TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Limetin makuiset marengit kikherneliemestä


Hummuksen teosta jäi kikhernelientä, joten päätin pyöräyttää siitä marengit pienen sukulaistytön 6-vuotissynttäreille. Vegaanisuus ei tässä tapauksessa ollut mitenkään itsetarkoitus, kunhan nyt vaan hyötykäytin liemen, joka muuten olisi päätynyt viemäriin.

Kikherneliemeen valmistetut marengit eivät ole yhtä puhtaan valkoisia kuin munanvalkuaisesta vatkatut. Lisäksi kikherneliemessä on mieto herneen aromi. Siitä syystä halusin marenkiin jotain erilaista makua, joten korvasin osan sokerista leivontanettikaupasta tilaamallani limetin makuisella tomusokerilla. Jos kaapissani olisi ollut vihreää elintarvikeväriä, sitäkin olisi voinut lisätä pari tippaa vaahdon joukkoon. Rakenteeltaan näistä tuli oikein hyviä, rapeita ja ilmavia, eikä maussakaan ole moittimista.


Vegaaniset marengit kikherneliemestä

1 dl kikherneiden keitinlientä eli aquafabaa
1,5 dl hienoa kidesokeria
(tai 1 dl hienoa kidesokeria ja 0,5 d limetinmakuista tomusokeria)
(marenkien päälle yhden limetin raastettu kuori)

Vatkaa kikherneliemi sähkövatkaimella vaahdoksi niin, että siihen muodostuu pehmeitä huippuja kun vatkaimen nostaa kulhosta. Kärsivällisyyttä. Se kestää kauemmin kuin munanvalkuaisen vaahdottaminen. Vatkaimen voi myös ihan huoletta kääntää suurelle nopeudelle. Toisin kuin munanvalkuaisia, kikhernevaahtoa ei pysty vatkaamaan liikaa. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on paksuuntunut riittävästi muodostaakseen teräviä huippuja. Mitä tanakampi vaahto, sitä paremmin se pitää muotonsa uunissa.

Siirrä marenkivaahto pursotinpussiin ja pursota siitä pieniä marenkeja uunipellille leivinpaperin päälle. Määrästä tulee kaksi pellillistä eli 32-40 pikkumarenkia. (Ripottele marengeille raastettua limetinkuorta.)  Kuivaa marengit uunissa 100°C kiertoilmassa noin 1,5 - 2 tuntia. Sammuta uuni ja avaa luukku raolleen, mutta jätä marengit jäähtyvään uuniin vielä muutamaksi tunniksi.


4 kommenttia:

  1. Yes! Ohje ilman kananmunaa. Näitä aina kaivataan.

    VastaaPoista
  2. Hienon näköiset:) Olen käyttänyt kikhernelientä esim.jäätelöön ja leivontaan, mutta vieläkin on suunnitelmissa makaronsien ja marenkien teko.

    VastaaPoista
  3. En oo itse vielä tuosta liemestä kokeillut tehdä mitään, mutta näitä tekis mieli kokeilla ihan mielenkiinnosta ja muuten vain :D

    VastaaPoista
  4. @ Helzu
    Ihan munaton juttu - onnistuu meiltä naisilta ;)

    @ Jael
    Aquafaba on aika monikäyttöinen aines. Täytyy yrittää soveltaa sitä muihinkin ruokiin, joissa muuten käytetään kananmunaa.

    @ Kanelitytön kakkuparatiisi
    Täytyy yrittää ottaa tämäkin raaka-aine haltuun. Toivottavasti kukaan ammattiloukkaantuja ei nyt keksi trendikäästi loukkaantua siitä että tässä vaan kulttuurisesti omitaan vegaanijuttuja olematta vegaani tai edes kasvissyöjä ;)

    VastaaPoista