Maailmalta löytyy
mielenkiintoisia reseptejä, kun vaan etsii erilaisia pataruokia ja uskaltautuu kokkaamaan uusia, eksoottisia makuja. Netissä surffaillessani päädyin jotain kautta selaamaan
filippiiniläisiä ruokareseptejä ja kun sikäläistä pataruokaa en vielä olekaan
valmistanut, niin ostoslista käteen ja kauppaan. No ei se nyt ihan niin
helposti mennyt. Häränhännät eivät kuulu jokaisen ruokakaupan
valikoimiin ja filippiiniläisten mausteidenkin hankkimiseen tarvittiin etnisten
elintarvikkeiden kauppa.
Kare-kare on filippiiniläinen
häränhäntä-kasvispata, jossa on hyvin erikoinen makuprofiili. Ensivaikutelma
maistettaessa on epäuskoisen hämmentynyt, onkohan kaikki nyt mennyt ihan kuten
pitää, kunnes muutaman lusikallisen jälkeen kaikki loksahtaa kohdalleen ja totta
kai, tältähän sen tietysti pitäisikin maistua! Täyteläisen lihan maun lisäksi
padasta nousee esiin maapähkinävoin sekä filippiiniläinen katkaraputahnan, Bagoongin
maut. Kaukoidässä jokaisella maalla on vähän oman makuisensa katkaraputahna. Onneksi
Hakaniemen Vii-Voanissa minulle osattiin neuvoa ”se oikea” filippiiniläinen. Unohdin
kuitenkin annattojauheen, joka olisi antanut padalle kauniin värin ja vielä
vähän enemmän makua, mutta ei voi mitään. Muita
kare-karen ”pakollisia” aineksia ovat vihreät pavut, munakoiso sekä paksoi,
jotka löytyivät jokaisesta lukemastani reseptistä. Muutamassa reseptissä esiintyneitä erikoisuuksia, kuten banaaninkukkaa, en edes harkinnut lähteä etsimään eli tämä on jonkinlainen kare-karen perusversio. Lisukkeena tarjotaan höyrytettyä
valkoista riisiä sekä filippiiniläistä katkaraputahnaa.
Kare-kare, filippiiniläinen
häränhäntä-kasvispata
800
g häränhäntiä muutaman sentin viipaleina ja mielellään myös halkaistuna
vettä,
suolaa
1
iso sipuli
1
solo valkosipulinkynsi
3
rkl ruokaöljyä
2
munakoisoa (mieluiten aasialaista)
iso
kourallinen vihreitä pitkiä papuja
3
tl filippiiniläistä katkaraputahnaa Bagoong
1
tl annattojauhetta sekoitettuna 2 tl vettä
3
rkl karkeaa maapähkinävoita
suolaa
ja mustapippuria myllystä
3
pientä paksoita
Huuhtele
häränhännät, ripottele niille hiukan suolaa ja laita haudutuspadan pohjalle.
Kaada sitten pataan kiehuvaa vettä sen verran että se peittää lihat. Kypsennä
lihoja ensin tunnin ajan isommalla teholla ja sen jälkeen vielä kolme tuntia
matalammalla lämmöllä. Tämän jälkeen nosta häränhännät pois liemestään. Säästä
liemi. Irrota luista lihat ja poista vielä jäljellä olevat rasvat ja kalvot.
Siirrä lihat odottamaan. Voi ne häränhäntäpalat varmaan sellaisenaankin tarjoilla, mutta minä en erityisemmin rakasta sitä että joudun vielä lautasella perkaamaan lihaa tai kalaa. Tämä on siis tällainen ruokailijaystävällinen versio, jossa kaikki lautasella oleva on täysin syötävää.
Kuori
ja silppua sipuli sekä valkosipuli. Leikkaa papujen päät pois. Leikkaa
munakoisot pienemmiksi paloiksi. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota
siinä sipulisilppu. Lisää pavut sekä munakoisonpalat ja sekoittele niitä hetki
sipulin joukossa. Lisää sitten lihat, lihojen keitinlientä sen verran että se
peittää kasvikset, sekä 3 tl katkaraputahnaa. Sekoita hyvin ja keitä kasviksia
pienellä lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää sitten veteen sekoitettu annatto
sekä maapähkinävoi ja sekoita hyvin. Anna padan kiehua vielä noin 5 minuuttia ja mausta lopuksi suolalla sekä mustapippurilla.
Leikkaa paksoin lehdet irralleen, sekoita ne kare-karen joukkoon ja ota kattila
pois lämmöltä.
Tarjoile
höyrytetyn valkoisen riisin ja filippiiniläisen katkaraputahnan kanssa.
Viime vuonna tutustuin vähän tarkemmin filipiiniläiseen keittiöön: täällä kun on paljon filippiiniläisiä vierastyöläisiä ,joista osa on jäänyt laittomasti, niin eteläisessä Tel Avivisssa on iso filippiiniläinen ruokamarketti jossa käyn välillä tutkimassa erikoisempia ruoka-aineita,ja viime vuonna julkaisin jotain ohjeitakin filippiiniläisestä keittiöstä. .Samalla alueella on myös viikonloppua kohden toimivia filippiiniläisiä ruokakojuja, itse en ole kokeillut mutta kun kävimme ystävän kanssa siellä hän kokeili jotain lihakeittoa joka oli liian suolaista, ja jossa tuntui MSG.
VastaaPoistaFilippiiniläinen keittiö on mielenkiintoinen koska se on saanut vaikutteita niin monesta muusta keittiöstä,mutta se ei kuitenkaan mielestäni ole yhtä hyvä kuin muut aasialaiset keittiöt.
Filippiiniläinen ruoka vaikuttaa olevan todella "monikulttuurista" ;) eikä ihan kaikki reseptit todellakaan houkuta kokeilemaan. Tämä kare-kare oli kyllä hyvää ja to-do-listalla on vielä kana-possu-adobo. Sen ainekset on sentään ostettavissa Suomesta ilman erityistä vaivannäköä.
VastaaPoista