Jos lampaan kaverit pääsiäispöytään ovat vielä hakusessa, tässä viime hetken herkullisia kasvisreseptejä, jotka sopivat erilaisten lammasruokien lisukkeeksi. Eikä välttämättä tarvitse olla lammasta, vaan voi näitä nauttia muidenkin lihojen kanssa, tai vaikka ihan sellaisenaan.
Munakoiso-kikhernepata
oliiviöljyä
oliiviöljyä
Kuumenna oliiviöljyä paksupohjaisessa
kasarissa ja lisää munakoisopalat sekä timjaminlehdet. Kypsennä munakoisoja
välillä sekoitellen noin 5 minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
Lisää sipuli, valkosipuli sekä persilja ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää
oliiviöljyä mikäli on tarvis. Lisää viinietikka ja keittele seosta muutaman
minuutin ajan. Lisää sitten sokeri, tomaattimurska sekä kikherneet ja kypsennä
muhennosta kannen alla matalahkolla lämmöllä noin 15 minuuttia välillä
sekoitellen. Mausta suolalla sekä pippurilla ja lisää lautasella vielä hiukan
oliiviöljyä sekä hienonnettua lehtipersiljaa.
Halloumi-porkkanasalaatti
6 isoa porkkanaa (jos on väriporkkanoita, käytä myös niitä)
noin 60 g rucolaa
Pese porkkanat huolella ja leikkaa
jokainen pitkittäin 2-3 suikaleeksi. Hiero porkkanasuikaleiden pintaan voita,
laita ne vierekkäin uunivuokaan. Valuta pinnalle hiukan hunajaa ja mausta
suolalla sekä mustapippurilla. Kypsennä porkkanasuikaleet uunissa 200 asteessa
50-60 minuuttia.
Huuhtele rucolat ja jätä ne valumaan.
Laita kaikki esikäsitellyt ainekset omiin kulhoihinsa odottamaan salaatin
kokoamista. Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa
kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna korianterin lehdet karkeasti.
Halkaise avokado, irrota kivi, viipaloi sisus ja valuta pinnalle hiukan
sitruunamehua estämään avokadon ruskettuminen. Leikkaa appelsiineista kuoret ja
fileoi sisus kalvottomiksi lohkoiksi. Purista jäljelle jäänyt appelsiinin mehu
juomalasiin, lisää joukkoon punaviinietikka, hunaja, suola sekä mustapippuri ja
sekoita. Tämä on salaatin kastike eli appelsiinivinaigrette. Leikkaa halloumi
puolen sentin viipaleiksi, sivele hiukan öljyä parilapannulle ja pariloi
halloumiin ruskeat raidat.
Kokoa salaatti. Levitä vuoan pohjalle ensin rucola ja asettele muut ainekset rucolan päälle. Viimeistele appelsiinivinaigrettella.
Misomaustettu lehtikaali-edamamesalaatti
2 rkl oliiviöljyä
6-7 lehtikaalinlehteä
Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa
huolella sekaisin. Revi lehtikaalit pienemmiksi paloiksi ja heitä lehtiruodit
pois. Lisää lehdet kastikkeen joukkoon ja puristele lehtiä nyrkkiesi sisällä
kunnes ne ovat pehmenneet ja imeneet kastikkeen poimuihinsa.
Keitä pavut kypsiksi miedosti
suolalla maustetussa vedessä, perkaa pavut ja heitä kuoret pois. Sekoita
salaatin kaikki ainekset keskenään, viimeistele hyppysellisellä
seesaminsiemeniä.
Caponata
voita ja ruokaöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
Kuutioi kesäkurpitsa sekä munakoisot
(eri astioihin) ja suolaa ne kevyesti. Hienonna sipuli, valkosipuli sekä
sellerinvarret. Halkaise tomaatit sekä oliivit ja laita ne isoon kattilaan
yhdessä kapristen, veden sekä tomaattipyreen kanssa.
Huuhtele kesäkurpitsakuutiot,
taputtele ne kuiviksi ja paista niitä pannulla voin ja öljyn seoksessa. Kun
palaset ovat pinnalta ruskistuneet ja sisältä hiukan pehminneet, kaada ne
kattilaan tomaattien sekaan. Huuhtele munakoisokuutiot, kuivaa ne ja paista
samoin kuin kesäkurpitsapalat. Kaada kypsät munakoisopalat kattilaan. Kuullota
sitten sipulit, valkosipulit sekä sellerinpalat voi-öljyseoksessa ja kaada
pehmeät kasvikset kattilaan.
Sekoita kattilassa olevat kasvikset ja hauduta paistosta viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Lisää valkoviinietikka sekä sokeri ja keitä pari minuuttia. Mausta lopuksi suolalla sekä mustapippurilla ja viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla ja/tai pinjansiemenillä.
Helppo valkosipulimajoneesi eli aioli
2 solo valkosipulia
Kuori yksi valkosipuli, leikkaa se 4-6 osaan ja paahda pannulla pienessä öljytilkassa kunnes se saa hiukan väriä ja pehmenee. Hienonna paahdettu valkosipuli tahnaksi. Kuori toinen valkosipuli ja hienonna se raakana tahnaksi. Sekoita hienonnetut valkosipulit majoneesin joukkoon ja anna aiolin maustua muutaman tunnin ennen käyttöä.
Kukkakaali”pihvit” ja pyree
1 kpl noin 500 g kukkakaali
Halkaise kukkakaali keskeltä ja leikkaa kummastakin puolikkaasta noin 1,5 - 2 cm paksu ”pihvi”. Kuumenna kattilasssa kiehuvaksi miedosti suolattua vettä, esikeitä ”pihvejä” noin 5 minuuttia ja nosta sitten valumaan. Pilko loppu kukkakaali pienemmiksi paloiksi ja laita ne odottamaan kunnes lihapyörykät ovat lähes valmiita.
Kun lihapyörykät on paistettu, ota kukkakaali uudelleen käsittelyyn. Keitä kukkakaalinpalat pehmeiksi miedosti suolatussa vedessä, soseuta ne ja sekoita joukkoon creme fraiche. Mausta suolalla ja ripauksella mustapippuria.
Kuumenna pannulla oliiviöljy, lisää voi ja odota kunnes se sulaa. Laita pannulle kukkakaali”pihvit” ja paista ne molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Minisalaatti yrteistä ja granaattiomenasta
puolikkaan granaattiomenan siemenet
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti