Kun jääkaapissa on yksi iso fenkoli, pussillinen
pakasteesta sulatettuja suppilovahveroita, maustamatonta jogurttia ja puoli ruukkua tuoretta
korianteria, niistä pitää tehdä jotain hyvää. En ole vähään aikaan kokannut
currya, mutta nyt on hyvä tilaisuus. Laatikossa on onneksi kaikenlaisia sopivia
mausteita tähän tarkoitukseen. Vain jauheliha piti käydä erikseen ostamassa,
mutta kyllä tämän voi tehdä ilmankin. Rapakelit tulevat, curry lämmittää.
Ei pidä säikähtää pitkää mausteluetteloa. Kun/jos niitä ostaa
maustelaatikkoonsa, erilaisten curryjen valmistamista kannattaa harrastaa
useamminkin. Varsinkin talviaikaan curryt ovat ihanan lämmittäviä aterioita. Jos
ei itse halua valmistaa maustesekoitusta, muutama ruokalusikallinen vindaloo –currytahnaa
antaa tälle padalle vähän sinne päin oikeanlaisen maun. Mutta mikäli haluaa
valmistaa jotain muutakin currya, sitä varten pitää ostaa taas toisenlaista
currytahnaa, joten mitään ei näin mene hukkaan kun sekoittaa mausteet itse. Sieni-fenkoli-jauhelihacurrysta
tulee sen kokoinen annos että riisin kanssa jopa kuusi ruokailijaa tulee
kylläiseksi.
Sieni – fenkoli – jauhelihacurry
400 g jauhelihaa
1 iso fenkoli
250 - 300 g tuoreita
suppilovahveroita
2 - 3 rkl ruokaöljyä
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 vihreä chili
2 rkl tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
3 tl juustokuminaa eli jeeraa
2 tl garam masalaa
1/8
tl kardemummansiemeniä
1/2
tl kanelia
1/8
tl neilikkaa
1
tl fenkolinsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
1 rkl vehnäjauhoa
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
muutama kaffirlimetinlehti
muutama currynlehti
200 g kirsikkatomaatteja
200 g kirsikkatomaatteja
4 dl kookosmaitoa
1 dl maustamatonta jogurttia
tuoretta korianteria
(suolaa)
mustapippuria myllystä
hiukan cayennepippuria
Valmistele ensin kaikki ainekset
käden ulottuville. Leikkaa fenkoli kuutioiksi ja suppilovahverot
pienemmiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori
valkosipulinkynnet ja hienonna ne pieniksi. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi ja raasta
tuore inkivääri. Kaada mortteliin mausteista kurkuma, jeera, garam masala, kardemumma,
kaneli, neilikka, fenkoli sekä korianterinsiemenet, hienonna ne ja sekoita
vehnäjauhon kanssa. Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan.
Ruskista jauheliha pienessä määrässä
voita tai öljyä, mausta suolalla ja mustapippurilla ja lopuksi siirrä liha eri kulhoon odottamaan. Kuumenna kasari
ja pannuta siinä ensin suppilovahverot kuivemmiksi. Lisää öljy ja kuullota
siinä fenkolit, sipulit, valkosipulit, chili ja inkivääri. Lisää morttelista
mauste-jauhoseos sekä maustepippurit ja hämmentele sitä hetki muiden ainesten
kanssa. Lisää laakerinlehdet, kaffirlimetinlehdet, currynlehdet sekä tomaatit
ja sekoita hyvin. Lisää ruskistettu jauheliha, kookosmaito ja keittele currya
puolisen tuntia. Lisää jogurtti sekä hienonnetut korianterinlehdet, kiehauta ja
mausta curry lopuksi vielä (suolalla jos tarvitaan,) mustapippurilla sekä
cayennepippurilla.
Tarjoile basmatiriisin ja jogurttikastikkeen kanssa.
Tarjoile basmatiriisin ja jogurttikastikkeen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti