Elvis-leivästä jäi niin paljon
maapähkinälevitettä, että sille piti keksiä jotain käyttöä. Sitten löytyi ihana
thai-lihapullaresepti. Jos jokin ruoka-aines on mahdollista maustaa mitä
moninaisimmilla tavoilla, se on jauheliha. Usein kuulee valitettavan liian
pitkistä ja monimutkaisista resepteistä, mutta tämä on helppoakin helpompi ja
nopea eikä vaadi mitään erikoistaitoja.
Thai lihapullat kookos-chili-maapähkinäkastikkeessa
* lihapyörykät
500 g nauta-sika jauhelihaa
0,5 dl paahdettua sipulia
hyppysellinen chilihiutaleita
50 g sokeroimatonta maapähkinälevitettä
1 tl hienoa merisuolaa
* kastike
1 tölkki (400 ml) kookosmaitoa
50 g sokeroimatonta maapähkinälevitettä
1 pieni punainen mieto chili
1 pieni vihreä mieto chili
3 rkl kalakastiketta
1 rkl sokeria
0,5 tl hienoa merisuolaa
* lisäksi
keitettyä basmatiriisiä
hienonnettua lehtipersiljaa
rouhittuja suolapähkinöitä
Sekoita huolella keskenään kaikki
lihapyöryköiden ainekset. Älä kutenkaan vaivaa liikaa, vaan jätä massa mahdollisimman
kuohkeaksi. Laita uuni lämpiämään kiertoilmalle 200 asteeseen. Pyörittele
lihapullamassasta 35-40 g pyöryköitä (15-20 kpl) leivinpaperoidulle
uunipellille. Kypsennä pyöryköitä 25 minuuttia. (Samalla vaivalla voi tehdä
kaksinkertaisen tai vaikka suuremmankin lihapullasatsin, koska ne kypsyvät
kiertoilmassa eri tasoilla ihan samassa ajassa.)
Valmista kastike sillä välin kun
lihapullat kypsyvät. Halkaise chilit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Siemenet
voi poistaa, jolloin chili ei maistu kovin voimakkaana. Mittaa kaikki ainekset
paistinpannulle ja keittele pienellä lämmöllä välillä sekoitellen noin 15 minuuttia tai kunnes
kastike vähän saostuu.
Sekoita kypsät lihapullat kastikkeen
joukkoon ja tarjoila keitetyn basmatiriisin kanssa. Viimeistele annokset
lehtipersiljalla ja suolapähkinöillä.