Kaupan kasvishyllyssä oli erikoisen näköisiä kaalinsukuisia vihreitä. Pakkauksessa luki bellaverde & fiorina. Ensimmäiseksi kotimaiseksi kieleksi niiden nimiksi on väännetty varsiparsakaali ja varsikukkakaali. Mahtaisikohan joku markkinahenkisempi osata nimetä ne vähän houkuttelevammin? Joka tapauksessa niiden inspiroimana koriin sujahti myös fenkoli sekä katkarapuja, joista syntyi päivälliseksi loistava fenkoli-katkarapurisotto. Katkaravut saivat ihan uuden ulottuvuuden kun maustoin ne liekittämällä pernodilla. Mmmmm...
Fenkoli-katkarapurisotto
1
fenkoli (n. 200 g)
1
pieni keltasipuli
1
valkosipulinkynsi
3
rkl voita
2
rkl oliiviöljyä
1,5
dl risottoriisiä
1
dl valkoviiniä
n.7
dl kasvislientä
mustapippuria
myllystä
1
kevätsipuli
(suolaa
jos tarvitsee)
200
g kuorittuja katkarapuja
suolaliemessä
1 valkosipulinkynsi
hienonnettuna
5
cl Pernodia
oliiviöljyä
bellaverdeä
ja fiorinaa
Viipaloi
fenkoli mandoliinilla mahdollisimman ohuiksi (1-2 mm) viipaleiksi. Leikkaa
sipuli ja valkosipulinkynsi oikein pieniksi kuutioiksi. Kuumenna voi ja öljy
kattilassa, lisää sipulit sekä valkosipulit ja kuullota niitä pari minuuttia.
Laita fenkoliviipaleet pannulle ja jatka
kuullottamista viitisen minuuttia. Lisää riisi ja sekoittele niitä kasvisten
joukossa toiset viisi minuuttia. Pannu ei saa olla liian kuuma: sipuli ei saa
ruskistua eikä riisi palaa. Lisää valkoviini ja hämmentele seosta kunnes neste
on lähes haihtunut. Lisää vajaa puolet kasvisliemestä ja odota että neste
imeytyy riisiin. Lisää loppu kasvisliemi erissä ja anna risoton hautua lähes
kypsäksi. Lisää viimeksi kevätsipuli ja parmesaaniraaste ja sekoittele kunnes
juusto on sulanut. Mausta mustapippurilla.
Kun
risotto alkaa olla valmista lorauta tilkka oliiviöljyä toiselle pannulle ja
kuullota siinä hetki valkosipulia. Puristele katkaravuista liika neste pois ja
kuumenna - älä paista - ne pannulla. Nosta pannun lämpö nopeasti, kaada Pernod
pannulle ja liekitä pyrstöt. Liesituuletin tulee ottaa pois päältä ja
muutenkaan pannu ei saa olla sen alla liekitettäessä ettei syty rasvapaloa.
Siirrä odottamaan tarjoilua.
Ostin
siis pakkauksen, jossa oli bellaverdeä ja fiorinaa eli varsiparsakaalia ja
varsikukkakaalia. Ryöppäsin niitä suolalla maustetussa vedessä noin 4 minuutin
ajan, valutin ja laitoin tarjolle risoton viereen. Katkaravut nosteltiin
risoton päälle lautaselle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti