Talviseen sielunmaisemaan sopii
erinomaisesti ajatus pataruoasta erityisesti silloin, kun pakkanen saa
viihtymään lämpimissä sisätiloissa, vaikka aurinko antaisikin näytteen
olemassaolostaan. Joskus nopeus on valttia ja sellaiseen pataan soveltuu mitä
mainioimmin käristysliha. Se on valmiiksi ohueksi viipaloitua ja näin ollen
kypsyy nopeammin kuin yleensä padoissa käytetty kuutioitu liha. Tähän käy mikä
tahansa kaupan tai omasta pakkasesta löytyvä käristysliha: riistakäristys,
hirvikäristys tai poronkäristys.
Riistapata käristyslihasta
500
g käristyslihaa jäisenä
1 punasipuli
1
tlk olutta (meillä
KukkoPils)
1 liha-juuresliemikuutio
mustapippuria myllystä
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita murskattuna
3-4 timjaminoksaa
½
pkt voimakasta Koskenlaskija
–juustoa
hienoa merisuolaa
Ruskista
nopeasti pannulla parissa erässä lihat ja siirrä sivuun. Hienonna ja kuullota
sipuli. Laita lihat takaisin pannulle sipulin joukkoon. Mausta mustapippurilla
ja kaada olut pannulle. Hienonna liemikuutio ja ripottele murskatut sienet
joukkoon. Laita vielä mukaan timjaminoksat, sekoita, aseta kansi pannun päälle
ja anna porista hiljaa tunnin ajan. Sillä aikaa voit valmistaa lisäkkeeksi joko
uunijuureksia tai perunamuusia – tai vaikka molempia. Tunnin kuluttua lisää
juusto pataan, anna porista vielä 20 minuuttia ja tarkista suolan tarve.
Kypsennykseen voi tietenkin käyttää myös kannellista uunipataa. Tämä on
sellainen ruoka, että sitä voi niin halutessaan valmistaa kerralla enemmänkin.
Yli
jääneestä padasta tulee esimerkiksi loistavia lämpimiä voileipiä, kun pannulla
paahdetulle leivälle laittaa riistapataa, sen päälle juustoraastetta ja
gratinoi koko komeuden uunissa.
Meillä on riistakamera, ihan huvin vuoksi, ja sieltä on mukava seurata eläinten liikehdintää. Olen aina kuitenkin miettinyt että miksi riistaliha on mielestäni epämielyttävän makuista, nyt minulle selvisi että miten paljon eri asiat voivat vaikuttaa lihan makuun, tämähän on ihan oma taiteenlajinsa! Se taitaa olla niin että parhaatkin raaka-aineet voidaan pilata väärällä valmistustavalla.
VastaaPoistahttps://www.erakala.fi/i/lahettavat-ja-tallentavat-riistakamerat/27