Munkkien paistaminen ei kuulu meillä vappuperinteeseen, mutta muutoin niitä voi tehdä milloin mieli tekee ja ihan mihin vuodenaikaan tahansa. Kuten näin syksyllä, kun uudesta omppusadosta saa vielä tehdyksi ihanaa uuniomena-kanelihilloa munkkien täytteeksi. Munkeissa ei ole muuta vikaa kuin se, että ne pitäisi syödä samana päivänä kun ne on tehty. Seuraavana päivänä ne ovat jo ikävän kuivia, joten kannattaa värvätä monta kaveria auttamaan paistotuoreiden munkkien tuhoamisessa.
Omena-kanelimunkit
munkkitaikina
2,5
dl maitoa
1,5
pussia (n. 17 g) kuivahiivaa
80
g voisulaa
80
g sokeria
1
tl suolaa
1,5
tl hienoksi jauhettua kardemummaa
1
kpl kananmuna (koko L)
7-8
dl vehnäjauhoa
paistamiseen
n 1 litra rypsiöljyä / kookosrasvaa
uuniomena-kanelihillo
5 omenaa (kuorittuna n 400-500 g)
1
tl sitruunamehua
50
g fariinisokeria
50
g voita pieninä paloina
1
tl kanelia
0,5
tl inkivääriä
pinnalle
2
dl sokeria
1
tl kanelia
Taikinaa
varten kuumenna maito 42 –asteiseksi ja lisää joukkoon kuivahiiva. Sulata voi
ja jäähdytä se. Sekoita keskenään sokeri, suola sekä kardemumma. Kaada
yleiskoneen kulhoon maito jonka joukossa on hiiva. Lisää sitten muut ainekset
paitsi jauho ja sekoita. Lisää jauhot 2-3 erässä alustaen taikinaa koneella
(taikinakoukku) noin 10 minuuttia. Taikinassa on hyvä koostumus, kun se alkaa
irrota kulhon reunoilta. Käytä taikinaan enintään 7,5 dl jauhoja ja loput vasta
munkkeja pyöritellessä. Jätä taikina pariksi tunniksi lämpimään paikkaan peitettynä
kohoamaan.
Tee
omenatäyte sillä välin kun taikina kohoaa. Kuori omenat, poista siemenkodat, leikkaa
omenat pienemmiksi paloiksi ja sekoita palat sitruunamehun kanssa. Levitä palat uunivuokaan ja ripottele pinnalle
muut ainekset, voi pieninä lastuina. Kypsennä uunissa 150 asteessa 30-45
minuuttia tai kunnes omenanpalat ovat pehmeitä. Soseuta ainekset kuumana ja
jäähdytä jääkaappilämpötilaan. Laita kylmä hillo pursotinpussiin jossa on melko
pienireikäinen tylla.
Kun
taikina on kohonnut, jauhota leipomiseen käyttämäsi työtaso ja kaada taikina
siihen. Vaivaa taikinaa vain vähän ja jaa se sitten kahteenkymmeneen yhtä suureen
osaan, joista pyörität pallot. Kannattaa käyttää keittiövaakaa ja punnita ensin koko taikina ja sitten palat. Laita munkit kohoamaan toiseen kertaan
uunipellille, jonka päällä on öljyllä voideltu leivinpaperi tai silikonimatto.
Kun
munkit ovat kohonneet, kuumenna öljy 180 –asteiseksi ja paista munkit 3-4
kerrallaan kullanruskeiksi. Paista kumpaakin puolta 1,5 – 2 minuuttia ja nosta
sitten munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Kaada pieneen
kulhoon sokeri sekä kaneli ja sekoita ne hyvin keskenään. Täytä munkit
omena-kanelihillolla ja kierittele ne lopuksi kanelisokeriseoksessa.
Hillomunkit ovat parhaimmillaan muutama tunti paistamisesta.
Mä olen joskus paininut saman ongelman kanssa, siis että munkit pitäis saada syötyä pikaisesti paistamisen jälkeen. Sitten kokeilin pakastamista, ja sehän toimii. 😊 Munkit voi laittaa pakkaseen täytteineen, mutta ilman sokeripintaa. Sitten kun niitä ottaa käyttöön, niin täytyy malttaa antaa niiden sulaa huoneenlämmössä itsekseen muutama tunti, sitten puoleksi minuutiksi mikroon ja kierittely sokerissa. Ihan kuin olis vasta paistettu!
VastaaPoistaNo niinpä... Kuten pullatkin. Pakkasesta niitä sitten voisi ottaa aina kun tekee mieli. Ongelma on vaan liian pieni pakastin :( ja jonka uumeniin tuppaa unohtumaan ihan liikaa tavaraa. Mutta ensi kerralla kun paistan munkkeja, raivaan sinne sen verran tilaa että pakastan puolet :)
VastaaPoista