Arkistojen kätköistä löytyi ihanan
kasvispiirakan resepti. Tästä saa ”päivän pakolliset” kasvikset kuin
huomaamatta. Samalla pienet kotikoululaisetkin voisivat ottaa osaa piirakan
valmistukseen. Mahtaisikohan tämä kelvata opettajalle kotitalouden
kotitehtäväksi?
Ratatouillepiirakka
1
iso levy (600 g) lehtitaikinaa (pakaste)
tai 2 kpl Lidlin ohutta puff pastry –taikinaa (tuoretuote)
2 kesäkurpitsaa
2 pientä munakoisoa
5 isoa luumutomaattia
1 keltasipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria
(tuoretta basilikaa)
Ota voitaikinalevy pakasteesta
sulamaan (tai tee lehtevä voitaikina ihan itse) ja viipaloi kesäkurpitsat sekä
munakoiso noin 3 mm ohuiksi viipaleiksi. Käytä viipalointiin mieluiten
”mandoliinia” jos mahdollista, jotta kaikki viipaleet olisivat yhtä tasaisen
ohuita. Levitä kaikki kasvisviipaleet talouspaperin päälle vieri viereen ja
ripottele niille ohuelti suolaa. Noin 15 minuutin kuluttua taputtele
talouspaperilla viipaleet kuiviksi ja laita odottamaan. Kuori sipuli ja leikkaa
se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja poista
viipaleista siemenet.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
ja laita uunipelti uuniin kuumenemaan.
Kauli sulatettu lehtitaikinalevy
leivinpaperin päällä lähes uunipellin kokoiseksi. Jos käytät Lidlin puff pastry
taikinaa, tästä piirakasta tulee parempi jos laittaa kaksi isoa taikinalevyä
päällekkäin. Viillä terävällä veitsellä taikinalevyyn yhtenäinen, matala viilto
noin sentin päähän taikinan reunoista. Vain noin millin syvä, sen verran että
taikinan pinta rikkoutuu. Siten piirakkaan tulee siisti reuna. Ripottele
sipulikuutiot tasaisesti taikinan päälle reunaviillon sisäpuolelle. Asettele
suoriin riveihin vuorotellen munakoisoa, tomaattia ja kesäkurpitsaa jne kunnes
koko piirakka on päällystetty kasviksilla. Pirskottele kasviksille lopuksi
oliiviöljyä sekä balsamiviinietikkaa ja ripottele päälle suolaa, mustapippuria
sekä hitunen sokeria.
Ota kuuma pelti uunista ja (tässä tarvitset apukäsiä!) nykäise
sen päälle varovasti leivinpaperi piirakoineen (näin siksi että pohja paistuu paremmin). Kypsennä uunin alatasolla noin
25-30 minuuttia tai kunnes piirakan reunat ovat saaneet sopivasti väriä. Anna
ratatouillepiirakan jäähtyä ja vetäytyä hetken ennen tarjoilua. Viimeistele
leikkaamalla piirakan päälle hiukan tuoretta basilikaa. Piirakka on vielä
parempaa seuraavana päivänä, kun kaikki maut ovat saaneet rauhassa tasaantua.
Olen niiiin kade tuosta Lidlin puff pastrystä. En ole onnistunut sitä löytämään Kangasalan tai Tampereen Lidleistä. Myyjän mukaan sitä olisi saatavilla jouluna, mutta eipä ollut.
VastaaPoistaJahka Uusimaa pääsee karanteenistaan, täytyy käydä siellä Lidlissä. Poliisit eivät varmaan pelkän puff pastryn takia päästä tiesulun läpi :-D
Kumma juttu jos sitä on myytävänä vain pääkaupunkiseudun Lidleissä. Ehkä muualla ei ole ollut riittävästi menekkiä?
VastaaPoistaToivottavasti elämä normalisoituu mahdollisimman nopeasti. Sitä ennen täytyy vain sopeutua...
Huh, kun näyttää ja kuulostaa hyvältä! Täytyy ehdottomasti laittaa testiin. Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoista@ Nyyti
VastaaPoistaNäyttää hyvältä ja on sitä. Kannattaa kokeilla :)