TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 28. marraskuuta 2023

Täytetyt joulupiparit, vähän kuin macaronsit mutta paljon helpommat


Täytetyt piparit on helppo ja herkullinen tarjottava pikkujouluun tai vaikka ihan oikeaan jouluun. Jokaisella lienee se ”kaikkein paras” piparitaikinaresepti, joten ei siitä sen enempää. Jos haluaa käyttää valmista pakastetaikinaa, sekin toimii tässä oikein hyvin. Täyte valmistui hiukan tuunatusta omenamarmeladista ja piparin makuun sopivasta tuorejuustokreemistä. Näiden leipominen sopii hienosti koko perheen askarteluksi.

 

Täytetyt (pikku)joulupiparit

(noin 35-40 kpl)

 

noin 500 g     piparkakkutaikinaa

tomusokeria

munanvalkuaista
sitruunamehua

1 dl                omenamarmeladia

1 kpl              päärynä
0,5 dl             tomusokeria

100 g             pehmeää voita

2 dl                tomusokeria
80 g               maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
2-3 rkl           St Agur creme sinihomejuustoa
 

Kauli piparkakkutaikina noin 2-3 millin paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä Ø 4 cm muotilla kiekkoja niin paljon kuin vain taikinaa riittää. Paista piparit uunin keskitasolla 200 asteessa noin 5-6 minuuttia.

Kun kaikki piparit ovat jäähtyneet, koristele puolet niistä tomusokerikuorrutteella. Sekoita munanvalkuaisesta, tomusokerista sekä tipasta sitruunamehua notkea tahna, laita se pursotuspussiin ja koristele. Kun tomusokerikuorrute on kuivunut, piparit voi täyttää.

Raasta yksi päärynä omenamarmeladin joukkoon, lisää tomusokeri ja keitä seosta sen verran että päärynän notkistama marmeladi ei enää ole kovin löysää.  Tämän voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen samoin kuin tuorejuustokreeminkin.

Vatkaa voi kuohkeaksi vaahdoksi, lisää tomusokeri ja vatkaa se voin joukkoon, Lisää tuorejuusto sekä homejuustokreemi ja jatka vatkaamista kunnes seos on tasaista. Siirrä seos pursotuspussiin  ja pussi jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, jolloin täyte hiukan kovettuu ja on parempi pursottaa.

Käännä koristelemattomat piparit alapuoli ylöspäin ja nosta pienellä lusikalla nokare hilloa piparin keskelle. Pursota tuorejuustokreemillä rengas hillon ympärille ja laita tomusokerikuorrutteella koristeltu pipari täytteen päälle. Kun kaikki piparit on täytetty, laita ne jääkaappiin suljettuun astiaan odottemaan tarjoilua. Tuorejuustotäyte tykkää enemmän viileästä kuin huoneenlämmöstä ja kun nämä ovat yön yli tekeytymässä suljetussa rasiassa, piparkakku pehmenee sen verran että sitä on helppo haukata ilman että kaikki täyte pursuaa ulos.

 

Jos pipari jo ajatuksenakin tuntuu tylsältä, kokeile leipoa argentiinalaisia vaniljan, karamellin ja kookoksen makuisia alfajores-pikkuleipiä:  Niistähän voi tulla vaikka uusi joulutraditio :)


sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Sinisimpukat Rockefeller

Minulla on kova ikävä vanhan Stockan Herkun kalaosastoa, jossa asiantuntevat myyjät aina purkivat sinisimpukat verkkopussista ja tarkastivat joka ikisen simpukan. Rikkinäiset ja avautuneet heitettiin pois ja asiakkaalle pakattiin vain ehjät, jolloin asiakas sai täyden vastineen rahoilleen. Sellaiseen asiakaspalveluun en ole enää törmännyt missään. Nyt kun ostat paketin sinisimpukoita, ne täytyy kotona laittaa veteen ja erotella pois rikkinäiset ja muuten kuolleet. Pahimmassa tapauksessa sellaisia on puolet kaikista... Mutta jos joka tapauksessa joutuu heittämään osan simpukoista pois, niin ehjät – siitä huolimatta että ne olisivatkin auki – voi keittää erikseen ja säästää kuoret, vaikka laittaisikin roskiin epäkelvot sisukset. Kuoret ovat täydellisiä ”minilautasia” cocktailpaloille, tässä tapauksessa tosi herkulliselle pikkujoulunaposteltavalle ”sinisimpukat Rockefeller”. Keitettyjä ja kuorittuja sinisimpukoita kun saa ostaa pakasteena niiden kuorien täytteeksi.

Löysin tämä reseptin joskus viime keväänä (todennäköisesti Pinterestistä) mutta en tietenkään löydä sitä enää mistään. Onneksi blogissamme on ”osterit Rockefeller”, jota ohjetta sovelsin myös näiden sinisimpukoiden kanssa. Näitä tuli varhaispikkujouluun ihan loistavaa tarjottavaa.


 

Sinisimpukoita ”Rockefeller”

 

sinisimpukan kuoria
200 g             kuorettomia keitettyjä sinisimpukoita (pakaste)

60 g               voita

1 kpl              pieni sipuli
2 kpl              valkosipulinkynttä
1                    ihan pieni fenkoli
2-3                 kevätsipulia
ripaus            suolaa
1,5 rkl            Pernod’ia tms anisviinaa
1 rkl               tuoretta ransk. rakuunaa (tai 1 tl kuivattua)
2 dl                persiljaa hienonnettuna (vain lehdet)
2 tl                 tuoretta sitruunamehua
                      valkopippuria myllystä
1 dl                panko korppujauhoa

 

Kuori sipuli ja hienonna se pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Irrota fenkolista vihreät töyhdöt persiljan joukkoon. Halkaise fenkoli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä sipuli, valkosipuli, fenkoli sekä kevätsipulit keskenään samaan kulhoon.

Hienonna rakuuna, persilja sekä fenkolin töyhdöt keskenään samaan kulhoon.

Sulata voi kasarissa ja lisää sipuli-fenkoliseos. Jos käytät kuivattua rakuunaa, lisää se tässä vaiheessa. Hauduta aineksia noin 10-15 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää suola ja sekoita. Jäähdytä seosta hetki ja kaada se sitten monitoimikoneen (kutterin) kulhoon ja silppua ainekset kohtalaisen tasaiseksi massaksi. Lisää Pernod sekä vihersilppu ja käynnistä kone hetkeksi uudelleen. Mausta seos sitruunamehulla sekä valkopippurilla ja tarkista suolan riittävyys.

Asettele simpukankuoret vuokaan, sulata ja valuta pakastesimpukat, ja aseta jokaiseen kuoreen yksi sinisimpukka. Sekoita leipämurut vihreään gratiiniseokseen ja jaa seos tasan tiiviisti simpukoiden päälle. Seos riittää noin 40-50 sinisimpukan kuorruttamiseen. 

Gratinoi sinisimpukoita grillivastuksen alla uunin ylimmällä tasolla muutaman minuutin ajan kunnes gratiinin pinnalle alkaa muodostua ruskeita täpliä. Kun simpukat ovat hiukan jäähtyneet, ne voidaan nauttia lusikalla tai vaikka pienten cocktailleipien päällä.

keskiviikko 22. marraskuuta 2023

Black fry-day blackened fish


Tämä sopiikin varsin hyvin Black Fridayn nimikkokalaksi. ”Mustattu kala” yhdistetään usein perinteiseen cajun-keittiöön, mutta se tuli suuren yleisön tietoisuuteen oikeastaan vasta 1980-luvulla, jolloin louisianalainen keittiömestari Paul Prudhomme sovelsi näitä makuja ja hiiligrillaustapaa ravintolakeittiössään. Tällä tavoin valmistetusta, mustatusta redfish-kalasta tulikin Louisianassa yhtäkkiä niin suosittua, että osavaltiossa ehdittiin jo kieltää tämän kalastaminen kun pelättiin että laji kuolee kokonaan sukupuuttoon.

Mustaaminen tarkoittaa, että kala (tai jokin muu eläinproteiini kuten pihvi tai kananpalat) sivellään kauttaaltaan voisulalla tai voi-oliiviöljyseoksella ja pinnalle taputetaan paksuhko maustekerros. Erittäin kuumalla valurautapannulla paistettuna voin maitoproteiinit sekä mausteseos ruskistuvat todella tummaksi ja antavat ruoalle sen valmistustavalle ominaisen maun. Lopputulos näyttää palaneelta, mutta se ei ole sitä. Koskapa kalan paistaminen valurautapannulla aiheuttaa melkoista käryä, kerrostalossa tämän voi tehdä vähemmän naapureita haittaavalla tavalla ja käyttää uunia. Lopputulos ei ole ihan sama kuin mökin pihalla hiiligrillillä valmistettuna, mutta kuitenkin riittävän hyvä. Kesällä sitten ulkona tosi kuumassa grillissä...

Cajun-reseptit neuvovat valmistamaan mustatun kalan suunnilleen parin sentin paksuisesta vaaleasta, kiinteälihaisesta kalafileestä, kuten tilapiasta, napsijasta, mahi-mahista, turskasta, tai jopa lohesta. Lohi on tylsä, tilapiasta en erityisemmin välitä ja noita muita harvemmin näkee kalatiskissä (tai edes sitä kalatiskiä), mutta sitten satuin Hakaniemen hallissa Kala Patagónicon vitriinissä huomaamaan kauniin punaisia kaloja, japanilaisten sushimestareiden suosimia alfonsinoja, jotka tunnetaan paikoin myös nimellä red sea bream. Kauppias suomusti ja fileoi minulle yhden kalan ja niistä fileistä tämä blackened fish sitten valmistui ja toimi todella hyvin tähän reseptiin. Lisukkeena oli mangosalsaa, sitruunaviipale sekä keitettyä riisiä.

 

Mustattu kala -  blackened fish

kahdelle

 

cajun mausteseos:
2 rkl              paprikajauhetta
1 rkl              suolaa
0,5 rkl           valkosipulijauhetta
0,5 rkl           sipulijauhetta
0,5 rkl           hienonnettua mustapippuria
1 tl                hienonnettua valkopippuria
0,5 tl             cayennepippuria
1,5 tl             kuivattua oreganoa
1,5 tl             kuivattua basilikaa
0,5 tl             kuivattua timjamia

2 kpl              kalafileitä, kiinteälihainen kala

2 rkl              voisulaa
1-2 rkl           oliiviöljyä
runsaasti       cajunmaustetta

Jauha kaikki mausteet tasaisen hienoksi jauheeksi ja laita uuni lämpiämään 230 asteeseen.

Sekoita keskenään voisula ja oliiviöljy. Taputtele kala kuivaksi ja voitele se molemmin puolin. Ripottele mausteseosta runsaasti fileiden pinnalle ja taputtele mausteet kunnolla kalaan kiinni. Toista sama fileen toiselle puolelle.

Päällystä matala (mitä matalampi sitä parempi) teräsvuoka alumiinifoliolla, aseta fileet siihen ja kypsennä uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia kunnes pinta näyttää todella tummalta ja jopa hiukan hiiltyneeltä. Jos vuoan reunat ovat kovin korkeat, kalan kestää kauemmin ruskistua.

Tarjoile heti mangosalsan, sitruunaviipaleen ja keitetyn riisin kanssa.

 

Mangosalsa

 

1 iso              syöntikypsä mango
1 pieni           punasipuli
1 ruukku       korianteria (vain lehdet)
1-2                kevätsipulin vartta hienonnettuna
1                    syöntikypsä avokado
2 tl                limettimehua
1 tl                oliiviöljyä
hiukan           suolaa ja mustapippuria

 

Kuori ja kuutioi mango, punasipuli sekä avokado. Hienonna korianterin lehdet ja kevätsipulien varret. Sekoita ainekset keskenään. Valmista salaatinkastike limettimehusta, oliiviöljystä sekä suolasta ja msutapippurista ja sekoita se salsan joukkoon.

torstai 16. marraskuuta 2023

Varaslähtö jouluun - joulutähtitortut


Sitä mukaa kun päivät lyhenevät ja sateet muuttuvat lumeksi kohta täällä Etelä-Suomessakin, niin täytyy hiljalleen ryhtyä kehittelemään jotain jouluista piristämään marraskuun harmautta. Kun pakastimessa sattui sopivasti olemaan paketti voitaikinalevyjä, niin leivoin vuoden ensimmäiset joulutortut. Viime vuoden malli oli kuusijoulutorttu, nyt muotoilin joulutähtitorttuja. Näiden oleellisin ero perinteisiin tähtitorttuihin on se, että siinä vanhan ajan tähtitortuissa vain keskellä on hilloa, mutta näissä sitä on joka haukkauksella.

 

Joulutähtitortut

 

1 paketti        valmista lehtitaikinaa

1 tölkki          paistonkestävää luumumarmeladia
1 kpl              kananmuna kevyesti vatkattuna
                      tomusokeria

 

Sulata pakaste pakkauksen ohjeen mukaan ja leikkaa suorakaiteen muotoiset taikinalevyt kahdeksi neliöksi.

Laita jokaisen neliön keskelle lusikallinen luumumarmeladia (tai jos pidät enemmän vaikka vihreäkuulamarmeladista), kostuta vedellä taikinan reuna ja taita ensin kaikki nurkat keskelle yhteen. Nipistä sivut kiinni toisiinsa niin että tortusta ei vuoda marmeladia ulos. Tasoittele kuvan mukaan torttu melko lituskaksi ja käännä ympäri.

Leikkaa torttuun (saksilla) kahdeksan viiltoa, jotka eivät ulotu ihan keskelle asti. Kostuta sormet ja nipistele päät teräviksi. Tämä on hiukan sotkuinen vaihe, mutta takaa sen että jokaisessa haukkauksessa on hilloa.

Lopuksi voitele tortut vatkatulla kananmunalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia. Viimeistele tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.

sunnuntai 12. marraskuuta 2023

Maanantain helppo kinkku-juusto-piirakka


Kuulostaako kinkku-juusto-piirakan leipominen vaikealta? Täytyy tehdä taikina ja täyte ja... mutta jos ei tarvitsisikaan? Jos kaikki sujuisikin paljon helpommin? Voi valmistaa pohjattoman kinkku-juustopiirakan. Ainekset sekaisin vuokaan ja siitä uuniin? Sitten vaan piirakkaviipaleen kylkeen nopea salaatti, niin tässä on maailman helpoin suolainen piirakkaresepti.

 

Pohjaton kinkku-juusto-piirakka

 

150 g             palvikinkkua pieninä kuutioina
1 dl                ruohosipulisilppua tai hienonnettua kevätsipulia
150 g             juustoraastetta (mozzarella tai cheddar)
50 g               vehnäjauhoa
0,5 tl              leivinjauhetta
hiukan           hienoa merisuolaa ja mustapippuria

4                    kananmunaa

3,5 dl             maitoa
2 rkl               kermaa

hiukan           voita vuoan voitelemiseen

 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja voitele Ø 28 cm uunivuoka.

Sekoita keskenään kinkkukuutiot, ruohosipuli (tai kevätsipuli), juusto, vehnäjauho, leivinjauhe, suola ja mustapippuri. Levitä seos voideltuun piirakkavuokaan.

Vatkaa keskenään munat, maito sekä kerma ja kaada vuokaan kuivien ainesten päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes piirakan pinta alkaa olla kauniisti ruskistunut. Anna piirakan vetäytyä 5-10 minuuttia ennen sen leikkaamista viipaleiksi.

Tarjoile kylmänä tai lämpimänä raikkaan salaatin kanssa.

Näin helppoa!