Jos osterit olisivat halvempia (paljon halvempia!), voisin syödä niitä vaikka päivittäin. Nyt ne ovat vain juhlapyhien herkkua, ja todella harvoin silloinkin. Monet sanovat etteivät pidä ostereista, koska ne ovat niljakkaita ja maistuvat merivedeltä. Mutta hyvänen aika, eihän niitä ole pakko syödä suoraan kuoresta! Useimmat meistä paistavat lihankin eivätkä syö pihviään raakana. Ostereille on lukuisia hyviä reseptiä ja tässä yksi parhaista, klassikko ” Oysters Rockefeller ”. Vihreän, maltillisesti maustetun yrttiseoksen alle gratinoidut osterit saavat ennakkoluuloisimman rakastamaan ostereita. Itse asiassa näistä tuli niin hyviä, että vaikka itse kehunkin, tämän reseptin perusteella myönnän epätrendikkäälle keittiölle suoraan kaksi Michelin-tähteä ;)
Kannattaa kokeilla! Reseptin
kuorrutteesta riittää tusinalle osterille.
Monessa rockefeller-reseptissä
neuvotaan käyttämään yhtenä raaka-aineena pinaattia. Gratinointiseoksessa se
alkuperäinen vihreä ainesosa ei kuitenkaan ole pinaatti, vaan persilja, joten
meilläkään tähän reseptiin ei kuulu pinaatti. Lisäksi teimme gratiinista suhteellisen
tasaista massaa, mistä syystä ainesten maut ovat paremmin tasaantuneet ja ostereita
on muutenkin miellyttävämpi syödä. Jotkut paistavat näitä ostereita jopa 10 minuuttia, mutta kun tehdään pelkkä gratinointi, osteri ei ehdi kypsymään ja sen maku pysyy (meidän mielestämme) parempana.
Osterit Rockefeller
12 osteria
suolaa patjaksi ostereiden alle
60 g voita
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattuja tai 1 rkl tuoreita
sellerinlehtiä hienonnettuna
puolikas (noin 150 g) fenkolia
2 kevätsipulia varsineen
ripaus suolaa
1,5 rkl Pernod’ia tai jotain muuta
anisviinaa
1 rkl hienonnettua tuoretta
ranskalaista rakuunaa
4 dl hienonnettua tavallista persiljaa
valkopippuria myllystä
2 tl tuoretta sitruunan mehua
noin 1 dl Panko -korppujauhoja tai 2 kuivattua paahtoleipäviipaletta
situunaviipale jokaiselle
ruokailijalle
Kuori sipuli ja hienonna se pieniksi
kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Irrota
fenkolista vihreät töyhdöt persiljan joukkoon. Halkaise fenkoli ja leikkaa se
pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä sipuli,
valkosipuli, fenkoli sekä kevätsipulit keskenään samaan kulhoon.
Hienonna rakuuna, persilja sekä
fenkolin töyhdöt keskenään samaan kulhoon.
Jos käytettävissä ei ole panko -korppujauhoa, leikkaa reunat pois
paahtoleipäviipaleista. Leikkaa leivät sitten parin millin kuutioiksi pieneen
kulhoon.
Sulata voi kasarissa ja lisää
sipulifenkoliseos. Hauduta aineksia noin 10-15 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä.
Lisää suola ja sekoita. Jäähdytä seosta hetki ja kaada se sitten
monitoimikoneen (kutterin) kulhoon ja silppua ainekset kohtalaisen tasaiseksi
massaksi. Lisää Pernod sekä vihersilppu ja käynnistä kone hetkeksi uudelleen.
Mausta seos sitruunamehulla sekä valkopippurilla ja tarkista suolan riittävyys, mutta muista että ostereissa itsessäänkin on suolaa merivedestä.
Laita uuni lämpiämään suurimmalle
grillivastusteholle. Avaa osterinkuoret, leikkaa poikki ”jalka” jolla osteri on
kiinnittynyt kuoreensa ja nosta osterit kuorissaan uunivuokaan suolapedille
(ei maustamisen takia, vaan sillä tavalla ne pysyvät suorassa ja liemi tallessa). Sekoita leipämurut vihreään
gratiiniseokseen ja jaa seos tasan ostereiden päälle. Gratinoi ostereita uunin
(toiseksi) ylimmällä tasolla muutaman (3-5) minuutin ajan kunnes gratiini on hiukan
ruskistunut.
Tarjoile osterit heti
sitruunaviipaleen kanssa. Osterit syödään osterihaarukalla ja liemi ryystetään
suoraan kuoresta. Koska me(kään) emme omista osterihaarukoita, pieni teelusikka
käy ruokailuvälineeksi ihan yhtä hyvin.
Jos nyt kokeilet varovasti valmistaa
1-3 ”rockefellerosteria” ruokailijaa kohden, voi olla että ensi kerralla varaat
kokonaisen tusinan kahdelle vain todetaksesi, että sekin oli ihan liian vähän…
Pelkästään jo kuvien perusteella voi Michelin-tähdet myöntää :-)
VastaaPoistaOma ensikosketukseni ostereihin oli lontoolaisessa Michelin-tähditetyssä intialaisravintolassa, jossa osterit olivat saaneet kookos-yrttikuorrutteen. Hyvää!
:D :D :D
VastaaPoistaHyvä idea tuokin. Täytyypä kehitellä jokin sopiva kookos-yrttikuorrute. Chili, basilika ja korianteri voisivat toimia kookoksen kanssa? Täytyykin miettiä :)