Viikon kalapäivä oli tällä kertaa lohta, joka on yleensä helppo ja nopea valmistaa. Ettei aina tule laitetuksi samoja vanhoja ruokia, päätettiin kuorruttaa lohi kotitekoisella pestolla ja nauttia se perunasoseen sekä punakaali-porkkanasalaatin kanssa. Tämä kevätsipulilla terästetty punakaali-porkkanasalaatti on siitä käyttökelpoinen, että se on todella yksinkertainen ja sopii lähes minkä tahansa ruoan kanssa. Salaatti maustetaan pelkällä suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria, joten se ei ole vetistynyt seuraavanakaan päivänä, jos kaikkea ei jaksaisi syödä kerralla.
Valmista ensin salaatti jotta
maut ehtivät tekeytyä.
Punakaali-porkkanasalaatti
noin
150 g pala punakaalia
noin
150 g porkkana
3
kevätsipulia
hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
ripaus
sokeria
Leikkaa
punakaali noin 1,5-2 mm paksuiksi ohuiksi viipaleiksi. Pese porkkana
huolella ja raasta se raastimen karkeimmalla terällä. Leikkaa kevätsipulit noin
3 mm viipaleiksi. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Laita kulho
jääkaappiin pariksi tunniksi ennen tarjoilua.
Rucola-basilikapesto
60
g rucolaa
1
ruukku basilikaa (lehdet)
1
dl pistaasinsydämiä (mieluummin ei suolapaahdettuja)
1,5
dl raastettua Parmesaania
1 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta
2
tl hienoa merisuolaa
0,5-1
dl hyvää oliiviöljyä
Peston
voi valmistaa käsin hiertämällä huhmaressa tai sähköisesti monitoimikoneessa.
Me teemme sen yleensä jälkimmäisellä tavalla.
Laita
kutterin kulhoon rucolan sekä basilikan lehdet sekä pistaasit ja käynnistä
kone. Lehdet saavat muusaantua ja pistaasit murskaantua melko pieniksi
paloiksi. Lisää sitten parmesaani, sitruunankuori sekä merisuola ja aja
ainekset tasaiseksi seokseksi. Lopuksi koneen koko ajan käydessä valuta peston
joukkoon oliiviöljyä sen verran, että seoksesta tulee helposti levitettävä,
mutta ei valuva.
Pestolohi
noin
600 g ruodotonta ja nahatonta lohta (riittää neljälle)
hienoa
merisuolaa
ripaus
sokeria
mustapippuria
myllystä
puolikas
sitruuna
yksi
annos pestoa
Laita
uuni lämpiämään 180 asteeseen.
Ripottele
lohelle molemmin puolin mausteet (suola, mustapippuri ja sokeri), aseta lohi
uunivuokaan leivinpaperin päälle ja kuorruta kauttaaltaan pestolla.
Kypsennä
uunissa 180 asteessa noin 25-30 minuuttia. Tarkista ettei lohi pääse
ylikypsymään ja kuivumaan. Kun kala on valmista, ota vuoka uunista ja anna
hetken aikaan jäähtyä.
Tarjoile
perunasoseen ja hyvän salaatin kanssa. Kuvan keitetyt pavut olivat ihan ok,
mutta eivät mitenkään välttämättömiä.
p.s. Oli niin hyvää, että oli
ihan pakko santsata…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti