TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Kolme klassikkopastaa ja mummon lihapullat


Kauppojen tilastojen mukaan kaikilla suomalaisilla on edelleen kaapit täynnä pastaa sekä jauhelihaa. Voi olla että tämän pandemian jälkeen kansa on kurkkuaan myöten täynnä näitä aineksia, mutta tähän hetkeen muutama klassikkopasta tai lihapullat ovat ihan mahtavaa ruokaa.

Pasta carbonara, mummon lihapullat, perinteinen jauhelihakastike sekä lihamakaronilaatikko ovat sellaisia reseptejä jotka toimivat lähes aina ja kaikissa olosuhteissa.

Aitoon pasta carbonaraan käytetään possun guancialea (possun poskea) tai pancettaa (possun alakylkeä), mutta pekonikin soveltuu tähän reseptiin.



Spagetti carbonara

200 g             spaghettonea (hieman paksumpaa spagettia)
80 g               guancialea tai pancettaa tai pekonia kuutioituna
80 g               raastettua parmesaania
2                    kananmunaa (+ 1 keltuainen)
                      mustapippuria myllystä
                      karkeaa merisuolaa pastan keitinveteen

Kiehauta isossa kattilassa vettä. Lisää siihen pari hyppysellistä suolaa ja keitä spagetti siinä al denteksi eli niin, että siihen jää vähän purutuntumaa. Oikean kypsyyden tuntee sormin tai maistamalla, mutta paketin ohjetta voi käyttää, kunhan jättää keittoajan vähän vajaaksi. Riko kulhoon kaksi kananmunaa ja jos haluat extrahyvää, niin lisäksi yksi keltuainen. Vispaa niiden rakenne rikki, lisää joukkoon puolet parmesaaniraasteesta ja rouhi joukkoon vähän mustapippuria.

Kuumenna paistinpannu ja ruskista siinä kuutioitu possu/pekoni. Rasva antaa tälle ruoalle sen tyypillisen maun, joten älä ole liian terveystietoinen.

Kun spagetti on kypsää kaada se lävikköön. Anna hetki jäähtyä ja sekoita se pancettan kanssa pannussa. Lisää munasekoitus joukkoon ja pyörittele sekaisin. Lautaselle voit ripotella makusi mukaan lisää parmesaania ja rouhaista päälle mustapippuria. 

Kerma ei kuulu carbonaraan!



Mummon lihapullat

1 dl                kermaa
1/2 dl             korppujauhoa
1                    keskikokoinen sipuli
1 rkl              voita
400 g             nauta-sikajauhelihaa tai riista-sikajauhelihaa tai karitsan jauhelihaa
1                    kananmuna
1 tl                suolaa
0,5 tl             jauhettua maustepippuria
0,25 tl           jauhettua valkopippuria

Sekoita keskenään kerma ja korppujauho ja jätä turpoamaan. (Laita kulhoon aina ensin kerma ja sekoita siihen vasta korppujauho vähän kerrallaan. Jos yrität kaataa kerman korppujauhojen joukkoon, tuloksena on erittäin vaikeasti sekoitettava, epätasaisen kova möykky.) Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota se paistinpannulla vähässä voissa. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja paista yksi koelihapulla. Jos mausteet ovat kohdallaan, pyörittele massasta pieniä lihapullia (20-30 kpl). Lihapullataikina ei tartu käsiin, kun kastelet kädet kylmällä vedellä heti alussa ja aina muutaman lihapullan jälkeen.

Kypsennä lihapullat paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Rasvaa kypsennykseen ei juurikaan tarvita, sillä nauta-sikajauhelihassa on itsessään aika paljon rasvaa, joka paiston aikana sulaa pannulle. Ylimääräinen rasva poistuu ja jättää lihapullat ihanan meheviksi.

Voit myös paistaa lihapullat uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia, mutta silti ne kannattaa viimeistellä paistinpannulla.


Ihan tavallinen jauhelihakastike

1                    iso sipuli
1+3 rkl          voita
400 g             jauhelihaa
0,5 dl             vehnäjauhoa
5 dl                kiehuvaa vettä
1                    lihaliemikuutio
0,5 dl             kermaa
1 rkl              ketsuppia
(suolaa, pippuria, raastettua parmesaania)

Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sulata 1 rkl voita paistinpannulla, kuullota siinä sipulikuutiot ja laita sipulit hetkeksi toiseen astiaan odottelemaan. Sulata paistinpannulla 3 rkl voita niin, että pannu on todella kuuma. Lisää huoneenlämpöinen jauheliha muruina ja kypsennä se kauniin ruskeaksi. Lisää sipulit, sekoita ja lisää jauhot tasaisesti ripotellen. Kääntele seosta pannulla parin minuutin ajan kunnes jauhot ovat hiukan ruskistuneet  ja lisää hiukan kuumaa vettä. Sekoita tasaiseksi, lisää loput vedestä ja murustele lihaliemikuutio kastikkeen joukkoon. Sekoittele ja anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan. Lisää kerma ja ketsuppi ja anna kastikkeen vielä kerran kiehahtaa. Maista kastiketta. Lihaliemikuution pitäisi antaa kastikkeelle riittävästi makua, mutta jos tuntuu että mausteita ei vielä ole tarpeeksi, voit lisätä varovasti suolaa ja pippuria.


Lihamakaronilaatikko

5 dl (300 g)   makaronia
2 l                  vettä
1                    lihaliemikuutio
1 rkl              suolaa
1 rkl              ruokaöljyä
1                    iso sipuli (kuutioituna noin 100 g sipulia)
1 rkl              voita
400 g             nauta-sikajauhelihaa
1 tl                suolaa
1/2 tl             valkopippuria
1/4 tl             mustapippuria
5 dl                maitoa
1 dl                kermaa
3                    munaa (koko M)

Kaada kattilaan vesi, lihaliemikuutio sekä 1 rkl suolaa. Kuumenna kiehuvaksi, lisää makaronit ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan (tässä 8 min). Valuta makaronit ja kaada takaisin kattilaan. Lisää ruokaöljy ja sekoita.

Kuori ja kuutioi sipuli. Kuullota sipuli pienessä määrässä voita. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla ja mausta se suolalla, valko- ja mustapippurilla. Yhdistä ruskistettu jauheliha, sipulit sekä keitetyt makaronit ja sekoita.

Kaada ainekset voideltuun uunivuokaan. Vatkaa kulhossa munat, maito sekä kerma ja kaada seos lihamakaroniseoksen päälle. Paista laatikkoa 200 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti. Anna vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua. Ketsuppia päälle ja se on siinä.

Lihamakaronilaatikon voi kasata valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä ja laittaa vuoan jääkaappiin odottamaan paistamista. 

2 kommenttia:

  1. Mummon lihapullat olivat ihan parhaita, samanlaista mustapippurin makua en ole koskaan maistanut - omissani koitan tavoitella mummon makua (!), mutta ei vaan onnistu...
    Jauhelihasta on moneksi, taidanpa tehdä seuraavaksi hirvistä kaalilaatikkoa (löysin kaalin jääkaapista, milloin lie sinne päätynyt...?)

    VastaaPoista
  2. Se mummon salaisuus onkin pippurissa. Ei mustapippurissa, vaan maustepippurissa, joka ei ole edes mikään oikea pippuri. Kokeile sitä ensi kerralla :)

    VastaaPoista