Kirjaimellisesti käännettynä pangrattato tarkoittaisi korppujauhoa. Italialaisessa keittiössä pangrattato kuitenkin tarkoittaa maukasta leipämuruseosta, joka antaa rapeaa rakennetta risotto- ja pasta-annoksiin. Muruseos on maustettu kulloiseenkin annokseen sopivilla mausteilla. Sinisimpukkapastaan sopii merellinen sardelli ja makua raikastamaan sitruunankuori. Valkosipuli on ihan must sinisimpukoiden kanssa.
Simpukkapasta
1
kg sinisimpukoita
1 sipuli hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä
kuorittuina
½ punainen chili viipaloituna
2 laakerinlehteä
1,5
dl kuivaa vermuttia
2
rkl kermaa
2
rkl oliiviöljyä
hienonnettua
lehtipersiljaa
Upota
simpukat kylmään veteen, huuhtele ne ja poista mahdollinen ”parta” niistä.
Heitä pois kaikki simpukat, jotka eivät sulkeudu. Valuta vesi pois. Hienonna
sipuli, kuori ja kevyesti murskaa valkosipulinkynnet ja viipaloi chili. Kuumenna
isossa kannellisessa paistinpannussa öljy ja pehmitä sipulia hetki. Lisää
valkosipuli ja anna vielä hetken aikaa muhia hiljaa. Nosta lämpö ja kaada
vermutti pannulle. Kun se on kiehahtanut lisää laakerinlehdet ja chili. Nosta
simpukat pannulle ja sulje kansi. Anna kiehua kannen alla viitisen minuuttia
välillä pannua heilutellen, kunnes kaikki simpukat ovat avautuneet. Jos joku simpukka ei tässä vaiheessa avaudu, heitä se pois. Nosta pannu
sivuun levyltä ja lisää joukkoon kerma ja ripottele pinnalle puolet
lehtipersiljasta. Sulje kansi ja heiluttele taas pannua. Simpukat ovat valmiit
lautaselle.
Pangrattato
n.
80-100 g kuivahtanutta vaaleaa leipää,
kuten sekaleipä, ciabatta
tai
vaikka sämpylät (tilavuudeltaan vajaa puoli litraa)
½
-1 sitruunan kuori
raastettuna
n.
½ tl chilihiutaleita oman maun
mukaan
3 sardellifileetä
2 valkosipulinkynttä
kuorittuina
1
rkl oliiviöljyä
(tarvittaessa hienoa
merisuolaa)
Revi
leipä paloiksi, kuori valkosipulinkynnet ja raasta sitruunan kuori. Laita ne
kaikki sekä sardellifileet monitoimikoneeseen ja anna pyöriä kunnes seos
muistuttaa leivänmuruja. Kuumenna pannulla öljy ja ruskista seosta kunnes se
muuttuu ruskeaksi ja rapsakaksi. Älä polta. Laita sivuun talouspaperin päälle
lautaselle jäähtymään.
Keitä
spagetti ohjeen mukaan miinus 2 minuuttia. Valuta pasta, kaada se simpukoiden
päälle ja sekoita.
Annostele
lautasille, ripottele pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa ja pangrattatoa.
Viimeistele vienosti valkosipulin makuisella karhunlaukkamajoneesilla.
Näyttääpäs hyvältä! Kiitos vermutti-vinkistä. Kokeilen sitä valkoviinin tilalta, kun seuraavan kerran simpukoita valmistan.
VastaaPoistaKiitosta vaan. Minusta valkoviinistä tulee liikaa happamuutta. Vermutti, vaikka onkin kuivaa, antaa enemmän ja miellyttävämpää makua tähän.
VastaaPoista