Hyvään ruokaan ei tarvita montaa
ainesta. Lapsuuteni herkku valmistuu oikeasti vain kuudesta aineksesta, jos
vettä, suolaa ja valkopippuria ei lasketa. Grillatun naudanmaksan lisäksi
lautasella on iso (siis todella iso) kasa haudutettua sipulia sekä eräänlainen
salvia”risotto” joka ei kuitenkaan yritä olla mikään risotto. Tämä on ihan parhaita
tapoja valmistaa maksaa. Resepti on kahdelle.
Haudutettu sipuli
4 keskikokoista keltasipulia
2 rkl voita
hiukan vettä
suolaa
Kuori sipulit ja viipaloi/suikaloi ne. Sulata
paistinpannulla voi ja kuullota sipulit siinä vaaleanruskeiksi. Lisää tilkka
vettä ja kypsennä sipulit pehmeiksi. Mitä pidempään sipuleita hauduttaa, sitä
makeampia niistä tulee. Älä päästä sipulia kuivumaan. Mausta lopuksi suolalla.
Salviariisi
2 rkl voita
3 rkl hienonnettua tuoretta salviaa
1 dl
arborioriisiä
puolikas kanaliemikuutio
5 dl vettä
maun mukaan suolaa
maun mukaan suolaa
Sulata voi kasarissa ja lisää salvia.
Kuullota salviaa voissa noin minuutin ajan. Lisää riisi ja kuullota sekin
voissa. Lisää kanaliemikuutio ja puolet vedestä. Keittele riisiä keskilämmöllä
välillä sekoittaen ja lisää loput vedestä kun riisi alkaa kuivahtaa. Kun vesi
alkaa olla imeytynyt riisiin, kokeile kypsyyttä ja mausta suolalla. Salviariisi saa jäädä hiukan
löysäksi, mutta silti kypsäksi. Riisi kuivuu nopeasti ja tässäkin se ehti kuivahtaa kattilan ja kuvaamisen välillä. Riisin voi siis jättää melko kosteaksi, sillä tässä annoksessa ei ole kastiketta.
Grillattu naudanmaksa
450 – 500 g naudanmaksaa palana
suolaa
valkopippuria
Leikkaa maksasta pois kalvot ja
suonet. Leikkaa maksasta pitkiä noin 1,5-2 cm paksuja siivuja ja pujota ne
vartaisiin (6 kpl). Raaka maksa on aika lötköä tavaraa, joten kannattaa
pujottaa tosi tiukkaan. Mausta vartaat suolalla ja valkopippurilla.
Kuumenna grilli todella kuumaksi ja
grillaa vartaita noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Maksa on parhaimmillaan
silloin kun se on paahtunut päältä tummanruskeaksi ja on keskeltä vielä kauniin
rose. Varo siis kypsentämästä liian pitkään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti