TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Bataatti-aurajuustovuoka ja kolmen pippurin kanakastike



Bataatti-aurajuustovuoka on ihan täydellinen broilerin lisuke, vaikka sopii se monen muunkin liharuoan kaveriksi. Vaikkapa joulukinkulle. Tai lihapulllille.

Tavallista harmaata arkea piristää kummasti se, että ruoka on värikästä ja hyvän makuista. Kuten tämä, bataattia, broileria ja ruusukaalia. Reseptistä riittää neljälle normaalinälkäiselle.


Bataatti-aurajuustovuoka

1 iso (n. 1 kg)  bataatti
2  munaa
1 dl  (ruoka)kermaa
1 tl  suolaa
0,5 tl sipulijauhetta
150 g  Aurajuustomurua
2 rkl  hienonnettua tuoretta salviaa

Halkaise bataatti ja laita puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle leikattu puoli paperia vasten. Laita pelti uuniin ja kypsennä bataattia 200 asteessa noin 1 tunti. Bataatti on kypsä kun haarukka uppoaa siihen vaivattomasti. Jos tunti ei ihan riitä, anna sille 5-15 minuuttia lisäaikaa. Ota kypsä bataatti uunista ja jäähdytä sitä hetki. Vedä kuori irti ja leikkaa sisus noin sentin kuutioiksi.

Riko kulhoon munat ja vatkaa ne kevyesti. Lisää kerma, suola, sipulijauhe, Aurajuustomuru sekä hienonnettu salvia ja sekoita. Kaada bataattikuutiot aurajuustoseoksen joukkoon, sekoita hyvin ja siirrä massa uunivuokaan. Paista uunissa  220 asteessa 15-25 minuuttia kunnes seos on kauttaaltaan kuumaa ja juusto hiukan sulanut.

Tämän voi valmistaa etukäteen jääkaappiin odottamaan, mutta silloin viimeisessä paistossa uuninlämpö kannattaa laskea 200 asteeseen ja pidentää aikaa, jotta seos lämpiää myös sisältä.



Kanaa kolmen pippurin kastikkeessa

600 g  broilerin luuttomia rintafileetä
1 tl  mustapippureita
1 tl  valkopippureita
1 tl  viherpippureita
1 tl  suolaa
1 rkl  voita
1 rkl  ruokaöljyä
1 rkl  hienonnettua tuoretta salviaa
1-2 dl  kermaa
hiukan suolaa jos tarvitaan

Leikkaa broilerinfileet pitkittäin ohuemmiksi viipaleiksi ja levitä ne työlaudalle vierekkäin. Laita pippurit mortteliin ja hierrä ne melko hienoksi jauheeksi. Lisää pippuriseokseen suola ja sekoita. Ripottele suola-pippuriseosta broilerifileille molemmin puolin. Kaikkea ei tarvitse käyttää jos tykkää vähemmän pippurisesta ruoasta. Kuumenna paistinpannulla voi ja öljy ja ruskista broileriviipaleet siinä. Nosta kypsät viipaleet erikseen ja ripottele pannulle hienonnettu salvia. Sekoita hetki ja lisää kerma. Anna kastikkeen kiehua minuutin tai pari kunnes se on hiukan saostunut. Tarkista maku ja lisää suolaa jos on tarpeen. Kaada valmis kastike broileriviipaleiden päälle.



Ruusukaali-päärynäpaistos

500 g  ruusukaalia
3  kevätsipulia varsineen
2  päärynää
1 dl  saksanpähkinöitä
1 rkl ruokaöljyä
ripaus suolaa

Huuhtele ruusukaalit, halkaise ne ja leikkaa kanta pois. Irrota ulommaisia lehtiä niin paljon kuin suosiolla lähtee irti ja laita sisäosat eri kulhoon. Kuori päärynät, poista siemenkota, leikkaa hedelmät pieniksi kuutioiksi ja lisää ruusukaalinlehtien joukkoon. Murskaa saksanpähkinät karkeasti. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna pannulla ruokaöljy ja freesaa siinä ruusukaalien kovemmat sisäosat sekä hienonnettu kevätsipuli. Lisää ruusukaalinlehdet, päärynäkuutiot sekä saksanpähkinät ja freesaa seosta vielä pari minuuttia kunnes ruusukaalit ovat hiukan pehmenneet. Mausta ripauksella suolaa.


maanantai 29. tammikuuta 2018

Turskafileetä misokastikkeessa



Viikon kalaruoan ainekset löytyivät Ruoholahden K-citymarketista, jossa lienee tällä hetkellä pääkaupunkiseudun ruokakauppojen paras kalatiski (ei ole maksettu mainos). Vinkkejä tänne, jos joku tietää vielä paremman. Kokin laiskuutta on se, että sieltä yhdestä paikasta sai myös kaikki muut ostoslistan tuotteet, kuten mirinin ja misotahnan, vaikka niitä joutuikin vähän aikaa etsimään ennen kuin oikea hylly löytyi. Ainesten määrä keittiön työpöydällä näytti ensin valtavalta, mutta kun ne lopulta olivat lautasella, tässä oli juuri sopiva kahden hengen kala-annos.


Turskafileetä misokastikkeessa

400 g  tuore, nahaton turskan selkäfilee
hiukan suolaa
2 rkl  Sakea
2 rkl  Miriniä
4 rkl  vaalea misotahnaa
1 rkl  soijakastiketta
½ tl  seesamiöljyä

Vispaa keskenään sake, mirin, misotahna, soijakastike sekä seesamiöljy. Hiero hiukan suolaa kalafileeseen, leikkaa filee 2-4 osaan ja laita tiiviisti suljettavaan muovipussiin yhdessä kastikkeen kanssa. Puristele pussia sen verran että kalanpalat peittyvät kokonaan kastikkeeseen. Jätä maustumaan huoneenlämpöön noin tunniksi.

Laita leivinpaperi uunivuoan pohjalle ja aseta kalapalat siihen. Kaada päälle kastike muovipussista. Kypsennä kalaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia (riippuu fileen paksuudesta) ja sen jälkeen ylätasolla grillivastuksen alla vielä sen verran, että kalan pinta saa hiukan väriä. (Varo ettei leivinpaperi kärähdä!)


Paksoita, sieniä ja nuudelia

1 rkl  Miriniä
2 rkl  soijakastiketta
1 tl  seesamiöljyä
1 tl  raastettua tuoretta inkivääriä
1  valkosipulinkynsi hienonnettuna
1  pieni linnunsilmächili hienonnettuna

200 g  ruskeita herkkusieniä
400 g  paksoita
3  kevätsipulia
2 rkl  (maapähkinä)öljyä
100 g  pikanuudeleita

kourallinen suolapaahdettuja maapähkinöitä
1  kevätsipuli ohuina viipaleina
kourallinen tuoretta korianteria

Sekoita ensin maustekastike ja jätä se odottamaan. Leikkaa paksoit sentin viipaleiksi. Viipaloi 3 kevätsipulia ja sekoita ne paksoin joukkoon. Leikkaa herkkusienet ohuiksi viipaleiksi. Kypsennä nuudelit ja laita ne odottamaan. Kuumenna wokkipannu tai iso paistinpannu ja laita siihen sieniviipaleet. Hämmennä kunnes sienistä alkaa irrota kosteutta. Lisää öljy (jos ei ole maapähkinäöljyä, käytä ihan tavallista rypsiöljyä) sekä paksoi-kevätsipuliseos ja sekoita hetki. Lisää maustekastike ja sekoittele vielä 3-4 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää joukkoon kypsät nuudelit ja sekoita.

Paksoin juuriosa on aika koristeellisen näköinen ruusuke. Siitä voi jättää ehjäksi viimeiset pari senttiä ja paahtaa pannulla koristeeksi.

Laita lautasille ensin wokattu kasvis-nuudeliseos, sen päälle kala ja viimeistele rouhituilla maapähkinöillä, kevätsipulilla sekä korianterisilpulla. Ja sitten vielä se paksoiruusuke :)


lauantai 27. tammikuuta 2018

Minipannukakuista ihana jälkiruoka



Minipannukakut muffinvuoassa ovat jotenkin nätimpiä kuin isosta pannukakusta leikatut palaset. Tai ehkä se on vaan makuasia, sillä nämähän muistuttavat läheisesti brittiserkkuaan Yorkshire puddingia. Jos olisin kaatanut taikinan hyvin öljyttyihin, uunikuumiin vuokiin, ne olisivat (ehkä)  kohonneetkin yhtä komeasti kuin brittiläiset Yorkshire puddingit Sunday dinnerille (siis kyllä, britit ihan oikeasti syövät pääruokana pannukakkuja paistin ja kastikkeen kanssa…). 

Mutta tämä tässä on jälkiruoka. Jäätelön, marjojen ja kastikkeen kanssa ihan upea jälkiruoka vaikka siskonmakkaraborssille. Tai vaikka "vaalikahville", huomisiltana nautittavaksi presidentinvaalituloksia odotellessa. Sopii yhtä hyvin niin voiton juhlistamiseen kuin lohtusyömiseksi sille, jonka omasta ehdokkaasta ei sitten tullutkaan presidenttiä.



Minipannukakut muffinvuoassa

1,5 dl  vehnäjauhoa
ripaus suolaa
1 tl  sokeria
1  muna
2,5 dl  maitoa
20 g  jäähtynyttä voisulaa
voita vuokien voiteluun

Sekoita keskenään vehnäjauho, suola sekä sokeri ja lisää kananmuna. Sekoita huolella. Lisää maito vähän kerrallaan ja vatkaa kunnes taikinassa ei enää ole kokkareita. Lisää lopuksi jäähtynyt voisula, sekoita hyvin ja anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia ennen paistamista.

Voitele muffinvuoan kolot huolella voilla. Saa laittaa aika paksun kerroksen, että pannukakut on helpommat irrottaa. Jaa taikina tasan muffinvuoan koloihin (6 kpl).

Kypsennä minipannarit uunin keskitasolla 220 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes niiden pinta on ruskistunut kullanruskeaksi. Jäähdytä pannukakut.

Tarjoile jäätelön, hillon, kermavaahdon, marjojen ym kanssa. Tässä hillo on nopeasti keitetty kolmen passionhedelmän sisuksesta ja 150 grammasta Bonnen mangososetta. Lisäksi annoksiin on ripoteltu hiukan marenkimuruja.