Lupaan etten vähään aikaan valita, miten mistään ei saa tuoretta silakkaa. No nyt sai, todella pyyntituoretta silakkaa, kun toi oman ämpärin mukanaan. Tästä ämpärillisestä riitti naapurillekin.
M oli sattumalta huomannut facebookissa ilmoituksen silakanmyynnistä. Taivassalon Hakkenpään kylätoimikunta järjesti helatorstain jälkeen vuoden ensimmäiset pienimuotoiset "silakkamarkkinat", perinteisen silakkatapahtuman, jossa paistettujen, säilöttyjen ja savustettujen silakoiden lisäksi oli mahdollisuus ostaa tuoretta ”silak suoraan paatist”. Ilmaisia ämpäreitä ei jaettu, mutta silakka omaan ämpäriin oli puoli-ilmaista: rysäpyydettyä tuoretta silakkaa kuusi euroa/ämpäri. Ei paha. Kun paikka oli vielä sopivasti ”melkein mökkimatkan varrella” (=ei ylivoimaisen isoa koukkausta), niin tässä olikin meille vuoden ensimmäinen kesätapahtuma. Ja taas aika moneksi päiväksi kalaruokaa... Alkaakohan meille kohta kasvaa kidukset?
Operaatio jatkui tietysti silakoiden perkaamisella. Pää poikki, vatsa auki ja sisälmykset ulos, pää poikki... ja niin edelleen. Ämpäriin mahtuu aika monta silakkaa. Mutta lopulta sekin homma oli hoidettu. Osa peratuista silakoista päätyi fileiksi ja siitä silakkapihveiksi.
Mitään uusia silakan kypsennystapoja ei nyt kokeiltu, ellei sellaiseksi lueta silakoiden halstraamista, jota ollaan tehty ennenkin. Siitä vaan valitettavasti ei taaskaan muistettu ottaa kuvia, joten palataan halstraamiseen joskus myöhemmin. Tässä kuitenkin muita hyviä ruokia, mitä silakoista voi valmistaa.
Silakkapihvit
Laita silakkafileet kaksi päällekkäin siten, että nahkapuoli jää ulkopuolelle. Sekoita keskenään ruisjauhot, suola ja valkopippuri. Kasta jokainen silakkapihvi erikseen ruisjauhoseoksessa siten, että koko pinta peittyy molemmin puolin. Jos haluat vielä rapeamman ja karkeamman pinnan, osan ruisjauhoista voi korvata hienoksi jauhetulla hapankorpulla..
Paista silakkapihvit paistinpannulla voissa molemmin puolin kullanruskeiksi.
Silakkapihvejä voi maustaa myös erilaisilla täytteillä, kuten:
Vedä suoraan tuubista pätkä mätitahnaa silakoiden väliin
Tai sekoita savusilakasta, creme fraichesta, tillistä ja raastetusta piparjuuresta tahna ja laita sitä fileiden väliin.
Suutarinlohi
Suutarinlohen tuhti maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa ruisleivän tai makean saaristolaisleivän päällä.
Jos haluat todellista gourmettia, fileoi silakat nahattomiksi ja valmista ne suutarinlohen tavoin.
Tuoresilakkalaatikko
Laita loput pancettaviipaleet laatikon pinnalle ja kaada hyvin vatkattu muna-kermamaitoseos vuokaan. Laita 180 ˚C uuniin tunniksi, laske sen jälkeen lämmöksi 150 ˚C ja anna kypsyä vielä 1 tunti.
Tarjoile perinteisten lisukkeiden, etikkapunajuurten ja suolakurkkujen kanssa.
Silakkakeitto
4 dl Hyla kuohukermaa
(resepti: Etelä-Suomen Keittiömestarit ry)
Ai niin, ne peratut silakat voi tietysti ihan vaan paistaa kevyesti ruisjauhotettuina (hiukan suolaa jauhojen joukkoon) pannulla voissa ilman sen kummempia hifistelyjä. Sitten vaan pyrstöstä kiinni ja syömään.
Maukkaan näköisiä silakkaruokia. Olen ainan pitänyt silakasta ja ostan niitä aina kun sopivasti on tarjolla. Minun vuosia suosima silakkaresepti on latoa silakkafileet kerroksittain tomaatin (joskus ketsupin jos tuoreita tomaatteja ei ole) ja sipulin kanssa kanssa uunivuokaan. Mausteina vain suola, valkopippuri(jota muuten tulee niin harvoin käytettyä ) ja tilliä. Uunissa hautuu "sopivan ajan" mutta valmista tulee sillä aikaa kun perunat kiehuu. Seuraavanakin päivänä maistuu kylmänä salaatin kyljessä tai ruisleivän päällä. Kokeilepa :-)
VastaaPoistaKiitos kommentista. Hyvä kun muistutit tuollaisesta silakkavuoasta. Olen muutamia kertoja tehnyt jotain melkolailla tuon tapaista, mutta siitä on tosi paljon aikaa. Täytyykin kaivaa resepti esiin tai käytän sinun herkulliselta kuulostavaa ohjettasi. Hyviä silakkareseptejä ei ole koskaan liikaa :) Varsinkaan sellaisia, joihin ei tarvitse tarkkaan mitata aineksia tai vahtia minuutintarkasti kypsennysaikaa.
VastaaPoista