Tämän syksyn omppusadosta monella on ollut vaikeuksia hankkiutua eroon. Paitsi jos alueella asuu paljon peuroja – ne kun syövät omput maasta ja puusta, ellei omppufarmari ehdi korjata satoa sitä ennen. Säilöminen vaan on hiukan hankalaa, jos mehupuristamot eivät ota vastaan omppuja ja hillokellarikin alkaa olla ääriään myöten täynnä. Tehdään siis omppupiirakoita niin kauan kuin omenoita riittää ja perhe jaksaa syödä.
Tänä syksynä viimeisin piirakkani oli ihana, tahmea, calvados-omenapiirakka. Suosittelen lämpimästi 💓 Tässä myös pari muuta hyvää omenareseptiä.
Tahmea Calvados-omenapiirakka
4,5 dl vehnäjauhoa
2,75 dl maitoa
1 dl rouhittua pekaanipähkinää tai pistaasia
Valuta calvados-sokeriliemi siivilän kautta kattilaan ja laita omenakuutiot odottamaan omaan kulhoonsa. Lisää kattilaan 100 g fariinisokeria sekä kerma ja keitä koko ajan sekoitellen kunnes seos alkaa saostua kinuskikastikkeeksi. Jätä kastike jäähtymään.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet. Kaada isoon kulhoon maito sekä 2 tl Calvadosta ja sekoita. Lisää kuiva-aineseos ja vatkaa taikina tasaiseksi. Lisää sitten rypsiöljy ja lopuksi munat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten.
Sekoita keskenään omenakuutiot sekä kinuskikastike ja levitä seos tasaisesti piirakkavuoan pohjalle. Kaada sitten vuokaan taikina. Taikina on niin ohutta, että omenapalat nousevat tasaisesti kellumaan ympäri taikinaa.
Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei enää tartu taikinaa ja pinta on kauniisti ruskistunut. Ota vuoka ulos uunista ja ripottele heti pähkinärouhe piirakan pinnalle. Rouhetta voi hiukan painella paistinlastan avulla jotta murut tarttuvat paremmin.
Jäähdytä piirakka ennen tarjoilua. Vatkaa 2 osaa kuohukermaa ja 1 osa creme fraichea (28% rasvaa) tanakaksi vaahdoksi ja tarjoile sitä piirakan kanssa.
Mummo Ankan omenapiirakka
1,5 - 2 kg omenoita, mielellään kahta eri lajiketta
1 keltuainen
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen (ylä-alalämpö).
Sekoita kulhossa vehnäjauho, suola, sokeri sekä kardemumma. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi, lisää se jauhojen joukkoon ja nypi jauhoseos ryynimäiseksi. Tämän voi tehdä myös kutterilla, jolloin taikinan valmistaminen on erityisen nopeaa. Lisää creme fraiche ja sekoita taikina huolella. Jaa taikina kahteen osaan, pyöritä ne palloiksi ja lopuksi litistä niitä hiukan. Jauhota taikinat, kääri ne tuorekelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi.
Kun käyttää tässä kahta eri omenalajiketta, niin paistettaessa toinen yleensä pehmenee ja toiseen jää sopivasti puruvastusta. Kuori omenat, poista siemenkota ja viipaloi noin puolen sentin siivuiksi. Laita kaikki omenaviipaleet isoon kulhoon ja pirskottele sitruunamehua niiden päälle ettei viipaleet tummu ruskeiksi. Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauho, kaneli sekä vaniljasokeri, kaada seos omenaviipaleiden joukkoon ja sekoita käsin kaikki tasaisesti sekaisin.
Ripottele työskentelytasolle vehnäjauhoja, kauli toinen taikinapallo ohueksi levyksi ja nosta se kaulimen avulla piirakkavuokaan. Painele taikina huolella vuoan pohjalle ja reunoille. Täytä vuoka omenaviipaleilla ensin tasaisesti pohjalta ja nostele sitten loput omenaviipaleet ilmavaksi keoksi keskelle vuokaa. Kauli toinen puolikas taikinasta vehnäjauhojen kanssa ohueksi levyksi ja nosta piirakan kanneksi niin että keskiosan korkeus säilyy. Nipistele taikinoiden reunat kiinni toisiinsa ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Ylimäärän voi käyttää piirakan koristeeksi. Minä pyörittelin taikinasta pieniä palloja ja asettelin ne vierekkäin ympäri taikinan reunoja.
Sekoita keskenään keltuainen ja maito, ja voitele piirakan pinta. Leikkaa vielä kansitaikinaan muutama viilto, josta höyry pääsee pois. Paista piirakkaa uunin alatasolla ensin 200 asteessa 20 minuuttia. Nyt kannattaa tarkistaa piirakan väri. Jos piirakan pinta on kovin ruskea, sen voi suojata alumiinifoliolla. Paista sitten toiset 20 minuuttia 200 asteessa ja lopuksi vielä 20 minuuttia 170 asteessa.
Anna piirakan jäähtyä vähintään tunnin ajan ennen tarjoilua. Mummo Ankan omenapiirakka maistuu parhaalta hiukan lämpimänä.
Omppukokkareet
6 dl vehnäjauhoa
pinnalle:
Huuhtele omenat, poista siemenkota ja leikkaa omenat sormenpään kokoisiksi paloiksi. Mittaa että niitä tulee noin 7 desilitraa.
Sekoita isossa kulhossa kaikki kuivat ainekset keskenään. Lisää kylmä voi pieninä kuutioina ja nypi seos tasaiseksi muruksi. Tämän voi tehdä yleiskoneen kutterilla, kuvan taikinannyppijällä tai ihan omin sormin nyppimällä. Kun muru on tasaista, sekoita joukkoon omenanpalat. Sekoita hunaja maidon joukkoon ja kaada kulhoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
Nosta taikinasta silikonimatolle 12 kokkaretta ja paista leivonnaisia uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta alkaa olla kauniin ruskea. Anna jäähtyä hetken aikaa silikonimatolla ja nosta sitten kokkareet ritilän päälle jäähtymään. Sekoita vedestä ja tomusokerista notkea sokerikuorrute ja valuta sitä omppukokkareiden päälle.
Huijarin omppupiiras eli
pinnalle
Vatkaa kulhossa munat ja lisää maito sekä kerma. Vatkaa ja kaada seos vuokaan. Peitä vuoka tuorekelmulla ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi, jotta kovat leivänpalat imevät itseensä kosteutta.
Kuori omenat ja leikkaa ne viipaleiksi. Levitä viipaleet vuokaan leipäpalojen päälle. Sekoita keskenään kaneli sekä fariinisokeri ja ripottele seos omppuviipaleiden päälle (ja sitä pähkinärouhetta jos haluaa). Paista leipävanukas uunissa 175 asteessa noin 40-50 minuuttia tai kunnes pinta alkaa olla kullanruskea. Anna leipävanukkaan vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua. Tarjoile haaleana kylmän kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa. Ei tästä minkään Tarte Tatinin kilpailijaksi ole, mutta leipävanukkaaksi tämä " pain perdu aux pommes à la cannelle " on ihan ykkösluokkaa. Kaiken lisäksi todella edullista gourmettia.
Uuniomenahillo
Pähkinäiset omenaleivokset (6 kpl)
Kypsennä omenaleivokset uunissa 225 asteessa n 10-15 minuuttia. Siivilöi tomusokeria hiukan jäähtyneille leivoksille.
Tästä voi tehdä myös oikean omenapiirakan hiukan isommalle voitaikinalevylle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti