Joululta ja uudeltavuodelta jääkaapissa oli vielä paljon kaikenlaista, kuten juureksia, pinaattia ja juustoja. Niistä saa loppiaisviikonloppuun maukkaan juuresgratiinin, mutta mitä sen kanssa? Pelkkä juuresgratiini ei vielä sellaisenaan ole ruoka. Viime viikkoina lautasella on ollut kaikenlaista ei-kasvista possusta ja riistasta kalaan ja äyriäisiin, mutta ankanrintaa en ole paistanut aikoihin ja se sopii hyvin juuresten seuraksi. Yhdestä isosta ankanrinnasta riittää kahteen annokseen.
Pinaatti-juuresgratiini
1
sipuli
1
rkl ruokaöljyä
3
perunaa
200
g juuriselleriä
2
(keltaista) porkkanaa
80
g ryöpättyä pinaattia
kourallinen
lehtipersiljaa
1
kevätsipuli
1
dl kermaa
50
g cheddar raastetta
1
tl suolaa
valkopippuria
Kuori
sipuli, leikkaa se pieniksi kuutioiksi ja kuullota öljyssä. Kuori juurekset ja
leikkaa ne tulitikun kokoisiksi suikaleiksi (tai raasta kaikkein karkeimmalla
terällä). Hienonna ryöpätty pinaatti, lehtipersilja sekä kevätsipuli keskenään
ja sekoita sipulin ja juurestikkujen kanssa. Sekoita toisessa kulhossa kerma,
juustoraaste, suola sekä valkopippuri ja lopuksi yhdistä kaikki gratiinin ainekset
huolella sekoittaen.
Vuoraa
irtopohjavuoka leivinpaperilla ja taputtele juuresgratiinimassa tasaisesti
vuoan pohjalle. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 35-45 minuuttia.
Gratiini
on seuraavana päivänä vielä parempaa kuin juuri valmistettuna. Tällöin anna sen
ensin jäähtyä ja laita päälle leivinpaperi ja tasainen paino. Tämän pitkän
vuoan painona oli litran jogurttitölkki. Laita vuoka jääkaappiin seuraavaan
päivään. Ennen tarjoilua leikkaa gratiini annospaloiksi ja kuumenna lämpimäksi
uunissa 220 asteessa.
Salaatin ainekset ovat ohueksi
viipaloitu fenkoli, keitetyt herneet, pistaasit, rucola ja ihan tavallinen
vinaigrette. Lisäksi lautasella on sokeriherneitä ja herneenversoja.
Ankanrinnan paisto-ohje löytyy
tästä vanhemmasta päivityksestämme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti