Kun alkaa etsiä gribiche –kastikkeen
reseptiä, törmää keskenään hyvin erilaisiin versioihin, joiden kaikkien tekijät
kehuvat kastikettaan siksi aidoksi gribiche –kastikkeeksi. Pääasialliset
raaka-aineet ovat kananmuna, sinappi ja ruokaöljy. Jo tässä yksi käyttää raakaa
keltuaista, toisen mielestä löysäksi keitetty keltuainen on ainoa oikea ja
kolmas vannoo kovaksikeitetyn keltuaisen nimiin. Sinappi vaihtelee tavallisen
dijonin ja karkean dijonin välillä, käyttääpä joku jopa honey dijonia, ja
öljyksi suositellaan suunnilleen kaikkea mahdollista rypsiöljystä
rypäleensiemenöljyn kautta extra virgin oliiviöljyyn. Kastikkeen mausteissa on
vielä näitäkin enemmän variaatioita. Ja kaikkia näitä nimitetään gribicheksi...
Joka tapauksessa, teki tämän
kastikkeen niin tai näin, on vaikea keksiä minkä kanssa se EI sovi. Me nautimme
gribichen valkoisen parsan ja grillatun lihan kanssa. Kastikkeen resepti on
sovellettu siitä, mitä useimmat kokit ovat resepteihinsä käyttäneet.
Varsinainen kastike on vähän
tylsän värinen, sellainen paksuhko ja kellanvihreän epämääräinen mössö, joten
parantelin ulkonäköä lautasella ripottelemalla kastikkeen päälle tomaattia ja tuoreyrttejä.
Sauce Gribiche
1
kovaksikeitetty (10 min) kananmuna
1
rkl Dijon sinappia
3
rkl oliiviöljyä
1
tl valkoviinietikkaa
2
rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
1
rkl pieniä kapriksia
1
pieni suolakurkku leikattuna ihan pieniksi paloiksi
1
tl hienonnettua tuoretta rakuunaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
suolaa ja mustapippuria myllystä
Kuori
kananmuna ja erottele toisistaan keltuainen ja valkuainen.
Laita
kulhoon keltuainen ja murskaa se haarukalla hienoksi. Lisää sinappi, oliiviöljy
sekä valkoviinietikka ja vatkaa ainekset sekaisin.
Lisää
lehtipersilja, kaprikset, suolakurkkupalat sekä rakuuna ja sekoita. Hienonna munanvalkuaiset
ja sekoita nekin kastikkeen joukkoon. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Anna kastikkeen maustua huoneenlämmössä
noin puoli tuntia ennen käyttöä.
Mulle aivan uusi kaveri tämä kastike. Teenpä kans parsan kaveriksi, kiitos!
VastaaPoistaOli hyvää parsan kanssa ja kun grillilihaa jäi pieni pala, se nautittiin aamulla voileivän päällä gribichen jämien kanssa. Nam! Parsaruokia tulee kokatuksi tähän vuodenaikaan melko paljon, joten vaihtelu virkistää, vaikkei muuten kuin uuden kastikkeen kanssa :)
VastaaPoista