Satay/sate on kaakkois-aasialainen maustettu, varrastettu ja grillattu liharuoka, joka tarjoillaan mausteisen kastikkeen kanssa. Varhaisimpien satayvartaiden valmistuksen uskotaan olevan peräisin Jaavan saarelta, mutta ruokalaji on levinnyt kaikkialle Indonesiaan, missä siitä on tullut todellinen kansallisruoka. Satayssa lienee myös arabialaisia vaikutteita. Sataylihan voi marinoida etukäteen, vaikka useimmat aasialaiset katuruokakauppiaat eivät marinoikaan lihaa, vaan sivelevät sitä mausteöljyllä grillauksen aikana. Indonesialainen satay tarjoillaan usein maapähkinäkastikkeen kanssa. Samanlaisia lihavartaita grillataan myös Thaimaassa sekä Malesiassa, ja Singaporessa satayvartaat ovat ihan ohittamaton katuruoka. Alankomaissa satay on todella suosittua, olihan Indonesia Hollannin siirtomaa vuoteen 1949 saakka.
Satay voi koostua kuutioidusta tai viipaloidusta kanasta, vuohenlihasta, lampaanlihasta, naudanlihasta, sianlihasta, katkaravusta, kalasta, tai vaikka tofusta pujotettuna bambuvartaaseen. Nämä maustetaan ja grillataan (puuhiilellä) ja tarjoillaan sitten erilaisten mausteisten kastikkeiden kanssa, useimmiten soija- ja maapähkinäkastikkeen yhdistelmänä. Siksi maapähkinäkastiketta kutsutaan usein satay-kastikkeeksi.
Eri maissa on pieniä eroja siinä, millä satay maustetaan tai mitä lihaa/kalaa (katkarapuja) siinä enimmäkseen käytetään. Indonesian suosituimmat sataylihat ovat kana ja vuohi, ja maustepalettiin kuuluu mm chilihiutaleet sekä tuore inkivääri. Thaimaassa mausteena suositaan punaista currytahnaa ja kookosmaitoa, Malesiassa luotetaan erityisesti kurkumaan ja sitruunaruohoon. Sitä ainoaa ja oikeaa reseptiä ei ole olemassakaan, joten oma maku ratkaisee.
Näiden satayvartaiden kanssa nautittiin myös kurkku-punasipulisalaattia sekä keitettyä basmatiriisiä. Broilerista tähän voi käyttää myös rintalihoja, mutta vaarana on että grillaaminen tekee niistä kuivat. Reisipaistit pysyvät mehevämpinä.
Sate Ayam – Chicken Satay – Kanasatay
600 - 700 g broilerin reisipaisteja
grillaamiseen
maapähkinäkastike
kurkku-punasipulisalaatti
lisäksi
Leikkaa reisipaisteista pois ylimääräinen rasva ja pilko lihat isohkon suupalan kokoisiksi. Sekoita marinadin ainekset ja lisää joukkoon kananpalat. Kaada lihat marinadeineen isoon muovipussiin ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai mielellään vaikka yön yli. Kääntele pakettia muutaman kerran marinoitumisen aikana.
Laita bambutikut veteen likoamaan pari tuntia ennen grillausta, jotta ne eivät palaisi grillissä.
Kuori kurkku, halkaise se ja raaputa siemenet pois pienen lusikan avulla. Leikkaa puolikkaat vajaan sentin viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Sekoita kulhossa valkoviinietikka, ruskea sokeri sekä merisuola ja lisää kurkut sekä punasipulipalat. Sekoita hetki ja jätä mehustumaan huoneenlämpöön.
Valmista maapähkinäkastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lopuksi ripottele pinnalle pähkinärouhetta. Jos kastike tuntuu liian ohuelta, sen voi nopeasti kiehauttaa.
Poimi kanapalat pois marinadista, taputtele ne kuiviksi ja pujottele vartaisiin. Sivele valmiit vartaat ruokaöljyllä ja mausta suolalla sekä mustapippurirouheella. Grillaa lihat kypsiksi. Jos grilliä ei ole käytettävissä, parilapannu välttää vaihtoehtona, vaikka lopputulos ei olekaan ihan yhtä hyvä. Keitä riisi sillä välin kun vartaat kypsyvät. Viimeistele tuoreella korianterilla ja limetinlohkoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti