Jos Ahti
ei suo antejaan, niin kaupan pakasteallas on takuuvarma paikka löytää ainekset
merelliseen ruokaan, vaikka risottoon.
Merenelävärisotto
1 kuivattu
chilipalko
2 valkosipulinkynttä
kuorittuna ja kevyesti murskattuna
oliiviöljyä
300 g äyriäissekoitusta
(pakaste)
200 g kuorittuja
jättiravun pyrstöjä (pakaste)
n. 2,5 dl risottoriisiä
(Carnaroli)
2 pientä
uuden sadon sipulia paloiteltuna (ei vihreää vartta)
1 hyppysellinen
fenkolin siemeniä
1 dl kuivaa
valkoviiniä (Alsacen Riesling sopii tähän makumaailmaan)
1 pss sahramia
1 l kalalientä
(tässä 1 kalaliemikuutio + 1 kasvisliemikuutio + 1 rkl kalakastiketta)
mustapippuria
myllystä
1 ruukku lehtipersiljan
lehtiä hienonnettuna
Sulata merenelävät ajoissa huoneenlämmössä ja kuivaa
ne hyvin. Keitä kalaliemi. Hienonna sipuli. Kuori ja kevyesti murskaa
valkosipulinkynnet. Lorauta riittävän tilavalle paistinpannulle öljyä ja lisää
chilipalko ja valkosipulit. Sekoittele niitä, mutta älä anna palaa. Kun ne ovat
antaneet makua öljyyn nosta ne pois. Kaada pannulle merenelävät ja kuumenna
niitä, mutta muista, että pakastetut merenelävät ovat jo esikeitettyjä, joten
niitä ei pidä kypsentää liikaa. Nosta ne pois öljystä pannulta kulhoon ja peitä
kulho foliolla, mutta säästä pannulla kaikki öljy.
Sekoittele riisit öljyssä pannulla yhdessä sipulin
kanssa. Niitä ei paisteta, vaan ne ikään kuin kiillotetaan öljyssä. Ripauta
myös fenkolinsiemenet pannulle. Nosta hieman lämpöä ja kaada sekaan valkoviini
ja anna sen kiehua miltei kokonaan. Sekoita sahrami kauhalliseen kalalientä ja
kaada liemi pannulle. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan ja sekoittele riisejä
aina välillä. Noin 20 minuutin kuluttua tarkista kypsyys maistamalla – ei
liikaa purutuntumaa eikä löysää vaan siltä väliltä. Jos liemi käy vähiin voit
jatkaa sitä kuumalla vedellä. Kun riisi on kypsää, niin risoton tulee olla
puuromaisen valuvaa – ei löysää lientä eikä tönkköä tavaraa. Sekoita sitten
mereneläväsekoitus risoton joukkoon. Koska kyseessä on mereneläväruoka, niin
siihen ei italialaiseen tapaan tule lisätä parmesaania. Voit rouhaista vähän
mustapippuria joukkoon ja lisätä lehtipersiljan lopuksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti