TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

sunnuntai 30. elokuuta 2020

Mustatorvisienipiirakka


Mustatorvisienten paras aika on nyt elo-syys-lokakuussa. Ensimmäinen sato on jo noussut ja uusien sateiden myötä odotetaan seuraavaa satoa. Pakastuspuuhissa huomasin, että pakkasesta löytyi vielä yksi rasia viimekesäisiä mustatorvisieniä. Nyt olikin sitten sopiva aika tehdä tilaa uusille sienille ja valmistaa näistä mehevä mustatorvisienipiirakka. Sienten lisäksi piirakassa on kolmen sortin sipuleita, tavallista keltasipulia kuullotettuna, hienonnettua ruohosipulia sekä mustaa valkosipulia. Mustassa valkosipulissa on omintakeinen maku, joka sopii sienten kanssa tosi hyvin.

Musta valkosipuli on fermentoitua valkosipulia, jonka kynnet ovat fermentoinnin aikana muuttuneet mustiksi ja voimakkain valkosipulisuus on miedontunut niin että näitä kynsiä voi syödä vaikka ihan sellaisenaan. Yritin löytää kokonaisia mustia valkosipuleita, mutta jostain syystä saatavuus tällä hetkellä tuntui olevan kovin vaikeaa eli pelkkää eioota. Onneksi googlaamalla löytyi Helsingistä kauppa jossa myytiin purkitettuja mustavalkosipulin kynsiä.



Mustatorvisienipiirakka
 (24 cm piirakkavuokaan)

taikina
1 dl  vehnäjauhoa
1 dl  täysjyvävehnäjauhoa
0,5 tl  suolaa
100 g  kylmää voita pieninä kuutioina
1  muna
2 rkl  kylmää vettä

täyte
2 rkl  voita
1  pieni sipuli
5  mustan valkosipulin kynttä
150 g  esikäsiteltyjä mustatorvisieniä
1 rkl  hienonnettua tuoretta timjamia
0,5 dl  madeiraa
1 dl  vettä
0,5 tl  suolaa
mustapippuria myllystä
1 dl  hienonnettua ruohosipulia
3  munaa
1 dl  kermaa
2 dl  täysrasvaista fraiche kermaa (Arla 30%)
100 g  raastettua cheddaria



Sekoita keskenään taikinan kuivat aineet ja lisää voi. Nypi aineksista murumainen seos. Lisää vesi sekä muna ja sekoita ainekset taikinaksi. Taputtele taikinasta litteähkö pallo, laita se kahden leivinpaperin väliin ja vie jääkaappiin tekeytymään noin puoleksi tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (ylä-alalämpö).


Valmista sitten täyte. Kuori ja leikkaa sipuli pienenpieniksi kuutioiksi ja hienonna mustan valkosipulin kynnet. Sulata voi pannulla ja kuullota sipulit siinä. Hienonna esikäsitellyt mustatorvisienet ja lisää ne pannulle yhdessä timjamin kanssa. Sekoittele vähän aikaa ja kun pannu on sopivan kuuma, possauta madeira sieni-sipuliseoksen joukkoon. Kun neste hetken kuluttua on haihtunut, lisää vesi ja hauduttele aineksia sen verran että enin neste haihtuu mutta seos on edelleen kosteaa. Mausta suolalla, mustapippurilla sekä hienonnetulla ruohosipulilla ja jätä seos jäähtymään.

Ota taikina jääkaapista ja kauli se erittäin ohueksi kahden leivinpaperin välissä. Nosta taikinalevy piirakkavuokaan ja painele se vuoan pohjalle sekä reunoille. Jätä ylimäärä roikkumaan vuoan ulkopuolelle. Se siistitään myöhemmin. Pistele taikinapohja haarukalla ja laita uuniin 180 asteeseen esikypsymään 20 minuutin ajaksi.

Riko munat kulhoon ja vatkaa ne kevyesti kerman ja fraiche kerman kanssa. Lisää raastettu cheddar ja sekoita. Lisää jäähtynyt sieniseos muna-juustoseokseen.

Leikkaa pois ylimääräinen kypsä taikina vuoan reunoja myöten ja kaada täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle. Laita vuoka takaisin 180 -asteiseen uuniin 40 minuutiksi. Anna valmiin piirakan vetäytyä 15-20 minuuttia ennen leikkaamista.

Syksyisen sienipiirakan kanssa sopii kauden kasviksista valmistettu tuoresalaatti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti