Kyllä internet on ihmeellinen! En
edes muista mitä olin hakemassa, kun ruudulle ilmestyi villasian kuva. Olin
joskus aiemmin jo tutustunut niihin netissä ja sitten unohtanutkin. Piti
tarttua uudelleen aiheeseen ja palauttaa mieleen se, mitä niistä tiesin. Tämä
on vanha alkuperäisrotu, joka on lähtöisin Unkarista. Nämä siat kasvavat
jalostettuja sikoja hitaammin eivätkä kasva yhtä suuriksi. Merkittävä
ominaisuus on niiden nykysikaa huomattavasti paksumpi rasvakerros. Se sekä
niiden pitkä karvapeite mahdollistavat niiden laiduntamisen ulkona ympäri
vuoden. Rasvan ansiosta niiden liha on marmoroitunutta ja erittäin herkullista.
Suomessa on muutamia tiloja, jotka ovat erikoistuneet mangalitzojen
kasvattamiseen. Useimmat toimittavat lihat suoraan esimerkiksi huippuravintoloille
eikä lihan saanti ole useinkaan mahdollista yksityisasiakkaalle.
Turun lähellä Vehmaalla on
Vallilan tila, jossa kasvatetaan sekä villasikoja että maatiaissikoja. Tilan
yhteydessä on myös tilateurastamo sekä lihapuoti Vallan Maukas Oy, joka on
avoinna perjantaisin. Tilalla kasvatetut mangalitzat saavat ravinnokseen
ainoastaan tilalla viljellystä ohrasta sekä härkäpavuista jauhettua jauhoa.
Teollisia rehuja ei niiden tuotannossa käytetä lainkaan. Lisää tilasta ja sen
kasvatustoiminnasta löytyy tilan nettisivuilta.
Heti seuraavana perjantaina päätin mennä käymään myymälässä. Tilalla vietettiinkin juuri sinä päivänä puodin 3 –vuotissynttäreitä ja samalla Suomalaisen ruoan päivää. Aivan ihana tuoksu
tulvahti sieraimiini astuessani ulos autosta. Juhlan kunniaksi paikalla oli
vehmaalaisyrittäjä Lehtisten Lukaali ja Kylän Isoin Grilli. Myytävänä oli
edellisenä yönä tammi- tai omenapuusavulla (en huomannut kysyä kummalla) grillatun
kokonaisen komean maatiaispossun nyhtökypsää lihaa. Vielä lämpimänä heti
syötynä kirjaimellisesti sikahyvää. Tuplaespresso kameroineen ei tietenkään
ollut mukana, joten joudutte käyttämään mielikuvitustanne tai käymään grillimestarin facebook sivuilla, jossa on kuvia aiheesta.
Heräteostona kassiin livahtaneen
grillipossun lisäksi ostin palan mangalitzan ulkofileetä. Valikoimassa oli toki
paljon muutakin. Himoitsemani villasian laardi oli kuitenkin lopussa enkä näin
ollen tällä kertaa saanut sitä mukaani. Nyhtölihasta tehtiin kotona maukkaat
burgerit, jotka katosivat lautasilta ennen kuin kamera ehti sanomaan ”räps”.
Mangalitzapossun uunifilee omenan,
fenkolin ja sipulin kanssa
1,5
kg mangalitzan ulkofileetä
1-2
kpl kotimainen omena, ei hapan
lajike
1 fenkoli
1 sipuli
1
rkl karkeaa merisuolaa
0,5
rkl kokonaisia mustapippureita
1
tl fenkolinsiemeniä
5
dl hyvää luomuomenasiideriä
Ota
liha huoneenlämpöön ½ - 1 tunti ennen uuniin laittoa. Kuumenna uuni 175°C:een.
Viipaloi fenkoli pystysuunnassa. Lohko omenat ja sipuli. Hienonna mausteet
morttelissa tai maustemyllyllä. Mangalitzan liha on todella paksun
rasvakerroksen peittämä ja sisältä marmoroitunutta. Ostamastani palasta oli jo
poistettu kamara sekä enin rasva. Hiero liha joka puolelta maustesekoituksella.
Laita pilkotut kasvikset uunivuokaan ja nosta filee niiden päälle. Kaada
siideri vuokaan ja laita kaikkinensa uuniin. Paistoaika riippuu uunista ja
halutusta sisälämpötilasta. Laitoin paistilämpömittariin lämpötilaksi 65°C ja
sen saavuttamiseen meni noin 1,5 tuntia. Koska tämä liha on niin rasvaista,
olisi se varmaankin kestänyt kuumentamisen 70°C saakka, jolloin rasva ja
sidekudokset olisivat kokonaan sulaneet. Ensi kerralla kokeilen uunin
lämpötilaa 125°C ja sisälämpötilaa 68 – 70°C. Ja se ensi kerta tulee varmasti –
niin todella makoisaa tämä uusi tuttavuus oli.
Kastike uunifileelle
Uunipannun
kasviksista ja liemestä syntyy lihalle mainio kastike. Laitoimme kasvikset
uunipannulta blenderiin ja kaadoimme sinne osan nesteestä. Ajoimme sileäksi blenderissä,
lisäsimme
pari ruokalusikallista juoksevaa hunajaa,
ripauksen suolaa,
½ teelusikallista sinappijauhetta ja
n. 1,5 dl kuohukermaa.
Muista aina maistaa ennen kuin lisäät mitään, sillä pois sitä ei sitten enää saa.
pari ruokalusikallista juoksevaa hunajaa,
ripauksen suolaa,
½ teelusikallista sinappijauhetta ja
n. 1,5 dl kuohukermaa.
Muista aina maistaa ennen kuin lisäät mitään, sillä pois sitä ei sitten enää saa.
Lisukkeiksi
laitoin omenaa, fenkolia ja punasipulia – siis samoja kasviksia kuin possun
kastikkeessakin - uunissa. Käytin lohkotut kasvikset ensin paistinpannulla ja
kuullottelin niitä hetken öljyssä. Sitten laitoin ne toiseen uunivuokaan,
maustoin hienolla merisuolalla ja rouhitulla mustapippurilla ja kypsensin niitä
uunissa 200 asteessa puolisen tuntia.
P.S. Tämä ei ole kaupallinen
yhteistyökirjoitus. Epätrendikkään ruokablogin periaatteiden mukaisesti tuomme
esiin ja jopa kehumme tuotteita, yrittäjiä ja yrityksiä silloin, kun ne
mielestämme ovat sen ansainneet. Mainitsemme aina erikseen, mikäli
postaukseemme liittyy sponsorointia.
Oi, mangalitza on ollut "maistolistalla" jo vuoden, mutta eipä sitä ole vastaan tullut. Mukava kuulla, että se on todellakin niin hyvää kuin sitä on kehuttu. Olisi pitänyt kesällä tehdä ryöstöretki Särkänniemen eläinpihaan, kun siellä pötkötti villapossu :-D
VastaaPoistaVinkeän näköisiä otuksia ja ainakin mainitsemani tilan possujen liha oli kyllä oikeasti sikahyvää. Kannattaa napata kiinni kun tulee vastaan.
VastaaPoista