Lähi-Idän
keittiöstä tuttu hummus tarkoittaa suomeksi kikherneitä. Soseutettuna tahinin (eli
seesaminsiementahnan), sitruunamehun ja valkosipulin kanssa siitä tulee maukas
levite, jota käytetään yleensä pita-leivän päällä. Kotitekoisen hummuksen
valmistus sujuu hyvin ja nopeasti ihan kotikeittiössä. Jos haluaa tehdä siitä
ihan ”viimeisen päälle” sileää, kikherneet kannattaa kuoria. Se ei ole temppu
eikä mikään, vaikka viekin ihan vähän enemmän aikaa. Kikherne kerrallaan ne
otetaan etusormen ja peukalon väliin ja puristetaan. Plops – sitkeä kuori on
irti ja herne soseutettavissa – plops, plops, plops,… No meni siihen runsas
vartti kun plopsauttelin kaikki kikherneet kuorettomiksi.
Hummuksen
kanssa valmistin perinteistä kesäsalaattia tomaateista, kurkusta ja
punasipulista. Pilkoin joukkoon myös ihanan tummanpuhuvia viinirypäleitä, jotka
makeudellaan komppasivat kivasti aterian muita elementtejä. Leivät leikkasin
kolmioiksi ja paahdoin kevyesti uunipellillä.
Silkinsileä
hummus
350 g kikherneitä
suolaliemessä
100 g tahinia
0,5 dl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
pinnalle
oliiviöljyä
sumakkijauhetta
tuoretta hienonnettua lehtipersiljaa
Valuta kikherneet ja säästä liemi. Huuhtele kikherneet
huolella, kuori ne ja laita kikherneet, tahini, sitruunamehu, valkosipulinkynnet
sekä suola yleiskoneen kutteriin. Käynnistä kone ja pyöritä aineksia niin kauan
että ne soseutuvat. Lisää kikhernepurkin suolalientä pikkutilkka kerrallaan sen
verran, että tahnan koostumus alkaa muistuttaa paksua, mutta notkeaa perunasosetta.
Siirrä hummus matalaan astiaan ja viimeistele tilkalla
oliiviöljyä sekä sumakilla ja lehtipersiljalla.
Kesäsalaatti
1 tavallinen kurkku tai 2-3 avomaankurkkua
400 g kirsikkatomaatteja tai muita minitomaatteja
1 punasipuli
2 kevätsipulia
varsineen
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
salaatinkastike
2 rkl sitruunamehua
4 rkl oliiviöljyä
2 tl sokeria
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne neljään osaan. Pese
kurkut ja leikkaa ne noin sentin kuutioiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se
pieniksi kuutioiksi. Viipaloi kevätsipulit ohuelti. Sekoita ainekset keskenään.
Ravista salaatinkastikkeen ainekset hyvin sekaisin ja
tarjoile kesäsalaatin ja leivän kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti