Varmaankin useimmissa perheissä äiti on se, joka leipoo kakut ja muut makeat leivonnaiset. On kuitenkin ainakin muutama sellainen yksinkertainen kakkuresepti, joiden valmistus onnistuu perheen pienempien avustamana vähemmälläkin kokemuksella. Onhan omatekoinen kakku aina persoonallisempi kuin kaupan kakku, joten tässä reseptejä äitienpäivälle.
Superherkullinen sitruunatorttu – ilman uunia, ilman liivatetta
1 tölkki (397 g) makeutettua kondensoitua maitoa
(suola tasaa sekä täytteen happoja että makeutta)
piirakkavuoka Ø 22 cm
Täytteen voi periaatteessa valmistaa ihan käsin vatkaamalla, mutta suosittelen kuitenkin sähkövatkainta tai yleiskonetta. Sen verran aikaa tuossa vatkaamisessa kuitenkin menee.
Sekoita suola sitruunamehun joukkoon. Mittaa kulhoon makeutettu kondensoitu maito, tuorejuusto sekä sitruunankuoriraaste ja vatkaa voimakkaasti kunnes aineksista on muodostunut tasainen, pehmeä seos. Lisää kerma ja vatkaa kunnes seos on erittäin paksua ja lusikoitavaa. Lopuksi vatkaa sitruunamehu täytteeseen vähän kerrallaan ja vain sen verran että mehu on sekoittunut muuhun täytemassaan.
Lusikoi täyte kovettuneen torttupohjan pinnalle ja laita vuoka jääkaappiin yöksi. Seuraavana päivänä täyte on hyytynyt ja sitruunatorttu on tarjoiltavissa.
Aprikoosikakku ja vadelmakastike
tomusokeria
Huuhtele aprikoosit, halkaise ja poista siemenet. Leikkaa hedelmät noin sentin kuutioiksi. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla (myös reunat). Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vaniljasokeri vehnäjauhoihin ja kääntele jauhot vaahdon joukkoon. Kääntele aprikoosipalat varovasti sokerikakkutaikinan joukkoon ja kaada seos kakkuvuokaan. Taikinan tulee levittäytyä tasaisesti joka puolelle hedelmäpalojen väliin ja pohjalle sitoen aprikoosipalat meheväksi kakuksi. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 50 minuuttia kunnes kakun keskiosaan työnnettyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa.
Anna kakun jäähtyä vuoassaan ennen kuin siirrät sen tarjoiluvadille.
Tällaisenaan aprikoosikakku on jo periaatteessa ihan valmis kahvipöytään, mutta vielä parempi siitä tulee jos sen malttaa antaa vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään, jolloin kosteus kakussa tasaantuu ja maku syvenee. Vähän ennen tarjoilua siivilöi huoneenlämpöisen kakun pinnalle tomusokerikerros. Erityisen hyvältä tämä kakku maistuu, jos viitsii valmistaa lisäksi yksinkertaisen vadelmakastikkeen ja fraiche-kermavaahtoa.
200 g vadelmia
Mittaa vadelmat ja sokeri pieneen kattilaan ja kiehauta soseeksi. Lisää sitruunamehu, sekoita ja lopuksi paseeraa sose tiheän siivilän läpi. Vadelman siemenet jäävät siivilään ja soseesta tulee sileä.
Fraiche kermavaahto
2 dl vispikermaa
Vatkaa kerma ja sokeri napakaksi vaahdoksi, lisää creme fraiche ja vatkaa vielä sen verran että lopputuloksena on pehmeä vaahto.
”No bake cake” kaupan valmiiseen torttupohjaan
kostutukseen
täyte
pinnalle
Lemoncurd-passionhedelmä-mascarponetorttu
250 g mascarponea
Sulata voitaikina, taittele se suoraksi ja kauli hiukan matalammaksi uunipellille leivinpaperin päälle. Leikkaa terävällä veitsellä taikinalevyn reunoille viilto noin 1 cm etäisyydelle taikinan reunasta. Viilto ei saa mennä kokonaan taikinan läpi. Sivele reunat (vain reunat, ei keskiosaa) vatkatulla kananmunalla ja paista torttupohjaa 210°C:ssa uunin alatasolla noin 15-18 minuuttia. Jos leikkausviiva on paistunut umpeen, leikkaa se uudelleen niin ettei viilto edelleenkään mene ihan pohjaan asti. Painele sitten keskiosa litteäksi niin kauan kuin torttupohja on vielä lämmin ja anna jäähtyä.
Sekoita yhteen mascarpone, kerma sekä 3 rkl lemon curdia. Kääntele seoksen joukkoon varovasti toiset 3 rkl lemon curdia sekä yhden passionhedelmän sisus. Levitä seos jäähtyneelle torttupohjalle. Ripottele pinnalle lopuksi kahden passionhedelmän siemenet sekä pistaasit ja leikkaa piirakka paloiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti