Horiatiki
eli kreikkalainen maalaissalaatti on erinomainen esimerkki siitä, miten
muutamasta tuoreesta satokauden aineksesta syntyy todella herkullinen lopputulos. Tämä värikäs
salaatti tarjotaan yleensä liharuoan lisäkkeenä tai sellaisenaan kevyenä
ateriana tuoreen leivän kanssa.
Kreikkalaiset
ovat tarkkoja siitä, mitä horiatikissa tulee olla ja ennen kaikkea, mitä siinä
ei missään tapauksessa saa olla. Resepteissä on pieniä vivahde-eroja, mutta lehtivihanneksille on ehdoton ei. Kreikkalaisessa maalaissalaatissa ei ole
minkäänlaisia salaatinlehtiä, tai jos on, se ei enää ole horiatiki. Juuston
pitää olla aitoa kermaista fetaa eikä mitään ”kevytsalaattijuustoa”. Värilläkin
on väliä. Mikä tahansa paprika tai sipuli ei kelpaa, vaan paprikan tulee olla
vihreä ja sipulin punainen. Salaatti viimeistellään yhdellä isolla fetajuuston
palalla, joka maustetaan lopuksi oliiviöljyllä ja kuivatulla oreganolla. Pikkutarkkaa kokkaamista tämä perinneruokien valmistus.
Tähän
vuodenaikaan Suomesta on vaikea löytää makeita punaisia tomaatteja. Kotimaiset
kasvihuonetomaatit eivät maistu miltään tai korkeintaan happamalta, joten
päädyin käyttämään maukkaita espanjalaisia pisaratomaatteja. Sitten kesällä, heinä-elokuussa, voidaan käyttää suomalaisia tomaatteja. Kalamata-oliivitkin jouduin korvaamaan tavallisilla vihreillä.
Horiatiki
- kreikkalainen maalaissalaatti
(ruoaksi
neljälle tai lisäkkeeksi kuudelle)
1 kurkku
1 vihreä paprika
250-300 g kypsiä mehukkaita tomaatteja
1 punasipuli
20 kivetöntä oliivia (Kalamata)
200 g kermaista Fetaa
vinaigrette
1 rkl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
fetan
päälle
oliiviöljyä
kuivattua oreganoa
Huuhtele kurkku, paprika sekä tomaatit. Halkaise
kurkku, lusikoi siemenet pois ja leikkaa kurkku puolen sentin paksuisiksi
viipaleiksi. Halkaise paprika, poista sisus ja leikkaa loput pienehköiksi
paloiksi. Leikkaa tomaatit pienemmiksi paloiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se
ohuiksi lohkoiksi. Kaada kasvikset kulhoon, sekoita vinaigrette ja pyöräytä
salaattia mausteissa jotta sekä ainekset että vinaigrette sekoittuvat
tasaisesti. Viimeistele salaatti yhdellä isolla fetapalalla ja mausta feta
oliiviöljyllä sekä oreganolla. Jos jaat salaatin annosvuokiin, älä sinnekään
murenna fetaa vaan aseta jokaiselle päällimmäiseksi yksi iso pala ja mausta.
Mun lemppari. Postauskin tulossa, vaikka oikeasti voisin vaan kopsata tämän sun oman!
VastaaPoista:)
VastaaPoistaOn tämä ihan loistava kombo kasviksia, vaikka henkilökohtaisesti voisinkin vähentää paprikan määrää tai jopa poistaa sen kokonaan. Mutta sitten salaatille pitäisi keksiä jokin uusi nimi...