Nämä kaksi ”drinkkipiirakkaa”
ovat olleet to-do –listallani jo pitkään ja nyt viimeinkin sattui sellainen
tilaisuus, että minun oli mahdollista tehdä ne molemmat.
Menin pienellä riskillä, sillä uusia
ruokaohjeita pitäisi aina ensin kokeilla oman väen kesken. On nimittäin sellainenkin
hyvin todennäköinen mahdollisuus, että syystä tai toisesta (tai viimeistään
kolmannesta) uuden reseptin kokeilu menee täysin pieleen (kuten vaikkapa tämä katastrofi). Onneksi nämä reseptit onnistuivat. Olisi ollut melko noloa
ilmoittaa illalla juhlien isäntäväelle, että tuon kyllä salaatit ja suolaiset
piirakat, mutta sen jälkeen lähden lähimpään 24h -markettiin etsimään heille
jotain makeaa jälkiruoaksi… Ehkä ei kannata odottaa näin hyvän tuurin jatkuvan
ikuisesti?
Kuvaaminen jäi harmillisesti
viime tippaan ja tämän päivityksen kuvat ehdinkin ottaa vasta tilaisuuden
noutopöydästä. Parempia kuvia voi katsella näiden loistavien reseptien
alkulähteeltä, lehden omilta videoilta. Suomentamissani ohjeissa on linkit
alkuperäisiin resepteihin ja kuviin.
Piña Colada marenkipiirakka (alkuperäinen resepti täällä)
(ohje
24 sentin pyöreään vuokaan)
pohja
250
g vehnäjauhoa
50
g kookoshiutaleita
60
g tomusokeria
125
g kylmää suolatonta voita pieninä
paloina
1 munankeltuainen
2
rkl jäävettä
kookoshyytelö
250
ml kookoskermaa
150
g hienoa sokeria
7,5
g liivatelehtiä
150
ml kermaa
1
tl vaniljatahnaa
ananashillo
1
ananas kuorittuna ja paloiteltuna
440
g hienoa sokeria
125
ml vaaleaa rommia
2 limetin kuori ja mehu
italialainen marenki
165
g hienoa sokeria
3 munanvalkuaista
(1/4
tl viinikiveä)
(lämpömittari
joka kestää vähintään 150 asteen lämpötilan)
Sekoita
kulhossa vehnäjauho, kookoshiutaleet sekä tomusokeri. Lisää voi ja nypi taikina
pieneksi muruksi. Lisää sitten keltuainen sekä 2 rkl jäävettä ja sekoita
taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo, kääri se muovikelmuun ja laita
jääkaappiin tekeytymään parin tunnin ajaksi.
Laita
uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kauli taikina ohueksi ja levitä se 24 cm piirakkavuoan
pohjalle ja reunoille. Leikkaa pois reunojen yli menevä ylimääräinen taikina.
Laita taikinan päälle leivinpaperi ja sille keraamiset paistopavut (herneet,
riisit, tms) ja kypsennä taikinaa 20 minuutin ajan. Nosta paistopavut pois ja
jatka taikinan kypsentämistä ilman papuja vielä toiset 20 minuuttia (tai
vähemmän) kunnes taikina on täysin kypsä eikä siinä näy kosteita kohtia.
Valmista
sitten ananashillo. Soseuta kutterissa ananaspalat, sokeri, rommi sekä
limettimehu ja kaada seos kattilaan. Keitä hilloa noin 30 minuuttia kunnes se
on redusoitunut. Jäähdytä hillo ja jäähdyttyään levitä se jäähtyneen piirakkapohjan
päälle.
Tee
sitten kookoshyytelö. Laita kattilaan kookoskerma ja sokeri ja kuumenna sen
verran että sokeri on sulanut. Liota liivatteita kylmässä vedessä noin 5
minuutin ajan. Kuumenna kookoskerma kiehumispisteeseen, purista liivatteista
ylimääräinen vesi pois ja huolella sekoittaen liuota ne kookoskerman joukkoon.
Lisää kerma sekä vanilja ja kaada seos vuokaan ananashillon päälle. Jäähdytä
hyytelöä jääkaapissa noin 3 tuntia tai kunnes se on täysin hyytynyt.
Valmista
lopuksi italialainen marenki. Laita sokeri kattilaan, lisää 150 ml vettä ja
kiinnitä kattilan reunaan lämpömittarin anturi. Kuumenna lientä keskilämmöllä
kunnes sokeri on sulanut. Laita valkuaiset (ja viinikivi) yleiskoneen kulhoon.
Kun sokerilämpömittari näyttää 90 astetta, käynnistä vatkain (pallovispilä!) ja
ala vatkata valkuaisia keskinopeudella. Kuumenna sokerilientä kunnes sen
lämpötila on 121 astetta. Vatkaa valkuaiset lähes kovaksi vaahdoksi ja koneen
koko ajan käydessä kaada valkuaisvaahdon joukkoon sokeriliemi kapeana nauhana.
vatkaa vielä noin 10 minuuttia kunnes vaahto on jäykkää, kiiltävää ja
jäähtynyt.
Levitä
marenki piirakan päälle ja paahda se kaasupolttimella. Tarjoile heti.
Gin & Tonic piirakka (alkuperäinen resepti täällä)
(ohje
22 sentin pyöreään vuokaan)
lemon curd
295
g hienoa sokeria
8 munaa
4 munankeltuaista
250
g suolatonta voita pieninä paloina
3 sitruunan ja 1 limetin raastettu kuori ja
mehu
2
tl katajanmarjoja
10
g liivatelehtiä
taikina
50
g mantelijauhoa
185
g vehnäjauhoa
40
g tomusokeria
125
g kylmää suolatonta voita paloina
1
keltuainen
1
tl vaniljatahnaa
1-2
rkl kylmää Tonicia
1
kananmuna
Gin & Tonic -sokeroidut sitrusviipaleet
330
g hienoa sokeria
250
ml Tonicia
2
sitruunaa ohuina viipaleina
1
limetti ohuina viipaleina
60
ml giniä
Laita
lasi- tai metallikulhoon lemon curdin ainekset lukuunottamatta liivatteita.
Valitse kulhon alle sopiva kattila ja kaada kattilaan sen verran vettä että kun
asetat kulhon kattilan päälle, se ei kosketa vettä (vesihaudekattila, bain
marie). Keitä seosta koko ajan sekoittaen 6-8 minuuttia kunnes se alkaa
saostua. Sillä välin liota liivatteita kylmässä vedessä noin 5 minuutin ajan.
Kun sitruunatahna alkaa olla valmista, ota kulho pois kattilan päältä,
puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kuumaan
sitruunatahnaan. Siivilöi seos puhtaaseen kulhoon (heitä ”roskat” pois), peitä
kulho tuorekelmulla ja jäähdytä jääkaapissa pari tuntia kunnes tahna alkaa
jähmettyä.
Laita
uuni lämpiämään 180 asteeseen. Valmistele 22 sentin pyöreä vuoka (vuoraa
leivinpaperilla jos on tarvis). Laita mantelijauhe, vehnäjauho ja tomusokeri
kulhoon ja sekoita. Lisää suolaton voi ja nypi ainekset muruiksi. Lisää keltuainen
sekä vanilja ja sekoita. Lisää lopuksi tonicia sen verran, että taikinasta
tulee kiinteä pallo. Tämän kaiken voi tehdä myös yleiskoneen kutterissa. Kauli
taikina noin 3 mm ohueksi ja painele se piirakkavuokaan pohjalle ja reunoille.
Laita vuoka taikinoineen jääkaappiin tekeytymään noin puoleksi tunniksi. Poista
sitten piirakan reunoilta ylimääräinen taikina, pistele taikinan pohja
haarukalla ja laita vuokaan leivinpaperi ja sen päälle paistopavut (herneet,
riisit tms). Kypsennä piirakkapohjaa 20 minuuttia, minkä jälkeen poista
leivinpaperi painoineen. Vatkaa jäljellä oleva muna ja sivele sillä
taikinapohja. Laita vuoka takaisin uuniin ja paista vielä noin 10 minuuttia
kunnes pohja on täysin kypsä ja kuiva. Jäähdytä pohja ja levitä sen päälle
lemon curd.
Minun mielestäni sitruunatahna oli
vähän turhan tönkköä, joten vatkasin sen sähkövatkaimella kuohkeaksi, lusikoin
pursotinpussiin, pursotin piirakan päälle ja tasoitin pinnan. Näin siitä tuli
ilmavampaa kuin alkuperäisessä reseptissä.
Anna
täytteen asettua vähintään 4 tuntia kunnes se on sopivasti kiinteytynyt.
Piirakka
viimeistellään sokeroiduilla sitrusviipaleilla. Viipaloi sitruunat ja limetti
ihan ohuiksi viipaleiksi. Laita sokeri ja tonic kattilaan ja kuumenna juuri ja
juuri kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja lisää sitrusviipaleet. Keittele sitruksia
kevyesti poreilevassa sokeriliemessä 40-45 minuuttia kunnes kuoretkin alkavat
olla pehmeitä. Nosta sitrusviipaleet ritilälle kuivumaan. Lisää sokeriliemeen
gini ja anna sen jäähtyä. Tarjoiltaessa viimeistele piirakka sitrusviipaleilla
ja pirskottele päälle gini-sitrussiirappia.
Jestas mitä piirakoita, kuola oikein valuu...
VastaaPoistaDelicious -lehdessä on aika hyviä ohjeita :)
VastaaPoista