Sateiden myötä herkulliset keltaiset kantarellit alkavat nostaa päätään. Jos pakastimessa on vielä viimevuotisia, niistä kannattaa nyt tehdä kantarellikeittoa tai -kastiketta. Pekoni-kantarellikeitto saa lisävivahdetta pikkutilkasta sherryä ja parista lusikallisesta espressokahvia.
Pekoni-kantarellikeitto
Aloita paistamalla pekoni. Levitä
pekonit uunipellille leivinpaperin päälle ja laita ne kylmään uuniin. Säädä
uunin lämpötila 180 asteeseen ja 20-25 minuutin kuluttua pekonit ovat valmiit
ja rapeita. Nosta pekonit talouspaperin päälle kuivumaan ja kaada paperilta
kaikki pekonin rasva kattilaan.
Sulata pakastetut kantarellit ja kuivata ne paistinpannulla sekoittelemalla. Nosta sienet sitten leikkuulaudalle (tässä vaiheessa voi ottaa erikseen muutamia pienimpiä sieniä annosten koristeeksi) ja leikkaa sienet veitsellä melko hienoksi silpuksi.
Lisää kattilaan pekonirasvan lisäksi
voi ja kuumenna seos. Kuullottele siinä sipulia hetken aikaa, lisää rakuuna
sekä hienonnetut sienet ja paahda niitä yhdessä sipulin kanssa. Possauta sitten
joukkoon sherry, sekoita ja anna sherryn haihtua kuivaksi. Lisää vehnäjauho ja
anna sen hiukan ruskistua koko ajan sekoittaen. Lisää puolet kanaliemestä ja
sekoita huolella ennen kuin hetken kuluttua lisäät loputkin. Anna keiton hautua välillä
sekoitellen noin 10 minuuttia, jolloin keiton pitäisi olla sopivasti
sakeutunut. Lisää sitten kuuma kahvi sekä kerma, sekoita ja anna keiton
kiehahtaa. Lopuksi mausta keitto (tarvittaessa suolalla,) valkopippurilla sekä
sitruunamehulla.
Hienonna tuoretta rakuunaa ja
ruohosipulia sen verran että niitä voi ripotella keiton pinnalle. Viimeistele
keitto murustetuilla pekoniviipaleilla sekä pienillä paistetuilla
kantarelleilla. Jos oikein paljon tykkää pekonista, sitä murua voi sekoittaa sopan joukkoon enemmänkin.
Jos pakasteessa on paljon kantarelleja, tässä vielä hyvä kastikeresepti, joka sopii niin lihalle, kalalle kuin kasviruoallekin. Muutama vuosi sitten valmistimme tätä peuranfileelle.
Kantarellikastike
Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna kasarissa voi ja kuullota siinä sipulit. Lisää timjaminlehdet sekä hienonnetut kantarellit ja kääntele niitä hetken aikaa sipulin kanssa. Lisää vehnäjauho ja sekoittele parin minuutin ajan kunnes jauho on hiukan kypsynyt mutta ei ruskistunut. Lisää kuuma kanaliemi ja sekoita. Keitä kastiketta välillä sekoitellen vähintään viisi minuutia tai kunnes se on saostunut sopivasti. Lisää kerma ja anna kastikkeen kerran vielä kiehahtaa. Mausta lopuksi tilkalla sitruunamehua sekä suolalla ja valkopippurilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti