Taas pitäisi laittaa jotain kalaruokaa,
mutta millaista... Minä ja M kävimme läpi erilaisia kala- ja
reseptivaihtoehtoja, mutta jotenkin yksikään ei nyt oikein napannut. Ettei
elämä kävisi liian helpoksi, reseptissä pitäisi mielellään myös olla jotain
sellaista uutta, että sen voi päivittää blogiin. Eihän meillä täällä olekaan
ennestään kuin 199 ”kala” –tunnisteella merkittyä päivitystä. Olimme kumpikin
ihan varmoja, että venäläisen keittiön klassikkopiirakan, lohicoulibiacin
resepti oli päivitetty tänne jo vuosia sitten. Näyttää kuitenkin siltä, että
siitä on vain puhuttu mutta ei tehty. Tai siis coulibiac on tehty, mutta liian
kauan sitten, viimeksi varmaan joskus ennen kuin aloitimme ruokablogin
kirjoittamisen. Se ratkaisi asian ja tällainen lohipiirakka sopii erinomaisesti
myös pääsiäispöytään. Siis suunta kauppahalliin hakemaan sopivan kokoinen pala
lohikalaa.
Reseptistä riittää ateriaksi
kuudelle.
Lohicoulibiac
rahkavoitaikina
250
g voita
4
dl vehnäjauhoa
1
tl leivinjauhetta
1
tl suolaa
250
g maitorahkaa
täyte
1,5
dl risottoriisiä
3
rkl tillisilppua
4
kananmunaa
150
g babypinaattia
500
g graavilohta
voiteluun
1
kananmuna
Valmista
ensin rahkavoitaikina. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja laita ne
kulhoon. Sekoita jauhoihin leivinjauhe sekä suola ja kaada voikuutioiden
päälle. Nypi voi ja jauhot tasaiseksi muruksi ja sekoita lopuksi rahka
muruseoksen joukkoon. Älä vaivaa taikinaa. Laita taikina kelmun alle ja
jääkaappiin noin tunniksi ennen käyttöä.
Keitä
risottoriisi runsaassa, suolatussa vedessä kypsäksi, valuta ylimääräinen vesi
ja sekoita tillisilppu riisin joukkoon. Jäähdytä riisi. Keitä kananmunat
koviksi, jäähdytä munat ja viipaloi ne. Ryöppää pinaatti ja lopuksi puristele
pois ylimääräinen vesi.
Jaa
rahkavoitaikina kahteen osaan ja kauli ensin pohja kahden leivinpaperin
välissä. Pohjan tulisi olla suunnilleen puolen sentin paksuinen ja noin 18 x 35
cm pitkä. Leikkaa taikinan reunat suoriksi. Kauli sitten piirakan kansi myös
kahden leivinpaperin välissä. Sen tulisi olla myös noin puolen sentin
paksuinen, mutta hiukan leveämpi ja pidempi kuin pohja. Leikkaa siitäkin reunat
siisteiksi ja laita se papereineen jääkaappiin odottamaan.
Täytä
piirakan pohja siten, että ensin levität sille riisi-tilliseosta. Jätä taikinaa
näkyviin noin 1,5-2 cm joka reunalta. Lado riisin päälle kananmunaviipaleita,
niiden päälle tasainen kerros ryöpättyä pinaattia, sitten kerros graavilohta ja lopuksi vielä
kerros kananmunaviipaleita. Ota sitten jääkaapista piirakan kansilevy, nosta
pohjan reunat ylös ja taita kansi siten että se kääntyy kaikilta reunoiltaan hiukan piirakan alle. Voitele
lohipiirakka vatkatulla kananmunalla ja pistele kuoreen haarukalla reikiä jotta
höyry pääsee ulos. Kypsennä coulibiac
200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Hernepyree ja tilliöljy sopivat hyvin
lohicoulibiacin kanssa.