dl kookosmaitoa
1 limetin mehu ja
raastettu kuori
3 rkl muscovadosokeria
3 munankeltuaista
1 rkl maissitärkkelystä
(maizena)
4 rkl muscovadosokeria
(4 limetinlohkoa, jäätelöä, kookoshiutaleita)
Sekoita keskenään
kookosmaito, limettimehu sekä raastettu limetin kuori ja kiehauta seos.
Vatkaa munankeltuaiset,
sokeri ja maissitärkkelys kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuuma
kookosmaitoseos koko ajan vatkaten. Kaada kaikki takaisin kattilaan ja lämmitä
seosta joitain minuutteja koko ajan vatkaten kunnes se alkaa saostua. Varo
ettei munankeltuaiset kokkaroidu. Jäähdytä seosta noin puoli tuntia
kattilassaan muutaman kerran välillä sekoittaen. Jaa jälkiruoka tasan neljään annoskulhoon
ja jäähdytä niitä yön yli jääkaapissa.
Tarjoiltaessa ripottele
jokaiseen kulhoon ruokalusikallinen muscovadosokeria ja polta se
kaasupolttimella ruskeaksi ja rapeaksi. Odota hetken aikaa että annosvuoka jäähtyy sokerin sulattamisen jäljiltä ennen kun tarjoilet jälkiruoan. (Koristele annokset limettilohkolla, vaniljajäätelöpallolla ja kookoshiutaleilla.)
Vodka
lime
4 cl vodkaa
2 cl limettimehua
jääpaloja
on
the rocks lasi
Kaada vodka ja
limettimehu lasiin jäiden päälle ja hämmennä sekoituslusikalla.
Mojito
4 cl vaaleaa rommia
3-4 limettilohkoa
3-4 mintunlehteä
1 tl hienoa sokeria
jäämurskaa
soodavettä
grogilasi
Murskaa grogilasissa
muutama mintunlehti sokerin kanssa. Purista limeteistä mehu ja lisää lohkot
lasiin. Täytä lasi jäämurskalla, lisää rommi ja sekoita voimakkaasti niin että
lasi näyttää hikoilevan. Lisää soodaa, sekoita kevyesti ja koristele
mintunlehdillä.
Piñata
3 cl tequilaa
1 cl banaanilikööriä
2 cl limettimehua
jalallinen cocktaillasi
Sekoita kaikki ainekset shakerissa jäiden kera. Siivilöi jäähdytettyyn
cocktaillasiin.
Ihanaa brûléeta.:) Mojito on meidän suosikkijuomamme kesäaikaan. Sitä varten kasvaa minttuakin omassa maassa.;)
VastaaPoistaMinttu on ihan hieno mauste joka sopii aika moneen ruokaan ja juomaan.
VastaaPoistaEi tosin ihan kaikkeen. Obelix jossain totesikin: "Villisikaa minttukastikkeessa? Voi villisikaparkaa!"