Hummuksen teosta jäi
kikhernelientä, joten päätin pyöräyttää siitä marengit pienen sukulaistytön 6-vuotissynttäreille.
Vegaanisuus ei tässä tapauksessa ollut mitenkään itsetarkoitus, kunhan nyt vaan
hyötykäytin liemen, joka muuten olisi päätynyt viemäriin.
Kikherneliemeen valmistetut
marengit eivät ole yhtä puhtaan valkoisia kuin munanvalkuaisesta vatkatut. Lisäksi
kikherneliemessä on mieto herneen aromi. Siitä syystä halusin marenkiin jotain
erilaista makua, joten korvasin osan sokerista leivontanettikaupasta
tilaamallani limetin makuisella tomusokerilla. Jos kaapissani olisi ollut
vihreää elintarvikeväriä, sitäkin olisi voinut lisätä pari tippaa vaahdon
joukkoon. Rakenteeltaan näistä tuli oikein hyviä, rapeita ja ilmavia, eikä
maussakaan ole moittimista.
Vegaaniset marengit kikherneliemestä
1
dl kikherneiden keitinlientä eli aquafabaa
1,5
dl hienoa kidesokeria
(tai
1 dl hienoa kidesokeria ja 0,5 d limetinmakuista tomusokeria)
(marenkien
päälle yhden limetin raastettu kuori)
Vatkaa
kikherneliemi sähkövatkaimella vaahdoksi niin, että siihen muodostuu
pehmeitä huippuja kun vatkaimen nostaa kulhosta. Kärsivällisyyttä. Se kestää
kauemmin kuin munanvalkuaisen vaahdottaminen. Vatkaimen voi myös ihan huoletta kääntää suurelle nopeudelle. Toisin kuin munanvalkuaisia, kikhernevaahtoa ei pysty vatkaamaan liikaa. Lisää sokeri vähän kerrallaan
koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on paksuuntunut riittävästi
muodostaakseen teräviä huippuja. Mitä tanakampi vaahto, sitä paremmin se pitää
muotonsa uunissa.
Siirrä
marenkivaahto pursotinpussiin ja pursota siitä pieniä marenkeja uunipellille
leivinpaperin päälle. Määrästä tulee kaksi pellillistä eli 32-40 pikkumarenkia.
(Ripottele marengeille raastettua limetinkuorta.) Kuivaa marengit uunissa 100°C kiertoilmassa noin
1,5 - 2 tuntia. Sammuta uuni ja avaa luukku raolleen, mutta jätä marengit
jäähtyvään uuniin vielä muutamaksi tunniksi.
Yes! Ohje ilman kananmunaa. Näitä aina kaivataan.
VastaaPoistaHienon näköiset:) Olen käyttänyt kikhernelientä esim.jäätelöön ja leivontaan, mutta vieläkin on suunnitelmissa makaronsien ja marenkien teko.
VastaaPoistaEn oo itse vielä tuosta liemestä kokeillut tehdä mitään, mutta näitä tekis mieli kokeilla ihan mielenkiinnosta ja muuten vain :D
VastaaPoista@ Helzu
VastaaPoistaIhan munaton juttu - onnistuu meiltä naisilta ;)
@ Jael
Aquafaba on aika monikäyttöinen aines. Täytyy yrittää soveltaa sitä muihinkin ruokiin, joissa muuten käytetään kananmunaa.
@ Kanelitytön kakkuparatiisi
Täytyy yrittää ottaa tämäkin raaka-aine haltuun. Toivottavasti kukaan ammattiloukkaantuja ei nyt keksi trendikäästi loukkaantua siitä että tässä vaan kulttuurisesti omitaan vegaanijuttuja olematta vegaani tai edes kasvissyöjä ;)