Hiukan kevyempi puuroaamiainen syntyy mannasuurimoista. Näiden paras puoli on se, että nesteenä voi käyttää lähes mitä tahansa ja lopputulos on aina tosi herkullinen. Vielä kun puuron vatkaa kuohkeaksi vispipuuroksi, niin sehän käy vaikka jälkiruoaksi. Perinteinen puolukkavispipuuro on edullista, mutta muitakin marjoja ja hedelmiä kannattaa kokeilla. Olen viime vuosina pakastanut muutaman valmiin marja-annoksen ihan vaan vispipuurotarkoitukseen. Viime kesältä säilöttyä omenasatoakin kannattaa hyödyntää vispipuuroon.
Puolukkavispipuuro
Laita kattilaan vesi, puolukat ja sokeri, ja keitä välillä sekoitellen kunnes puolukat ovat luovuttaneet mehunsa ja alkavat haalistua.
Kaada kattilan sisältö siivilän läpi toiseen astiaan ja painele marjoja vielä lusikalla siivilää vasten niin että kuoret ja siemenet jäävät siivilään. Heitä siivilän sisältö pois ja kaada marjamehu takaisin kattilaan.
Jos kuitenkin haluat käyttää puolukoista myös kuoret, kaada kuoret siivilästä tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kannuun. lisää pari kauhallista mehua, blendaa ainekset tasaiseksi soseeksi ja kaada takaisin kattilaan. Jos puurossa on kuoria (”roskia”), puuron vispaaminen kuohkeaksi on ikävämpää, kun kuoret roiskivat pitkin keittiötä.
Kuumenna marjamehu kiehuvaksi ja lisää mannasuurimot sekä suola. Keitä viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Kun puuro on valmista, nosta kattila liedeltä ja anna puuron jäähtyä, mielellään ihan jääkaappikylmäksi. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Omenavispipuuro
Kauramuru
* * * * * * * * * * * * * * * *
Mustaherukka-ruisvispipuuro
9 dl vettä
Jos kuitenkin haluat käyttää mustaherukoista myös kuoret, kaada kuoret siivilästä tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kannuun. lisää pari kauhallista mehua, blendaa ainekset tasaiseksi soseeksi ja kaada takaisin kattilaan. Jos puurossa on kuoria (”roskia”), puuron vispaaminen kuohkeaksi on ikävämpää, kun kuoret roiskivat pitkin keittiötä.
Jatka keittämistä ja lisää nesteeseen ensin suola ja sokeri, sitten huolella vatkaten ruismannaryynit. Keitä puuroa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia kunnes se on kypsää. Kaada puuro isoon kulhoon jäähtymään ja jäähdyttyään vatkaa se sähkövatkaimella ilmavan kuohkeaksi.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Mansikkamannapuuro
Lisää kylmään puuroon maustamaton jogurtti ja vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi vispipuuroksi. Tarjoile mansikoiden kanssa ja viimeistele jollain vihreällä mausteyrtillä.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Sitrusvispipuuroa ja kardemummakermaa
Kuori sitrukset, poista siemenet ja laita sisukset blenderin tai sauvasekoittimen kannuun. Soseuta hedelmät ja mittaa että niistä tulee yhteensä litran verran hyvin soseutunutta massaa. Kaada soseutetut hedelmät kattilaan ja lisää sokeri sekä suola. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita hyvin ja lisää mannasuurimot nesteen joukkoon koko ajan vatkaten. Keitä puuroa viiden minuutin ajan ja lopuksi kaada se isoon kulhoon jäähtymään.
Vatkaa kylmä puuro kuohkeaksi ja tarjoile se kardemummalla maustetun kermavaahdon kanssa.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Suklaapuuro
Periaatteessa puuro on tällaisenaan hiukan jäähdyttyään valmista nautittavaksi maidon kanssa. Kannattaa kuitenkin nähdä hiukan lisävaivaa ja vatkata puuro kuohkeaksi, sillä se on paljon parempaa kuin pelkkä keitetty suklaapuuro.
Mustaherukka-ruisvispipuurossa voi sokeri korvata hunajalle , sama puuro eri maku. 😊
VastaaPoistaKiitos hyvästä vinkistä.
VastaaPoista