Osallistuin marraskuussa ranskalaisen ruoan Menu Hommage à Paul Bocuse -ruokakurssille, jonka yksi ruokalaji oli ”Fricassèe
de volaille de Bresse aux morilles”. Koska kurssin opettajalla, ranskalaisella keittiömestarilla
ei juuri silloin ollut jatkokäyttöä Bressen kanojen rangoille, kanaryhmämme
tasasi ne ja vei kotiinsa. Ihan kokonaista Bressen kanaa ei raaski käyttää
kanakeitoksi, mutta kanan rangasta, jaloista ja siivistä saa aivan upean liemen
kanakeiton pohjaksi. Siispä seuraavana päivänä keitin rangasta maukkaan
kanaliemen pakkaseen, ja nyt myöhemmin liemestä kanakeiton, johon lisäsin vähän
”tavallista kanaa” (lue: broilerinlihaa).
Volaille de Bresse , päältä valkohöyheninen
ja sinijalkainen, nahan alta erittäin rasvainen ja kanaksi melko
tummalihainen kanarotu, on yksi ranskalaisen gastronomian ylpeyksistä. Se on maailman
hemmotelluin ja kallein kana, jota kasvatetaan vain tarkasti määritellyllä
Bressen alueella Itä-Ranskassa. Tuottajalla tulee olla vähintään puoli hehtaaria
laidunta ja siellä vähintään 10 neliömetriä tilaa per lintu. Linnut
teurastetaan aikaisintaan neljän kuukauden ikäisinä, jotkut viiden tai jopa
vasta kahdeksan kuukauden ikäisinä. Ravinnoksi kanat saavat pääasiassa maitoa
ja maissia, jotka antavat tämän kanan lihalle ominaisen, upean maun. Bressen kanalla on arvostettu appellation d'origine
contrôlée -status, joka annetaan vain parhaille ranskalaisille
maataloustuotteille. Teurastetun linnun vasemmassa jalassa on metallirengas, josta
ilmenee kasvattajan nimi.
Bressen kanoja
tuotetaan vuodessa noin 1,5 miljoonaa kappaletta ja vain vajaa 10 prosenttia
niistä myydään ulkomaille. Kannattaa siis raaka-ainetta kohdella suurella
kunnioituksella ja pitää hunajamarinadit kaukana, mikäli tällainen kana joskus sattuu
omaan keittiöön eksymään.
Bressen kanaliemi
1
Bressen kanan ranka, siivet ja siniset koivet
4
ruskeaa herkkusientä
pieni
pala juuriselleriä
1
sellerinvarsi
1
pieni palsternakka
1
iso purjo
2
salottisipulia
2
porkkanaa
puoli
pulloa valkoviiniä
1
dl kuivaa vermuttia
2
laakerinlehteä
puoli
kourallista tuoretta persiljaa
2
tl kuivattua rakuunaa
vettä
Bressen
kana on todella rasvaista (ja juuri siksi erityisen maukasta). Siitä voi halutessaan leikata pois enimmät rasvat,
mutta ne saa kuorituksi liemen pinnalta myöhemminkin. Leikkaa herkkusienet
puoliksi ja muut kasvikset hiukan pienemmiksi paloiksi. Laita ne isoon
kattilaan Bressen kanan palojen kanssa ja lisää valkoviini sekä vermutti. Keitä
kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää sitten mausteet ja vettä niin paljon
että kaikki ainekset peittyvät. Keitä kanalientä hiljalleen poreillen 3-4
tuntia. Kuori aika ajoin pinnalta vaahto ja lisää vettä tarvittaessa. Valmista kanalientä
saisi olla noin litran verran tai vähän enemmän. Siivilöi liemi ja jäähdytä se
jääkaapissa. Rasva kiinteytyy tasaiseksi kerrokseksi liemen päälle, josta se on
helppo poistaa.
Astetta parempi kanakeitto
400
g broilerin luuttomia reisipaisteja
1
rkl oliiviöljyä
suolaa
ja mustapippuria
noin 1 litra kanalientä (Bressen kanasta)
1
iso purjo
n
120 g porkkana
n
120 g juurisellerin pala
n
120 g palsternakka
10
ruskeaa herkkusientä
20
g voita
20
g vehnäjauhoa
suolaa
ja mustapippuria
tuoretta
persiljaa ja/tai rakuunaa ja/tai kevätsipulia
Käsittele
ensin broilerinliha. Leikkaa reisipaistit pienemmiksi paloiksi ja kypsennä ne
paistinpannulla oliiviöljyssä. Mausta suolalla sekä mustapippurilla, leikkaa
suupalan kokoisiksi ja laita odottamaan isoon siivilään.
Kaada
kanaliemi isoon kattilaan. Viipaloi purjo puolen sentin viipaleiksi. Kuori ja
paloittele juurekset sormenpään kokoisiksi paloiksi. Leikkaa herkkusienet
pienemmiksi paloiksi. Laita kasvikset kattilaan liemen joukkoon ja keitä kunnes
porkkanat ovat juuri ja juuri kypsät. Kaada liemi toiseen kattilaan siivilän
läpi niin, että kasvikset jäävät kananpalojen kanssa siivilään.
Sekoita
keskenään voi sekä vehnäjauho ja liuota se pieneen määrään kuumaa lientä. Laita
liemikattila takaisin lämpiämään ja vatkaa voi-jauhosuurus liemen joukkoon.
Keitä suurustettua lientä 10-15 minuuttia välillä sekoitellen matalalla
lämmöllä niin, että jauhot kypsyvät. Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla.
Jaa
kasvikset ja kananpalat neljälle keittolautaselle ja tasaa niihin liemi.
Viimeistele annokset tuoreilla yrteillä ja/tai kevätsipulilla.
Onpas herkullisen keitto. Näyttää hyvältä.
VastaaPoistaOn hyvää, vaikka tekisi ihan tavallisestakin kanasta :)
VastaaPoista