…mutta
silti tekee mieli jotakin lihaista. Silloin toimisi ehkä tartarpihvi? Turussa
oli tänään hellepäivä ja sellainen harvinaisuus saa heti kylmään pohjoiseen
ilmastoon tottuneen suomalaisen kaipaamaan jotain viilentävää. Löytyy toki
kaikenlaisia juomia, mutta kun ei jaksaisi mökillä edes grillata, niin
olennainen osa kesää kuin se onkin. Kun kokkaa yhdelle, on päätös päivän
menusta helppo. Asiasta ei tarvitse edes keskustella (vaikka Tuplaespresso
rakastaakin tartarpihviä). Tavallinen tartarpihvi on vaan jo niin moneen
kertaan tullut nautittua, että kaipasin sille vaihtoehtoja. Sellainen löytyikin
netistä: Yukhoe eli tartarpihvi korealaiseen tapaan. Idea on sama kuin
perinteisessä tartarissakin eli ensiluokkaista tuoretta naudanlihaa, joka ensin
viipaloidaan ohuen ohuiksi viipaleiksi, hienonnetaan veitsellä pienen pieniksi
kuutioiksi tai jauhetaan karkeahkoksi ja sitten maustetaan asiankuuluvilla
mausteilla ennen nauttimista. Turun Stockan herkusta ostin tuoretta
tartarnautaa, joka jauhettiin odottaessani. Kiikutin lihan nopeasti
jääkaappiin.
Yukhoe
eli tartarpihvi korealaiseen tapaan
Extratuoretta naudanlihaa 150 – 200 g / ruokailija
(tai oman mieltymyksen mukainen määrä) valitsemallasi tavalla hienonnettuna.
Soijakastike
lihalle
3 rkl soijaa
1 rkl seesamiöljyä
1 valkosipulinkynsi
raastettuna
½ rkl paahdettuja
seesaminsiemeniä
1 uuden
sadon sipuli pieneksi hienonnettuna
mustapippuria
myllystä
Jos viipaloit käyttämäsi lihan, niin tämä kastike
toimii marinadina sille. Laita lihat hetkeksi kastikkeeseen ja nosta ne sitten
lautaselle. Jos käytät hienonnettua tai jauhettua lihaa, niin sekoita
kastiketta lihan joukkoon. Ei tolkuttomasti, mutta niin, että sitä on joka
puolella. Älä vatkaa lihaa vaan nostele kastike sen joukkoon lusikalla niin,
että lihan rakenne säilyy. Nosta liha lautaselle ilman, että taputtelet sen
pihviksi. Sen muoto saa olla hieman epämääräinen.
Lisäkkeiksi
1 päärynä
juliennesuikaleina
sitruunamehua
uuden
sadon sipulin tai kevätsipulin varsia juliennesuikaleina
paahdettuja
pinjansiemeniä
paahdettuja
seesaminsiemeniä
1 keltuainen/pihvi
halutessasi
Extrana
paahtoleipäkolmioita
pannutettuja
kantarelleja (vain pannutus ja hitunen suolaa ja pippuria myllystä)
Tähän aikaan päärynät eivät ole parhaimmillaan, mutta
Stockalla oli Etelä-Afrikkalainen lajike Forelle, joka oli mukavan raikas ja
kiinteä ja se toimi hienosti tässä. Alkuperäisreseptissä käytetään japanilaista
omenapäärynää Nashia. Kuori päärynä ja viipaloi se mandoliinilla tai terävällä
veitsellä ohuiksi viipaleiksi ja suikaloi viipaleet. Laita ne astiaan jossa on
kylmää vettä ja 2 rkl sitruunamehua, jotta päärynä ei tummu. Paahda pinjan- ja
seesaminsiemenet ja jäähdytä.
Kuivaa viipaleet ja asettele ne pihvin päälle samoin
kuin sipulisuikaleet. Ripottele pinnalle paahdettuja pinjan- ja
seesaminsiemeniä. Laita soija/seesamiöljykastiketta kulhoon, josta sitä voi
dipata. Kananmunankeltuaisen voi myös laittaa joko pihvin päälle tai erilliseen
kulhoon, johon lihaa voi dipata. Itse jätin sen tällä kertaa pois.
En voinut vastustaa kauniita tuoreita uuden sadon kantarelleja,
vaan laitoin niitä lautaselle pihville lisukkeeksi. Maistuivat taas mainioilta.
Vähän aasialaisittain tehty tartari on kyllä herkkua. Muistelen joskus syöneeni salaatin lehden sisältä jotakin tartaria :)
VastaaPoistaKivaa vaihtelua ja annoskin näyttää ihka uudelta.
VastaaPoista