Jokunen viikko sitten viikonloppuna oli taas hyvää aikaa askarrella keittiössä ja ruokamatka lautasella suuntautui Meksikoon. Valmistin meille Tinga de Pollo, tinga kanaa, joka resepti on alkujaan kotoisin Meksikon Pueblan osavaltiosta. Tingalla sitten päällystin tostadat. Ai mitkä? Tostadat. Tortillaruoka, jota ei tunneta aivan yhtä hyvin kuin vaikka tacoa tai enchiladaa.
Tostada on pieni, litteä ”tacon kokoinen” maissitortilla, joka on paistettu rapeaksi uppopaistamalla tai uunissa. Kun taco täytetään ja syödään kahtia taitettuna, niin tostada nautitaan litteänä, jolloin pikkutortillan tulee olla todella niin rapea, että sen voi ottaa käteensä kuin minkä tahansa voileivän. Päällisiä voi sitten vaihdella oman mielen mukaan aivan kuten tacoja tai burritoja täyttäessä. Kun tostada on päällystetty, se kannattaa nauttia heti ennen kuin päälliset pehmentävät rapean tortillan.
Nämä tostadat saivat pinnalleen ensin mustapapumuhennosta, sitten tinga kanaa ja viimeistelyksi meksikolaista cotija-juustoa (tai itse asiassa sen parasta korviketta täällä Suomessa eli ihan tavallista kotijuustoa), tomaattia, jäävuorisalaattia, avokadoa, korianterisilppua ja hapankermakastiketta. Vaikein tehtävä on löytää Suomesta se tinga kanan kaikkein tärkein ainesosa, tölkillinen chipotle chiliä adobokastikkeessa, mutta tällä kertaa siihen auttoi Kupittaan Cittarin erittäin ystävällinen ja avulias myyjä, jota ilman varmaan vieläkin harhailisin pitkin jättimarkettia tätä säilykettä etsimässä. Ilman chipotlechiliä koko menu olisi mennyt uusiksi. Kun chipotlechilit eivät loppuneet kerralla, niin chicken tinga tostadoja on tehty sen jälkeen vielä pari kertaa eikä lainkaan tunnu siltä että niitä olisi syöty "liian usein".
Tinga kanan voi valmistaa ja tortillat paahtaa jo edellisenä päivänä, jolloin niiden valmistus ei enää vie aikaa sitten kun aletaan misata ja kasata tostadan päällisiä.
Tortillojen paahtaminen
Tinga de Pollo
2 rkl oliiviöljyä
Ripottele hiukan suolaa broilerinfileiden kummallekin puolelle ja anna maustua 30-60 minuuttia huoneenlämmössä. Kuumenna vesi poreilevaksi, lisää kanaliemiamme, puolikas sipuli kuorittuna ja muutamaan osaan leikattuna, kuoritut valkosipulinkynnet, laakerinlehdet sekä mustapippurit. Lisää broilerinfileet ja keitä niitä hiljalleen poreilevassa liemessä 20 minuuttia, minkä jälkeen niiden pitäisi olla kypsät, mutta silti mehevät. Siivilöi mausteet pois liemestä ja jätä fileet liemeen jäähtymään siksi aikaa kun valmistat tinga kastikkeen.
Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi lohkoiksi. Mittaa blenderin kannuun tölkkitomaatit, 3 chipotle chiliä, 2 rkl adobokastiketta sekä mausteet ja pyöräytä ainekset tasaiseksi. Blenderin sijasta voi käyttää myös sauvasekoitinta. Chileistä kannattaa rapsutella siemenet pois jos ei halua ruoasta kovin tulista. Alkuperäisessä meksikolaisreseptissä käytetään tuoreita tomaatteja ja tomatilloja, mutta suomalaiset (talvi)tomaatit ovat niin täysin mauttomia että niistä ei ole tähän ruokaan, joten paras käyttää tölkkitomaatteja. Tomatilloja Suomesta ei taida edes saada mistään?
Kuumenna kattilassa oliiviöljy, lisää sipulit ja kuullota ne keskilämöllä täysin pehmeiksi. Lisää sitten tomaatti-mausteseos blenderistä sekä 2 dl broilerinfileiden keitinlientä ja hauduta kastiketta 20 minuuttia pienellä lämmöllä välillä sekoitellen.
Revi keitetyt fileet sillä välin kun kastike kiehuu. Kun kastike on valmista ja hiukan keittynyt kasaan, lisää revitty kana, sekoita ja anna ainesten kuumentua kastikkeessa.
Mustapapumuhennos
Tinga de Pollo tostadas
Aseta rapeaksi paahdetut tortillat työtasolle ja päällystä ne. Levitä pohjalle ensin kerros mustapapumuhennosta, sitten kanaa, sen päälle jäävuorisalaattia, tomaattikuutioita, avokadoviipaleita ja kotijuustomuruja. Viimeistele korianterilla, kevätsipulilla, creme fraiche kastikkeella ja limetinlohkolla. Nauti tostada kuin voileipä heti ennen kuin päällysteet pehmittävät rapean tortillan.
Jos on paha henkinen allergia kanalle tai muille eläinperäisille, tingan voi valmistaa seitanista. Yksi feikkikanan eli seitanin resepti on julkaistu videona Ilta-Sanomissa 25.2.2023.
Tostadat on ihania!
VastaaPoistaKun mä avaan chili purkin adopokastikkeessa, eikä sitä tosiaankaan pysty käyttämään mihinkään kerralla, pakastan loput sopivina annoksina
minimingrip-pusseihin!
Niinpä. Siksi ihmettelenkin niitä tingakana -reseptejä, joissa neuvotaan käyttämään koko purkillinen chilejä kastikkeineen. Ehkä niillä kokeilla on makuaisti jo mennyt liian vahvoista mausteista?
VastaaPoistaMutta kyllä ihminen on kekseliäs pelastamaan ruokaa joutumasta hävikkiin. Tuo tostadakin on saanut alkunsa siitä että piti keksiä uusiokäyttöä kuivuneille tortilloille ;)