Elokuun lopulla Katajanokan Kanavarannassa
järjestettiin pientilatori, jossa oli mukana lähituottajia ympäri eteläistä Suomea.
Tämä Ravintola Nokan jo yhdeksättä kertaa järjestämä kaikille avoin ruokatapahtuma esitteli sadonkorjuukauden
parhaita raaka-aineita ja kotimaisia tuottajia niiden takana. Pientilatorilla
pääsi maistelemaan laadukasta kotimaista lähiruokaa ja -juomaa sekä tekemään
ostoksia parinkymmenen eri tuottajan tiskiltä. Kotiin palatessani minulla oli ostettuna
iso kassillinen erivärisiä porkkanoita, hunajaa sekä kesäkurpitsankukkia,
joista jälkimmäiset olivat täydellinen heräteostos.
Jos haluaa kesäkurpitsankukkia,
täytyy melkein itse ryhtyä kesäkurpitsan kasvattajaksi. Silloin äärimmäisen harvoin
kun niitä on jossain myytävänä, niiden ohi ei vain voi kulkea ostamatta. Poikakukkia
olisin tosin halunnut, mutta ei ollut valinnanvaraa. Kesäkurpitsa kasvattaa
kahdenlaisia kukkia, tyttö- ja poikakukkia. Pitkän varren päähän kasvavia
poikakukkia tarvitaan pölyttämiseen. Tyttökukan juureen alkaa kasvaa
kesäkurpitsanalku, jotka näissä olivat jo kohtalaisen kokoisia ja minulle vähän
tarpeettomia, sillä pelkät kukat olisivat hyvin riittäneet. Halusin kuitenkin
ottaa tämän kokeilun kannalta. En ole ollut ihan tyytyväinen niihin edellisiin
kertoihin jolloin olen täyttänyt ja kypsentänyt kesäkurpitsankukkia. Täytteen
maku ja koostumus eivät ole vastanneet odotuksiani, mistä syystä päätin hylätä
kaikki perinteiset reseptit ja tehdä ihan uuden, oman reseptin. Ja se kannatti.
Vaihdoin samalla perinteisen ricottan mozzarella di bufalaksi ja lopputulos oli
parempi mitä koskaan ennen olen saanut näistä aikaan.
Useimmiten kesäkurpitsankukat
kastetaan frittitaikinaan, uppopaistetaan ja tarjoillaan jonkun dippikastikkeen
kanssa välittömästi, ettei rapea pinta pehmene. Kukat voi täyttää ja kypsentää myös
uunissa ilman taikinakuorrutusta. Niin tai näin, kukat täytyy joka tapauksessa
tarjoilla mahdollisimman nopeasti kypsentämisen jälkeen. Nopeus on tärkeää myös
kukkien leikkaamisesta niiden valmistamiseen ruoaksi. Mitä kauemmin kukat
joutuvat odottelemaan ”leikkokukkina”, sitä nopeammin ne nahistuvat. Mahdollisimman nopeasti pellolta uuniin ja siitä heti pöytään,
siis.
Uunissa paistetut kesäkurpitsankukat
Täytetyt kesäkurpitsankukat uunissa
1
valkosipulinkynsi
50
g herkkutattia (1 pienehkö tatti)
50
g parmankinkkua
2
tl oliiviöljyä
1
rkl hienonnettua persiljaa
0,5
tl raastettua sitruunankuorta
2
rkl parmesaaniraastetta
1
keltuainen
125
g mozzarella di bufala
hiukan
mustapippuria
8
kesäkurpitsankukkaa
hiukan
oliiviöljyä
tarjoiluun:
10-20
v balsamicoa
Kuori
ja halkaise valkosipulinkynsi. Hienonna herkkutatti ihan pieneksi silpuksi.
Hienonna myös parmankinkku. Valuta mozzarella di bufala ja revi se ihan
pieniksi paloiksi.
Kaada
sienisilppu paistinpannulle, lisää valkosipuli ja sekoittele sieniä kuumalla
pannulla niin että niistä alkaa irrota nestettä. Muutaman minuutin kuluttua
lisää parmankinkku, oliiviöljy sekä persilja ja paista seosta vielä hetki.
Poista valkosipuli ja kaada sieni-kinkku-persiljaseos pieneen kulhoon. Lisää
sitruunankuori sekä parmesaaniraaste ja sekoita. Lisää sen jälkeen keltuainen
sekä mozzarella pieninä paloina ja sekoita massa tasaiseksi. Täytteen aineksissa on
sen verran suolaa että sitä ei tarvitse lisätä, mutta rouhaise seoksen joukkoon
vielä hiukan mustapippuria myllystä.
Avaa
varovasti kurpitsankukat ja poista heteet/emit. Täytä kukat seoksella ja kierrä
kukkien kärkiä sen verran että täyte pysyy sisällä. Täyte riittää juuri kahdeksaan
kukkaan.
Asettele
kukat uunivuokaan, sivele kukkien varret (kesäkurpitsanalut) oliiviöljyllä ja
paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
Tarjoile
heti balsamicon kanssa.
Näitä täytyy tehdä ensi kesänä lisää. Monta, monta lisää.
Näitä täytyy tehdä ensi kesänä lisää. Monta, monta lisää.
Olen kerran syönyt friteerattuja kesäkurpitsan kukkia, ja tästä postauksestasi opin että on sekä tyttö-että poikakukkia, en tiennytkään. Olen nähnyt täällä joissan vihannespuodeissa kukkia,mutta en ole koskaan ostanut.
VastaaPoistaEi sitä aina muista että kasvit ovat joko yksi- tai kaksikotisia. Ruoanlaitossa tykkään enemmän niistä poikakukista, kun siellä ei ole mitään ”ylimääräistä”. Ne pienet kesäkurpitsat voi syödä ihan erikseenkin. Täytyy ensi kesänä täyttää poikakukkia tällä samalla reseptillä ja paistaa uunissa. Mulla on toinen hyvältä kuulostava resepti kukkien uppopaistoon, mutta sen kokeilua täytyy odotella ensi kesään.
VastaaPoista