Suussa sulavaa
lihaa ja pehmeää luuydintä! Tämä herkullinen ruoka on sellaista, jonka voi
laittaa täysin valmiiksi ja pakata mukaan vaikka mökille lähtiessä. Perillä
tarvitsee vain keittää perunat/riisi/risotto milanese ja kuumentaa osso buco, ja ruoka on nopeasti
valmis nälkäiselle joukolle. Lisäksi voi valmistaa pikaisen gremolatan sitruunasta, valkosipulista ja persiljasta. Aikoinaan meillä piti olla aina vähintään 5
potkakiekkoa, koska jokainen aikuinen ja lapsi halusi saada oman ydinluun.
Nykyisin kaupoista saa myös pelkkiä ydinluita, joten lihan määrä on paremmin
säädeltävissä ja silti kaikki saavat oman luun. Tein tämän taas viidelle
ruokailijalle, joten siksi 5 muhkean kokoista potkakiekkoa.
Perinteinen
naudan osso buco
5 kpl naudan
potkakiekkoja (1,7 kg)
vehnäjauhoja
suolaa
oliiviöljyä
tai kirkastettua voita
2 sipulia
1 porkkana
voita
5 cm pätkä purjoa
2 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
n. 1 tl kuivattua
timjamia
2 tlk hyvänlaatuisia
tölkkitomaatteja kuten esim. San Marzano
(ei perustomaattimurskaa)
hyppysellinen sokeria
1 tomaattitölkillinen
kuumaa vettä
1 lihaliemikuutio
tai –amme)
mustapippuria
myllystä
Taputtele potkakiekot kuiviksi. Laita kulhoon
vehnäjauhoja ja mausta ne suolalla (ja halutessasi myös pippurilla). Kierittele
kiekot perusteellisesti jauhosekoituksessa ja kopistele ylimääräinen jauho
pois. Ruskista kiekot pannulla oliiviöljyssä tai kirkastetussa voissa ja siirrä
ne uunivuokaan odottamaan. Laita samalle pannulle voita ja kuullota siinä
kuutioiksi pilkotut sipulit ja porkkana. Lisää sitten hienonnettu valkosipuli
ja purjo. Kaada tomaatti pannulle ja ripottele sokeri. VINKKI: Avaa tomaattipurkki
ja leikkele tomaatit purkissa liemessään saksilla pienemmiksi, jolloin kaikki
on valmista jo pannulle kaadettaessa. Pannulla pilkkominen on hankalampaa.
Lisää myös kiehuva vesi ja liemikuutio. Laita sekaan myös timjami ja
laakerinlehdet. Kaada seos uunivuokaan ruskistettujen lihojen päälle ja
kypsennä 175°C uunissa 3 tuntia. Tarkista maku ja lisää suolaa ja/tai pippuria
tarvittaessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti