Kerran
vuodessa täytyy kokata sorsa-ateria. Yhtenä kappaleena kypsennetty sorsa on
vaikea saada tasaisesti sopivan kypsäksi, jolloin koivet jäävät sitkeiksi
samalla kun rintalihat ylikypsyvät maksaisen makuisiksi. Tänä vuonna sorsamme
rintafileet eli täkkälihat laitettiin kypsymään vakuumipussissa vesihauteeseen,
koivet konfitoitiin uunissa ankanrasvassa ja sorsan rangasta keitettiin padassa
maukas kastike. Kaikki oli valmista suunnilleen samanaikaisesti. Kastikkeen
lisäksi rankaan jääneistä lihanrippeistä saatiin raaputetuksi myös karvaisille
keittiöapulaisille pientä ”strösseliä” normiruoan mausteeksi. Koko sorsa
käytettiin siis mahdollisimman tarkkaan. Sorsan lisukkeiksi nautimme
ankanrasvassa paistettuja perunoita, haudutettua punakaalia sekä
hölskykurkkuja.
Sorsanfileet
sous vide
yhden sorsan rintafileet nahkoineen (2 kpl)
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
6-8 oksaa tuoretta timjamia
paistamiseen nokare kirkastettua voita tai ankanrasvaa
Roseeksi kypsennetyn sorsanfileen sisälämpötilan
tulisi olla 57-60 astetta. Fileet kypsennetään ensin vesihauteessa, minkä
jälkeen ne ruskistetaan nopeasti pannulla. Mausta fileet suolalla ja
mustapippurilla ja laita ne timjaminoksien kanssa muovipussiin. Vakumoi
pussista ilmat pois ja laita rintalihat kypsymään vesihauteeseen 57 asteeseen
noin kolmeksi tunniksi. Ota lihat pois vakuumista, anna vetäytyä 5-10 minuuttia
ja taputtele ne kuiviksi. Kuumenna pannulla voi/ankanrasva ja ruskista pinnat nopeasti,
nahkapuoli hiukan kauemmin jotta siitä tulisi syötävän rapea.
Sorsankoipiconfit
yhden sorsan koivet
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
6-8 oksaa tuoretta timjamia
ankanrasvaa sen verran että koivet peittyvät kokonaan
Musta koivet suolalla sekä pippurilla ja laita sopivan
kokoiseen uuninkestävään astiaan. Peitä koivet timjaminoksilla ja lisää
ankanrasvaa sen verran että koivet peittyvät kokonaan. Kypsennä koipia uunissa
ensin 120 asteessa 1 tunti ja sen jälkeen 100 asteessa 1-2 tuntia kunnes
koipien liha on täysin kypsää ja pehmeää. Poista koivista pehmeä nahka ennen
tarjoilua.
Sorsakastike
1 sorsan
ranka ja siivet
1 porkkana
5 cm pala
purjoa
1 sipuli
pätkä palsternakkaa
pari timjamin
ja rosmariinin oksaa
7,5 dl kanalientä
(ei kuutio)
tai kunnon lihalientä
merisuolaa
myllystä
valkopippuria
myllystä
ankanrasvaa
tai kirkastettua voita
1,5 rkl voita
1,5 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sinihomejuustoa
2 rkl mustaherukkahyytelöä
1,5 dl kuohukermaa
Huuhdo ranka, irrota siivet ja paloittele ranka
paremmin pataan sopivaksi. Paloittele porkkanat, palsternakka, sipuli ja purjo.
Ruskista sorsanpalat pannulla, mausta ja siirrä ne pataan. Ruskista hieman
samalla pannulla myös kasviksia ja lisää nekin pataan. Lisää liemi sekä yrtit
ja anna kiehua hiljaa kannen alla noin tunnin ajan. Siivilöi liemi talteen.
Keitä lientä kokoon puhtaassa kattilassa niin, että 2/3 on jäljellä. Sekoita
pehmennyt voi ja vehnäjauhot keskenään ja sekoita se hyvin vispaten sorsaliemeen.
Mausta kastike sinihomejuustolla ja mustaherukkahyytelöllä makusi mukaan.
Mausta suolalla ja pippurilla tarvittaessa. Sekoita lopuksi kerma joukkoon ja
kuumenna.
Maustemuru
8 kuivattua mustaa oliivia
2 tl tuoreita timjaminlehtiä
6 kokonaista mustapippuria
muutama rae karkeaa merisuolaa
Laita kaikki mausteet mortteliin ja murskaa ne.
Ripottele annosten päälle viimeistelyksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti