Karjalanpaisti sellaisena kuin sen tunnen ja normaalisti
laitankin, on puhtaasti liharuoka. En käytä juureksia edes makua antamaan
perinneversiossani - ainoastaan sipulia, laakerinlehteä, suolaa ja pippuria
lihojen ja veden lisäksi. Koska kasvisten käyttö on usein liian vähäistä,
valmistin tällä kertaa karjalaisen juurespaistin. Tähän on lisätty mukaan myös
juureksia perinteisten ainesten lisäksi. Näin tästä tulee erinomainen ruoka sekasyöjille,
joita meistä useimmat ovatkin. On sähköautoja ja polttomoottoriautoja,
kasvisruokaa ja liharuokaa. Tämä olkoon siis hybridiruokaa, kuten monet uudet
autotkin ovat hybridejä. Ainekset ovat mausteita lukuun ottamatta kotimaisia.
Määrät ovat aina suhteellisia, kuten Einsteinkin aikoinaan
totesi kaiken olevan. Näillä määrillä tein patani, ja määrää voi aina skaalata
isommaksi tai pienemmäksi kulloinkin ruokittavan lauman mukaan. Liian pientä
määrää on melko turhaa kokata, sillä todellakin lähes samassa ajassa ja samalla
vaivalla tulee tehtyä isompikin annos, josta mahdollisesti yli jääneen osan voi
pakastaa. Ja säilyyhän valmis pata jääkaapissakin muutamia päiviä.
Karjalainen juurespaisti
n. 800 g porsaan kassleria
n. 800 g karitsan niskaa
n. 800 g hirven palapaistia
n. 300 g juuriselleriä
n. 300 g palsternakkaa
n. 300 g porkkanaa
n. 300 g naurista
2 + 1 sipulia
1 kokonainen
valkosipuli
3 laakerinlehteä
10 - 15 kokonaista maustepippuria
10 - 15 kokonaista valkopippuria
öljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria
myllystä
kuumaa
vettä
Levitä uunipellille leivinpaperi ja
lämmitä uuni 250°C. Pilko lihat sen kokoisiin paloihin, että ne mahtuvat
lusikkaan, mutta syödessä sellaisen voi puolittaa, ja levitä ne pellille. Laita
pelti uuniin noin 30 minuutin ajaksi niin, että lihat saavat sopivasti väriä
pintaan. Ota lihapelti uunista ja ripottele varovasti suolaa ja rouhi pippuria
lihoille.
Sillä aikaa, kun lihat ovat uunissa,
kuori ja paloittele muut juurekset saman kokoisiin paloihin kuin edellä lihat
paitsi sipulit. Kuori ja lohko kaksi sipulia neljään osaan ja leikkaa
valkosipulista ”hattu” pois. Aseta toiselle uunipellille myöskin leivinpaperi
ja levitä sille pilkotut juurekset. Pirskottele niille rypsi- tai oliiviöljyä,
ripottele varovasti suolaa ja rouhaise mustapippuriakin.
Kun lihat on otettu uunista,
laitetaan vihannespelti tilalle. Sama lämpötila edelleen ja aikaa nyt noin 5
minuuttia. Sitten grillivastus täysille ja vielä toiset noin viisi minuuttia,
kunnes ovat saaneet mukavasti paahtopintaa. Juurespalojen pitäisi nyt olla jo
pehmenneitä, mutta ei vielä täysin kypsiä. Ota pelti uunista ja laske uunin
lämpötila 150° C:een. Kun valkosipuli on riittävästi jäähtynyt, purista kynnet
ulos.
Siirrä lihat pataan ja kaada niiden
pellillä oleva neste ehdottomasti mukaan. Kuori ja lohko jäljellä oleva sipuli
lihojen seuraksi pataan ja lisää laakerinlehdet sekä pippurit. Kaada päälle sen
verran kiehuvaa vettä, että lihat lähes peittyvät ja laita pata uuniin 3 – 4
tunnin ajaksi. Testaa lihojen kypsyyttä terävällä haarukalla, cocktailtikulla
tms.
Kun lihat ovat valmiin oloiset, on
aika lisätä pataan lihojen joukkoon paahdetut juurekset, sipulilohkot ja valkosipulinkynnet kypsymään
kokonaan. Lisää samalla kiehuvaa vettä taas niin, että kaikki ovat kutakuinkin
peitossa. Anna hautua vielä 30 minuuttia ja ihana karjalainen juurespaisti on
valmis.
Tämä kokonaisuus näyttää kyllä niin herkulliselta. Laitanpa korvan taa, tai pataan oikeastaan mahdollisimman pian.
VastaaPoistaOli niin hyvää, että kun seuraavan kerran haluan karjalanpaistia teen sen tällä tavalla.
VastaaPoistaItse tein tämän sillä tapaa että käytin selleriä, palsternakkaa, purjoa, sipulia ja lanttua. Liha oli HK:n "takuumurea" iso köntti 1kg (-30% kaupassa ajat sitten ja olin sen pakastanut). "Keitin" pidemmän aikaa lopussa, eli ohjeessa oli 30 min, mutta ajattelin lantun/porkkanoiden tarvitsevan enemmän niin pidin koko setin 2h 125 asteessa. Liha oli noin 3h sitä ennen, joten kokonaisaika meni lähemmäksi kuutta tuntia - oli muuten mureaa!
VastaaPoista