Panucho on pieni, mustapapusoseella täytetty tortilla, joka paistetaan kahteen kertaan. Rapea tortilla päällystetään revityllä kalkkunan- tai kananlihalla sekä kasviksilla. Kaikkia tämän superherkullisen panuchos -aterian aineksia on saatavana Suomesta, eikä tähän välttämättä tarvita edes tortillaprässiä. Kaulin tai pulikka riittää.
Edit: korjaus, masa harinaa ei kuulemma tällä hetkellä ole saatavilla Suomessa, mutta se pitää vaan sitten korvata tavallisella keltaisella maissijauholla tai vehnäjauholla.
Kun vierailla on usein tapana
kerääntyä keittiöön, tämä resepti sopii isommalla porukalla valmistettavaksi. Ruoanlaittoon
voi osallistua pilkkomalla kasviksia, levittämällä mustapaputahnaa tortillojen
sisään tai vaikka kaulimalla ja paistamalla tortilloja. Yhdessä tehty, yhdessä
nautittu, mikäs sen hauskempaa.
Pikkelöity punasipuli
2 punasipulia
100
g etikkaa
200
g sokeria
300
g vettä
Laita
kattilaan etikka, sokeri sekä puolet vedestä ja kuumenna kiehumispisteeseen.
Sekoita kunnes sokeri on sulanut ja lisää loppu vesi. Kuori ja viipaloi ohuelti
punasipulit, laita ne suljettavaan tölkkiin ja kaada etikkaliemi päälle.
Sekoita, sulje kansi ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään muutamaksi
tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään. Pikkelöityjä punasipuleita kannattaa
muutenkin pitää varalla jääkaapissa, sillä ne sopivat monenlaisiin ruokiin.
Jos kaadat punasipuleille kuuman etikkaliemen, sipulit pehmenevät ja muuttuvat hiukan läpikuultaviksi. Samalla niiden makukin muuttuu hiukan miedommaksi. Kylmempi etikkaliemi jättää sipuliin enemmän tuoretta puruvastusta ja kirpakamman maun.
Jos kaadat punasipuleille kuuman etikkaliemen, sipulit pehmenevät ja muuttuvat hiukan läpikuultaviksi. Samalla niiden makukin muuttuu hiukan miedommaksi. Kylmempi etikkaliemi jättää sipuliin enemmän tuoretta puruvastusta ja kirpakamman maun.
Revitty kana/broileri/kalkkuna
Tässä
kohdassa menin siitä missä aita oli matalin ja ostin S-marketista valmiiksi grillattuja, meheviä
broilerinkoipia. Kolmesta koivesta riittää kymmeneen panuchoon. Perkasin lämpimät koivet nahattomiksi ja luuttomiksi riekaleiksi ja maustoin ne tilkalla sweet
chili –kastiketta.
Mustapapusose
1
tölkki (285g/170g netto) kypsiä
mustapapuja (gogreen)
1 valkosipulinkynsi tai 0,5 tl
valkosipulijauhetta
1
tl raastettua limetinkuorta
kourallinen
korianterinlehtiä
ripaus chilihiutaleita
ripaus suolaa
hiukan
lämmintä vettä
Huuhtele
ja valuta mustapavut. Laita kutterin kulhoon mustapavut, korianteri, valkosipuli, raastettu
limetinkuori, chilihiutaleet sekä suola ja käynnistä kone. Lisää lämmintä vettä
vähän kerrallaan kunnes kulhoon muodostuu paksuhko sose. Annoksesta
riittää täytettä noin kymmeneen tortillaan.
Tortillat
4
dl masa harina maissijauhoa (ei
maissitärkkelystä!)
2,5
- 3 dl vettä
0,5
tl suolaa
Sekoita aineksista taikina, joka koostumukseltaan muistuttaa muovailuvahaa, ei sormiin tarttuvaa eikä liian kiinteää. Jos taikinasta tulee liian löysää, lisää jauhoa, jos liian kovaa, lisää tilkka vettä. Tee taikinasta tiivis pallo ja anna sen levätä kulhossa liinalla peitettynä tunnin ajan ennen leipomista.
Taikinaan voi käyttää myös puolet vehnäjauhoa, jos pelkistä maissijauhoista valmistettu tortilla tuntuu liian vahvan makuiselta.
Punnitse
taikina ja jaa se kymmeneen samankokoiseen palaseen. Pyörittele paloista pallot
ja kauli/prässää ne ohuiksi tortilloiksi, noin 12-13 cm halkaisijaltaan.
Paista
tortillat molemmin puolin 1-3 kerrallaan (riippuu pannun koosta) keskilämmöllä niin
että pintaan muodostuu tummia kohtia. Yhteen pannulliseen kuluu aikaa noin 3
minuuttia. Mitä pulleammiksi tortillat paisuvat, sitä parempi, sillä mustapapusose
levitetään tortillojen sisään. Sitä mukaa kun tortilla on paistettu, viillä sen
reunaan 3-5 cm aukko ja ujuta sisään kapea paistinlasta. Avaa lastalla tortillaa
varovasti sen verran että sisälle muodostuu tasku. Jäähdytä tortillat.
Panuchos
10 pientä tortillaa
1
annos mustapaputahnaa
ruokaöljyä
pikkelöityä
punasipulia
revittyä
kypsää kanaa/broileria/kalkkunaa/tai jopa chorizoa
vihreää
salaattia
2
isoa kypsää tomaattia
1
kypsä avokado
limettiviipaleita
ja tuoretta korianteria
Avaa
varovasti tortillaan tehty tasku ja levitä sen kautta tortillan sisään lusikallinen mustapapusosetta. Painele tortilla kevyesti litteäksi. Kuumenna
paistinpannu ja kaada pannulle 1-2 rkl ruokaöljyä. Paista täytetyt tortillat
kullanruskeiksi molemmin puolin. Lisää ruokaöljyä tarvittaessa. Joissain resepteissä nämä uppopaistetaan ja niin sen voi tehdä, jos haluaa olla oikein autenttinen.
Huuhtele
salaatti ja revi se pienemmiksi paloiksi. Viipaloi tomaatit ja avokado.
Rakenna
aineksista oma panuchosi mustapaputortillan päälle.
Mistä löysit masa harinaa? Tampereen Stockalla sitä oli vielä vuosi sitten, mutta ei enää.
VastaaPoistaOli tuontitavaraa, mutta eiköhän nuo voi tehdä ihan tavallisesta keltaisesta maisiijauhostakin. Sitä ainakin saa melkein mistä vaan.
VastaaPoistaMelkein pyysin kollegaa tuomaan jauhosäkkejä Meksikon-reissultaan :-D
VastaaPoistaTäytyy kokeilla tavallista maissijauhoa, huomasin kaupassa, että sitä saa täysjyväversionakin.
Mitä sitten kun kollega jää tulliin "omituisine jauhopusseineen" matkalla Meksikosta? Hui! Siinä sitten testataan sun masa harinasi kaikilla mahdollisilla huumetesteillä ennen kun saat sen itsellesi :D
VastaaPoistaLöysin masa harinaa vuosia sitten muistaakseni Ruohonjuurelta, mutten tiedä, onko enää nykyään. Sitten Helsingin Hakaniemessä on tuo uusi Meksikolainen kauppa, varmaan sieltä saa myös. :)
VastaaPoista@ Yann
VastaaPoistaSilloin viime huhtikuussa kun tuota reseptiä kirjoittelin, valkoinen masa harina oli lopussa jopa tuolta Hakaniemen Dos Tecolotes -meksikolaiskaupasta. Todennäköisesti nyt saattaa olla jo parempi saatavuus :)