Maksa, tuo monien rakastama ja vähintään yhtä monen inhoama. Mikä tahansa ruoka muuttuu inhokiksi silloin, jos on joutunut syömään sitä huonosti valmistettuna eli ylikypsäksi koppuraksi paistettuna. En minäkään sellaista suostu syömään.
Maksasta on vaikea saada aikaan kovin erilaisia reseptejä. Yleensä silloin kun maksan kanssa ruvetaan kikkailemaan, se menee pilalle, maku muuttuu tunkkaiseksi ja purutuntuma epämiellyttäväksi. Nopea paisto tai grillaus on paras kypsennystapa ja siitä syystä meidänkin perheessä maksa useimmiten tarjoillaan pannulla paistettuina viipaleina.
Mutta mitä maksaa? Sianmaksaa, naudanmaksaa, poronmaksaa, karitsanmaksaa, kananmaksaa? Harvoin missään kaupassa on tarjolla muuta kuin korkeintaan sian- tai naudanmaksaa (jos niitäkään), mutta joskus saattaa tehdä odottamattomia löytöjä, kuten poron- tai karitsanmaksaa. Kananmaksaa saattaa olla jossain ison marketin pakastealtaassa tai kauppahallin lihakauppiaalla. Kaikissa näissä on hiukan erilainen maku. Sianmaksa tuoksuu ja maistuu kaikkein voimakkaimmalta, mistä syystä monet suosivatkin mieluummin naudanmaksaa. Poronmaksa on upea tuote. Kypsennettäessä siinä on todella voimakas tuoksu, mutta maku erittäin mieto, pehmeä, ihan erilainen mitä tuoksusta voisi päätellä, sanalla sanoen: herkullinen. Karitsanmaksa on niinikään erittäin mietoa ja jos sellaista jostain sattuu löytämään, kannattaa kokeilla.
Maksa olisi mahdollisuuksien mukaan parasta ostaa kokonaisena palana, jonka sitten itse viipaloi. Silloin tietää tuotteen olevan tuoretta eikä viipaleet ole lilluneet omassa nesteessään epämääräistä aikaa kaupan muovipakissa. Viipaloinnin yhteydessä suurimmat kalvot ja suonet poistetaan. Jos haluaa valmistaa jauhemaksapihvejä, sekin maksa kannattaa jauhaa vasta kotona. Mitä suurempi pinta-ala lihasta joutuu kosketuksiin ilman hapen kanssa, sitä nopeammin alkaa pilaantumisreaktio. Parhaimmillaan maksa on viipaloituna, kevyesti jauhotettuna ja voissa nopeasti roseeksi paistettuna. Sen lisäksi, että maksa on terveellistä, se on myös yksi nopeimpia ruokia valmistaa.
Tässä muutamia reseptejä maksalle.
Ihan tavalliset naudanmaksapihvit
Paistettua maksaa kahdelle
300 - 400 g naudanmaksaa
(Tässä välissä valmistetaan perunasose tai keitetty riisi.)
Sekoita isossa muovipussissa keskenään vehnäjauho, suola ja valkopippuri. Leikkaa maksasta noin 1 – 1,5 cm paksuisia viipaleita. Huuhtele maksaviipaleet nopeasti kylmällä vedellä ja kuivaa ne talouspaperilla. Siisti maksapihveistä mahdolliset kalvot ja suonet ja leikkaa maksa tarvittaessa pienemmiksi paloiksi. Lisää maksanpalat pussiin jauhojen joukkoon, kiinnitä pussin suu tiukasti ja ravista kunnes kaikkia maksanpaloja peittää ohut jauhokerros. Nosta palat pois pussista. Kuumenna paistinpannu ja sulata siinä voi. Lado maksaviipaleet kuumalle pannulle ja kypsennä niitä muutaman minuutin ajan molemmin puolin. Jos olet epävarma oikeasta kypsyysasteesta, leikkaa pala halki ja katso väriä. Maksan tulee olla pinnalta kauniisti ruskistunut ja samalla jäädä keskeltä hiukan roseeksi. Rosee ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin raaka! Mikäli paiston jälkeen maksan päällä helmeilee punaisia pisaroita, se on sisältä vielä raaka. Jos maksa pääsee paistumaan liian kauan, se kuivuu, sitkistyy, harmaantuu ja sen maku muuttuu tunkkaiseksi. Kokemus opettaa näkemään oikean kypsyyden.
Tarjoile runsaan sipulikerroksen alle piilotettuna keitetyn riisin tai perunasoseen sekä puolukoiden kanssa. Jallupuolukat ovat erityisen hyvä lisä maksapihveihin. Jallupuolukoiden resepti täällä. Jos annokseen välttämättä kaipaa jotain vihreää, lehtipersilja sopii hyvin.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Paistettua maksaa ja kurpitsapolentaa
Kurpitsapolenta
Kaada kattilaan vesi ja sekoita siihen kurpitsasose sekä suola. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita joukkoon pikapolentajauho. Keitä polentaa noin 5 minuuttia koko ajan vatkaten. Nosta kattila pois lämmöltä, peitä kannella ja anna polentan hautua sen aikaa kun paistat maksan.
Sipulia ja päärynää pannulla
Paistettu maksa
Viimeistele annos tuoreella lehtipersiljalla ja timjamilla.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Fegato alla Veneziana eli maksaa
Paistettu polenta
Kaada kattilaan vesi, maito sekä suola ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää polenta kiehuvaan veteen koko ajan vatkaten ja jauhoja hitaasti kaataen kunnes kaikki polentajauho on sekoittunut nesteeseen tasaisesti sekä seoksessa ole klimppejä. Vatkaa koko ajan kunnes puuro sakeutuu, jolloin vähennä lämpöä mutta sekoita koko ajan edelleen noin kymmenen minuutin ajan kunnes maissipuuro on valmista. Lisää lopuksi parmesaaniraaste sekä voi ja sekoita ne huolella maissipuuron joukkoon. Anna puuron kiehahtaa vielä kerran. Kaada polenta parin sentin kerrokseksi jäähtymään ja jähmettymään sopivaan vuokaan, ensin huoneenlämmössä ja lopulta jääkaapissa.
Tarjoiltaessa leikkaa polenta viipaleiksi tai vaikka lankkuperunan mallisiksi paloiksi ja ruskista palat kauttaaltaan pinnaltaan rapeiksi oliiviöljyssä paistinpannulla. Öljyä saa olla pannulla sen verran, että se ulottuu noin puoliväliin viipaleen korkeutta. Vastoin kaikkia uusia ja vanhoja suomalaisia ravintosuosituksia polentakakkusen päälle pitää rouhaista vielä vähän suolaa myllystä.
Fegato alla veneziana,
Viipaloi maksa, puhdista se kalvoista, suonista ja leikkaa viipaleet pienemmiksi paloiksi ja ripottele paloille hiukan suolaa sekä valkopippuria. Laita jauhot, suola ja rouhittu valkopippuri isoon muovipussiin, heitä perään maksanpalat, sulje pussi ja hölskytä kunnes kaikki maksanpalat ovat peittyneet jauhoon. Lisää pannulle 2 rkl voita, kuumenna se ja nosta jauhotetut maksanpalat paistumaan. Varo paistamasta liikaa, vain noin minuutin ajan. Lisää haudutetut sipulit sekä persilja ja hämmentele parin minuutin ajan kunnes ainekset pannulla ovat sekoittuneet. Näin maksa kypsyy juuri sopivan roseeksi, mutta ei ylikypsy ja kuivu.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Liekitetyt maksapihvit ja
Sileä sipuli-kermakastike
Sulata pannulla 3 rkl voita ja lisää vehnäjauho. Paahda jauhoa keskilämmöllä sekoitellen kunnes se on kunnolla ruskistunut. Lisää kuumaa vettä vähitellen koko ajan sekoittaen kunnes kastike on sopivan sakeaa. Keittele kastiketta 5 minuuttia, minkä jälkeen lisää joukkoon haudutetut sipulit. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja keitä vielä parin minuutin ajan. Kaada kastike paistinpannulta sauvasekoittimen korkeaan astiaan ja aja kastike ihan sileäksi. Lisää soijakastike sekä kerma ja sekoita.
Tällä välin pese paistinpannu ja paista maksaviipaleet. Kastike viimeistellään, kun maksat on paistettu.
Liekitetyt maksapihvit kahdelle
Siirrä ruskistetut ja liekitetyt maksaviipaleet tarjoilulautaselle odottamaan ja kaada kastike takaisin pannulle, missä se saa lisää makua maksan paistosta. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja tarkista maku. Lisää suolaa / valkopippuria / soijaa mikäli tarvitsee.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Grillattua maksaa ja salviariisiä
Haudutettu sipuli
Salviariisi
Grillattu naudanmaksa
Kuumenna grilli todella kuumaksi ja grillaa vartaita noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Maksa on parhaimmillaan silloin kun se on paahtunut päältä tummanruskeaksi ja on keskeltä vielä kauniin rose. Varo siis kypsentämästä liian pitkään.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Broilerinmaksa-herkkutattipastaa
italialaisittain
Broilerinmaksa-herkkutattikastike
150 g pitkää pastaa, esimerkiksi bavette tai tagliatelle
Keitä pasta ohjeen mukaan. Valuta pasta ja sekoita se kastikkeen kanssa. Annostele lautasille ja laita päälle muutama tippa (tryffeli)öljyä ja reilusti parmesaaniraastetta ja halutessasi lehtipersiljasilppua. Tryffeliöljy tai tryffelisuola antaa sen viimeisen silauksen tälle nopeatekoiselle, yksinkertaiselle mutta tosi maukkaalle italialaiselle pastaruoalle.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Jauhemaksapihvit
(noin 20 pikkupihviä)
200 g raakaa perunaa hienona raasteena
Lisäksi perunasosetta, paistettua tai haudutettua sipulia, haudutettua omenaa, puolukoita ja jotain vihreää, kun sellaistakin kuuluu olla lautasella. Vihreänä lisukkeena toimii myös maustekurkku.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Maksaapa ei olekaan tullut aikoihin tehtyä. Toinen mieleen tullut asia on, että teidän blogissa tunnisteluettelo on varmaan noin yhtä pitkä kuin minulla. :D Olen joskus miettinyt omani siivoamista lyhemmäksi, mutta se on semmoinen savolainen projekti.
VastaaPoistaAjattelin ensi viikolla pitkästä aikaa paistaa meille maksapihvit :)
VastaaPoistaTuo siivoaminen on vähän kaksipiippuinen juttu. Itselle on kuitenkin hurjan paljon helpompaa tarvittaessa löytää yli 11 vuoden päivityksistä jotkut tietyt jutut, kun kirjoittaa sopivan hakusanan tekstiluettelon tunnistesuodatukseen. Tunnisteen perusteella löytyy hakusanan sisältämät otsikot, joista sitten on nopea poimia oikeat päivitykset. Jos jotakuta mahdollisesti häiritsisikin meidän pitkät tagiluettelot, niin ei voi mitään. Kun paljon tekee ruoka erilaisista aineksista, luettelokin pitenee melkein itsestään. Sen verran olen kuitenkin armahtanut lukijoita, että meidän tageissa ei ole sanoja terveellinen eikä vegaani, vaikka jokin resepti saattaisikin täyttää ne edellytykset.
Herkullisen näköisiä kuvia maksaruuista ja hyvän kuuloiset reseptit. Heti tuli mieleen etten ole ostanut pitkään aikaa maksaa. Meillä syödään pääosin naudan maksaa (kun sitä pääosin on tarjolla) ja useimmiten vain paistan sen pannulla runsaan sipulin kera.Joskus taas intoudun tekemään sellaista "vanhanaikaista" maksakastiketta kermalla.
VastaaPoistaSisöelin hyllystä tulee poimittua myös sydäntä; kissalle :-)
Kiitos kommentista. Maksan valmistus ruoaksi taitaa olla unohtunut monelta muultakin kaikkien uusien trendireseptien keskellä eikä Woltin ja Foodoran listoillakaan taida olla ensimmäistäkään maksa-annosta? :D
VastaaPoistaMeillä ei tehdä perinteistä maksakastiketta lähinnä siitä syystä, että kun maksanpalat on leikelty melko pieniksi, niin siinä vaiheessa kun kastike on valmis, maksanpalat ovat jo auttamattoman ylikypsiä ja kuivia. Tästä linkistä voi lukea meidän vihoviimeisen maksakastikkeen tarinan:
https://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2014/12/poronmaksastroganoff-ala-kokeile-tata.html