TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

lauantai 29. heinäkuuta 2017

Yukhoe, eli kun ei tee mieli grillata...



…mutta silti tekee mieli jotakin lihaista. Silloin toimisi ehkä tartarpihvi? Turussa oli tänään hellepäivä ja sellainen harvinaisuus saa heti kylmään pohjoiseen ilmastoon tottuneen suomalaisen kaipaamaan jotain viilentävää. Löytyy toki kaikenlaisia juomia, mutta kun ei jaksaisi mökillä edes grillata, niin olennainen osa kesää kuin se onkin. Kun kokkaa yhdelle, on päätös päivän menusta helppo. Asiasta ei tarvitse edes keskustella (vaikka Tuplaespresso rakastaakin tartarpihviä). Tavallinen tartarpihvi on vaan jo niin moneen kertaan tullut nautittua, että kaipasin sille vaihtoehtoja. Sellainen löytyikin netistä: Yukhoe eli tartarpihvi korealaiseen tapaan. Idea on sama kuin perinteisessä tartarissakin eli ensiluokkaista tuoretta naudanlihaa, joka ensin viipaloidaan ohuen ohuiksi viipaleiksi, hienonnetaan veitsellä pienen pieniksi kuutioiksi tai jauhetaan karkeahkoksi ja sitten maustetaan asiankuuluvilla mausteilla ennen nauttimista. Turun Stockan herkusta ostin tuoretta tartarnautaa, joka jauhettiin odottaessani. Kiikutin lihan nopeasti jääkaappiin.


Yukhoe eli tartarpihvi korealaiseen tapaan

Extratuoretta naudanlihaa 150 – 200 g / ruokailija (tai oman mieltymyksen mukainen määrä) valitsemallasi tavalla hienonnettuna.

Soijakastike lihalle
3 rkl              soijaa
1 rkl              seesamiöljyä
1                    valkosipulinkynsi raastettuna
½ rkl             paahdettuja seesaminsiemeniä
1                    uuden sadon sipuli pieneksi hienonnettuna
                      mustapippuria myllystä

Jos viipaloit käyttämäsi lihan, niin tämä kastike toimii marinadina sille. Laita lihat hetkeksi kastikkeeseen ja nosta ne sitten lautaselle. Jos käytät hienonnettua tai jauhettua lihaa, niin sekoita kastiketta lihan joukkoon. Ei tolkuttomasti, mutta niin, että sitä on joka puolella. Älä vatkaa lihaa vaan nostele kastike sen joukkoon lusikalla niin, että lihan rakenne säilyy. Nosta liha lautaselle ilman, että taputtelet sen pihviksi. Sen muoto saa olla hieman epämääräinen.

Lisäkkeiksi
1                    päärynä juliennesuikaleina
                      sitruunamehua
                      uuden sadon sipulin tai kevätsipulin varsia juliennesuikaleina
                      paahdettuja pinjansiemeniä
                      paahdettuja seesaminsiemeniä
1                    keltuainen/pihvi halutessasi

Extrana
                      paahtoleipäkolmioita
                      pannutettuja kantarelleja (vain pannutus ja hitunen suolaa ja pippuria myllystä)

Tähän aikaan päärynät eivät ole parhaimmillaan, mutta Stockalla oli Etelä-Afrikkalainen lajike Forelle, joka oli mukavan raikas ja kiinteä ja se toimi hienosti tässä. Alkuperäisreseptissä käytetään japanilaista omenapäärynää Nashia. Kuori päärynä ja viipaloi se mandoliinilla tai terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi ja suikaloi viipaleet. Laita ne astiaan jossa on kylmää vettä ja 2 rkl sitruunamehua, jotta päärynä ei tummu. Paahda pinjan- ja seesaminsiemenet ja jäähdytä.

Kuivaa viipaleet ja asettele ne pihvin päälle samoin kuin sipulisuikaleet. Ripottele pinnalle paahdettuja pinjan- ja seesaminsiemeniä. Laita soija/seesamiöljykastiketta kulhoon, josta sitä voi dipata. Kananmunankeltuaisen voi myös laittaa joko pihvin päälle tai erilliseen kulhoon, johon lihaa voi dipata. Itse jätin sen tällä kertaa pois.

En voinut vastustaa kauniita tuoreita uuden sadon kantarelleja, vaan laitoin niitä lautaselle pihville lisukkeeksi. Maistuivat taas mainioilta.


2 kommenttia:

  1. Vähän aasialaisittain tehty tartari on kyllä herkkua. Muistelen joskus syöneeni salaatin lehden sisältä jotakin tartaria :)

    VastaaPoista
  2. Kivaa vaihtelua ja annoskin näyttää ihka uudelta.

    VastaaPoista