Tämä lohistrata on ihan parasta tuoreista raaka-aineista, mutta resepti kannattaa korvamerkitä vaikka jouluruokien uusiokäyttöön, sillä tarvittaessa strataan saa upotetuksi niin joulupöydästä jääneet kalat kuin lihatkin, mutta mielellään kummatkin omaan vuokaansa.
Strata ei ole piirakka tai quiche, eikä se ole munakas tai
frittata. Lähinnä strataa voisi kuvailla eräänlaiseksi laatikoksi tai suolaiseksi
leipävanukkaaksi. Nimi tulee englanninkielen (alk. latina) sanasta stratum eli
kerrostuma. Pääainekset ovat leipä, juusto sekä kananmunat ja niiden lisäksi
oman maun mukaan lihaa ja erilaisia kasviksia, mikä antaa kokille rajattomat
mahdollisuudet.
Reseptistä riittää kuudelle.
Strata lämminsavulohesta
runsas puolikas hiukan kuivahtaneesta
ranskanleivästä
tai muusta vaaleahkosta
leivästä
1 keltasipuli
2 rkl ruokaöljyä
250 g nahatonta ja ruodotonta lämminsavulohta
0,5 dl hienonnettua tuoretta tilliä
125 g tuoretta pinaattia
1 iso pihvitomaatti
2 tl raastettua sitruunankuorta
2 tl sitruunan mehua
100 g mozzarellaraastetta
3-4 dl maitoa (riippuu siitä miten kuivaa leipää
käytetään)
3 kananmunaa
hienoa merisuolaa ja mustapippuria
myllystä
voita vuoan voiteluun
Voitele uunivuoka, kuori sipuli,
leikkaa se pieniksi kuutioiksi ja kuullota ruokaöljyssä. Revi leipä
peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja levitä puolet leivästä voidellun vuoan
pohjalle. Ripottele leipäpalojen päälle ensin puolet juustoraasteesta ja sitten
sipulit. Revi lämminsavulohi pieniksi paloiksi, levitä se tasaisesti vuokaan ja
lohen päälle tilliä.
Kaada paistinpannulle tilkka vettä,
kuumenna kiehuvaksi ja pehmitä siinä pinaatit. Hienonna pinaatti ja levitä
lohen päälle, minkä jälkeen ripottele vuokaan pieniksi paloiksi leikattu tomaatti
sekä sitruunankuoriraaste ja purista päälle vielä hiukan sitruunamehua.
Levitä vuokaan loput leipäpaloista ja
ripottele loppu juusto leivän päälle. Vatkaa kevyesti keskenään maito sekä
munat, mausta suolalla sekä mustapippurilla ja kaada vuokaan. Tiivistä aineksia
painelemalla, peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään
neljäksi tunniksi, mutta voi olla myös seuraavaan päivään asti.
Ota vuoka huoneenlämpöön noin puoli
tuntia ennen paistamista. Paista 175 asteessa noin tunti, anna hetken vetäytyä
ja nauti lämpimänä.
Nam nam:) Vähän yli viikon kuluttua tulen Suomeen, ja aion syödä paljon lohta:)
VastaaPoistaNoudatan neuvoasi ja laitan muistiin hävikkiruokien joukkoon.
VastaaPoista@ Jael
VastaaPoistaLohi on terveellistä :)
@ Viikonloppukokki
Hävikkiruokareseptejä tarvitaan aina ja tällaisia varten kannattaa joskus jopa ihan erikseen "säästää hävikkiä"... :)