Kauppojen tilastojen mukaan kaikilla
suomalaisilla on edelleen kaapit täynnä pastaa sekä jauhelihaa. Voi olla että tämän
pandemian jälkeen kansa on kurkkuaan myöten täynnä näitä aineksia, mutta tähän
hetkeen muutama klassikkopasta tai lihapullat ovat ihan mahtavaa ruokaa.
Pasta carbonara, mummon lihapullat,
perinteinen jauhelihakastike sekä lihamakaronilaatikko ovat sellaisia reseptejä
jotka toimivat lähes aina ja kaikissa olosuhteissa.
Aitoon pasta carbonaraan käytetään possun guancialea (possun
poskea) tai pancettaa (possun alakylkeä), mutta pekonikin soveltuu tähän
reseptiin.
Spagetti carbonara
200 g spaghettonea (hieman paksumpaa spagettia)
80 g guancialea
tai pancettaa tai pekonia kuutioituna
80 g raastettua
parmesaania
2
kananmunaa (+ 1
keltuainen)
mustapippuria
myllystä
karkeaa
merisuolaa pastan keitinveteen
Kiehauta isossa kattilassa vettä.
Lisää siihen pari hyppysellistä suolaa ja keitä spagetti siinä al denteksi eli
niin, että siihen jää vähän purutuntumaa. Oikean kypsyyden tuntee sormin tai
maistamalla, mutta paketin ohjetta voi käyttää, kunhan jättää keittoajan vähän
vajaaksi. Riko kulhoon kaksi kananmunaa ja jos haluat extrahyvää, niin lisäksi
yksi keltuainen. Vispaa niiden rakenne rikki, lisää joukkoon puolet
parmesaaniraasteesta ja rouhi joukkoon vähän mustapippuria.
Kuumenna paistinpannu ja ruskista siinä
kuutioitu possu/pekoni. Rasva antaa tälle ruoalle sen tyypillisen maun, joten
älä ole liian terveystietoinen.
Kun spagetti on kypsää kaada se
lävikköön. Anna hetki jäähtyä ja sekoita se pancettan kanssa pannussa. Lisää
munasekoitus joukkoon ja pyörittele sekaisin. Lautaselle voit ripotella makusi
mukaan lisää parmesaania ja rouhaista päälle mustapippuria.
Kerma ei kuulu carbonaraan!
Kerma ei kuulu carbonaraan!
Mummon lihapullat
1 dl kermaa
1/2 dl korppujauhoa
1 keskikokoinen
sipuli
1 rkl voita
400 g nauta-sikajauhelihaa tai riista-sikajauhelihaa tai
karitsan jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua maustepippuria
0,25 tl jauhettua valkopippuria
Sekoita keskenään kerma ja
korppujauho ja jätä turpoamaan. (Laita kulhoon aina ensin kerma ja sekoita
siihen vasta korppujauho vähän kerrallaan. Jos yrität kaataa kerman
korppujauhojen joukkoon, tuloksena on erittäin vaikeasti sekoitettava,
epätasaisen kova möykky.) Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota se
paistinpannulla vähässä voissa. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja
paista yksi koelihapulla. Jos mausteet ovat kohdallaan, pyörittele massasta
pieniä lihapullia (20-30 kpl). Lihapullataikina ei tartu käsiin, kun kastelet
kädet kylmällä vedellä heti alussa ja aina muutaman lihapullan jälkeen.
Kypsennä lihapullat paistinpannulla
kauniin ruskeiksi. Rasvaa kypsennykseen ei juurikaan tarvita, sillä
nauta-sikajauhelihassa on itsessään aika paljon rasvaa, joka paiston aikana
sulaa pannulle. Ylimääräinen rasva poistuu ja jättää lihapullat ihanan
meheviksi.
Voit myös paistaa lihapullat uunissa 225
asteessa noin 15-20 minuuttia, mutta silti ne kannattaa viimeistellä
paistinpannulla.
Ihan tavallinen jauhelihakastike
1 iso
sipuli
1+3 rkl voita
400 g jauhelihaa
0,5 dl vehnäjauhoa
5 dl kiehuvaa
vettä
1 lihaliemikuutio
0,5 dl kermaa
1 rkl ketsuppia
(suolaa, pippuria, raastettua
parmesaania)
Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi
kuutioiksi. Sulata 1 rkl voita paistinpannulla, kuullota siinä sipulikuutiot ja
laita sipulit hetkeksi toiseen astiaan odottelemaan. Sulata paistinpannulla 3
rkl voita niin, että pannu on todella kuuma. Lisää huoneenlämpöinen jauheliha
muruina ja kypsennä se kauniin ruskeaksi. Lisää sipulit, sekoita ja lisää
jauhot tasaisesti ripotellen. Kääntele seosta pannulla parin minuutin ajan
kunnes jauhot ovat hiukan ruskistuneet
ja lisää hiukan kuumaa vettä. Sekoita tasaiseksi, lisää loput vedestä ja
murustele lihaliemikuutio kastikkeen joukkoon. Sekoittele ja anna kastikkeen
kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan. Lisää kerma ja ketsuppi ja anna
kastikkeen vielä kerran kiehahtaa. Maista kastiketta. Lihaliemikuution pitäisi
antaa kastikkeelle riittävästi makua, mutta jos tuntuu että mausteita ei vielä
ole tarpeeksi, voit lisätä varovasti suolaa ja pippuria.
Lihamakaronilaatikko
5 dl (300 g) makaronia
2 l vettä
1 lihaliemikuutio
1 rkl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
1 iso
sipuli (kuutioituna noin 100 g sipulia)
1 rkl voita
400 g nauta-sikajauhelihaa
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1/4 tl mustapippuria
5 dl maitoa
1 dl kermaa
3 munaa
(koko M)
Kaada kattilaan vesi, lihaliemikuutio
sekä 1 rkl suolaa. Kuumenna kiehuvaksi, lisää makaronit ja keitä kypsäksi
pakkauksen ohjeen mukaan (tässä 8 min). Valuta makaronit ja kaada takaisin
kattilaan. Lisää ruokaöljy ja sekoita.
Kuori ja kuutioi sipuli. Kuullota
sipuli pienessä määrässä voita. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla ja mausta
se suolalla, valko- ja mustapippurilla. Yhdistä ruskistettu jauheliha, sipulit
sekä keitetyt makaronit ja sekoita.
Kaada ainekset voideltuun
uunivuokaan. Vatkaa kulhossa munat, maito sekä kerma ja kaada seos
lihamakaroniseoksen päälle. Paista laatikkoa 200 asteessa uunin alatasolla noin
1 tunti. Anna vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua. Ketsuppia päälle ja se
on siinä.
Lihamakaronilaatikon voi kasata
valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä ja laittaa vuoan jääkaappiin odottamaan
paistamista.
Mummon lihapullat olivat ihan parhaita, samanlaista mustapippurin makua en ole koskaan maistanut - omissani koitan tavoitella mummon makua (!), mutta ei vaan onnistu...
VastaaPoistaJauhelihasta on moneksi, taidanpa tehdä seuraavaksi hirvistä kaalilaatikkoa (löysin kaalin jääkaapista, milloin lie sinne päätynyt...?)
Se mummon salaisuus onkin pippurissa. Ei mustapippurissa, vaan maustepippurissa, joka ei ole edes mikään oikea pippuri. Kokeile sitä ensi kerralla :)
VastaaPoista